Dünyada örnekleri bulunan regl izni, Meclis'e sunulan bir kanun teklifiyle yeniden gündeme geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, çalışma hayatında kadınlara regl izni verilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.
Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşması halinde; kadın memur ve işçiler, regl başlangıç tarihinden itibaren ayda bir iş günü izinli sayılacak.
İkinci günkü izin ise talep halinde işveren ya da kurum tarafından verilebilecek.
UYGULAMA NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Regl izni politikası, 1921 yılında devrim sonrası Sovyetler Birliği'nde bazı iş sektörlerinde uygulamaya konuldu. Kadın çalışanların fazla izin yaptığı ve ağır sektörlerde erkeklere göre iş kapasitelerinin de az görülmesi gerekçesiyle işverenler tarafından 'ayrımcılığa' mazur kalması sebebiyle 1927 yılında uygulamadan kaldırıldı.
Aynı uygulama, böyle hakların gün yüzüne çıkması için görece erken bir tarih olan 1912 yılında Hindistan'ın Kerala eyaletindeki okul öğrencilerine verildi.
1920'lerin başında adet izni uygulaması Japon işçi sendikaları tarafından da kadın çalışanlar için talep edilmeye başlandı. 1947'de ise Japon Çalışma Standartları tarafından regl dönemindeki kadınların işten günlerce izin almasına izin veren bir yasa yürürlüğe girdi.
DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ
Dünyada iş hayatında regl izni getirilen çok az ülke var ve çoğunluğu Asya'da.
Japonya, Tayvan, Endonezya, Güney Kore ve Zambiya bunlardan bazıları.
İspanya ise şiddetli regl ağrısı yaşayan kadınlara sağlık izni verilen ilk Batılı ülke olmuştu. Regl dönemlerinde ağrı çeken kadın çalışanlara ayda 3 gün izin verilmesini kapsayan yasa tasarısı, İspanya hükümetinin kabine toplantısında kabul edilmişti.
TBMM'DE KAÇ KADIN MİLLETVEKİLİ YER ALIYOR?
2018 Genel Seçimleri'nden sonra üye sayısı 600'e çıkarılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde son genel seçimlerle birlikte sadece 103 kadın milletvekili yer alıyor. AKP'nin 295 milletvekilinden 52'si, CHP'nin 146 milletvekilinden 18'i, HDP'nin 67 milletvekilinden 25'i, MHP'nin 49 milletvekilinden 5'i, İYİ Parti'nin 43 milletvekilinden 3'ü kadın. 33 kentin ise kadın milletvekili yok.
Bu rakamlar göz önüne alındığında Meclis'te yer alan kadın milletvekili oranı ise %17 olarak hesaplanıyor.