REFLEKSTERAPİ BİLMEYEN REFLEKSTERAPİST OLMAZ!

Elif Topaloğlu

Merhaba sevgili Medya Ege okurları,

Yazı dizimin son konusu Refleksterapi bilmeyen Refleksterapi uzmanları için yazıldı. Refleksterapi bilmeyen Refleksterapi Uzmanı nasıl olacak ki demeyin, o kadar çok görüp duyuyorum ki. Mesela ben bu değerli gazetede kendi uzmanlık alanım ile ilgili yazılar yazıyorum ama gazeteci olabilir miyim, böyle bir hadsizlik yapabilir miyim? Hazırlıkları tamamlanan şu an dizgi aşamasında olan bir kitap yazdım ama bunu mesleki bilgilerimi aktarabileceğim bir kaynak olarak planladım, şimdi kitabı hazırladığım için yazar olabilir miyim, ben yazarım diyebilir miyim? Çok komik olur değil mi sevgili okurlar. Unvanımın yazına Refleksterapi Uzmanı, Gazeteci – Yazar desem hep birlikte oturur güleriz. Ben sadece bana ayrılan köşede bildiklerimi paylaşıyorum. Ama nasıl oluyorsa eline masaj sertifikası alan Refleksterapi Uzmanıyım diye gezinebiliyor. Hatta sertifikaya gerek de yok, zaten eğitim bilgisi soran da yok. Nasıl olsa basit bir ayak masajı, ovsun bitsin diye düşünüyor sanırım insanlar. Ama öyle değil. Son 3 yazılda bunun neden böyle olmadığını anlattım, şimdi de asıl konuyu anlatacağım.

Refleksterapi mesleği çok hassastır çünkü sağlığı ele alır, adanmışlık gerektirir, insana değer veren uzmanlar tarafından toplumun yaşam kalitesini yükseltecek, kişinin hastalığına ve şiddetine göre uygulama yapılmalıdır. Tedaviye gelen kişi, kendini uzman karşısında huzurlu ve güven içinde hissetmelidir. Refleksterapi uygulanan alanın hijyenik, ferah ve huzur verici olmasına dikkat edilmelidir. Refleksterapi en çok engelli bireyler üzerinde çalışılan en ciddi iddiası onların yaşam kalitelrine katkıda bulunmak olan bir tedavi yöntemidir. Hasta ve engelli bireylerin yaşamsal faaliyetlerini, davranışlarını etkileyen sinirsel ve hormonal etkilerini , çevre koşulları, beslenme,oyun davranışı,cinsel hayat, sosyal davranışlar,davranış bozuklukları fiziksel ve sinirsel bozukluğu gösteren bireylere yaklaşımı bilmek gerekir.

Bası teknikleri salt işe yaramaz evet bunu anatomi, fizyoloji ve psikoloji bilgileri ile donatmak gerekir. Ama bası teknikletrini ve hangi hastalıkta ne çalışılması gerektiğini bilmiyorsak bunların hiçbirini bilmek işe yaramaz. Bası teknikleri çok komplike ve özeldir, pratiklik kazanmak ve doğru uygulama öğrenmek en az 6 ay alır. 6 aylık bir çalışma hayatı olmayan Refleksterapi uzmanının engelli bireyler başta olmak üzere komplike tedavilerde çalışması uygun değildir.

Reflekterapi seanslarında ilaç kullanılmaması ve uygulamanın girişimsel olmaması (iğne, ameliyat vb içermemesi) nedeniyle yöntem hekimler ve hastalar tarafından yaygın olarak tercih edilebilir. Ancak reflekterapinin çoğu komplike hastalıkta tek başına tedavide kullanılmayacağı unutulmamalıdır. Reflekterapi, geri dönüşümsüz özellikler gösteren ancak rehabilitasyonu yapılan hastalıkların tedavisinde tek başına kullanılmaz. Bu gibi durumlarda hasta ve ailesinde sadece refleksterapi uygulaması ile tam şifa beklentisi yaratılması gerçekçi bir hedef değildir. Bu beklentiye yol açan Refleksterapi uzmanı da uzman değildir. Uzman sayısı da bir elin parmağını geçmeyecek düzeyde.

Sağlık sektöründe çalışmak kolay değil bu yüzden tekrar ve tekrar belirteceğim, her ayak ovuşturan Refleksterapi uygulamış olmaz, sağlığınızı ehil olmayan kimseye emanet etmeyin.

Hepinize sağlıklı günler dilerim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.