Bilişim Vadisi’nde düzenlenen 8. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksi sonuçlarına göre, gelişmekte olan teknoparklar sıralamasında Ege Teknopark üçüncü oldu.
Bilişim Vadisi'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla düzenlenen “8. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi”nde, Ar-Ge ve tasarım merkezleri için 10 kategoride 30, teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.
Ege Teknopark, 5-10 yaş aralığında gelişmekte olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kategorisinde 3’üncü oldu. Üçüncülük ödülünü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Emre İlker birlikte aldılar.
Ege Üniversitesi Rektörlüğünün yüzde 100 hisse sahibi olduğu Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesinin ödüle layık görülmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Rektör Budak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü destekleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın öncülüğünde hayata geçirilen yenilikçi uygulamalar neticesinde ülkemiz Ar-Ge ve inovasyonda önemli başarılara imza atıyor. Devletimizin zirvesinden aldığımız güçle üniversitemizde başlattığımız bilim üretme, araştırma yapma, kalite ve akreditasyona dayanan Ar- Ge ve inovasyon öncelikli ekosistemimiz, ulusal ve uluslararası düzeyde takdir edilmeye devam ediyor.
Bölgemizin ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştıran üniversitemiz, son dönemde de özellikle disiplinlerarası, yenilikçi, üniversite- sanayi işbirliğini ve toplumun refah düzeyini destekleyen çalışmalar yapıyor. Uluslararası bir araştırma üniversitesi olma ilkesiyle evrensel bilim standartları doğrultusunda katma değer yaratabilecek nitelikte Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Üniversitemiz, Ar-Ge süreçlerinden elde edilen bilgiyi toplumla paylaşarak projelerden üretilen katma değeri yüksek, patent, faydalı model ve telif hakkı gibi çıktılar alıyor. Ege Üniversitesi; uluslararası düzeyde sunduğu kaliteli eğitim, teorik ve uygulamalı araştırma faaliyetlerinin yanında, sanayi ile üniversiteyi Ar-Ge, inovasyon, bilgi ve teknoloji transferi konularında buluşturuyor. Bu uygulamalarıyla aynı zamanda diğer yükseköğretim kurumlarına da örnek oluyor. Şimdi de bu yönetim felsefimizin neticelerini almanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
“Bilimsel ekosistemimizi seferber etmeyi sürdüreceğiz”
Üniversitede oluşturulan bilim üretme ekosisteminin birçok alanda başarıya dönüştüğünü ifade eden Rektör Budak, “TÜBİTAK, 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı -2021 kapsamında en fazla projesi desteklenerek Türkiye birincisi olan üniversitemiz; Girişimci ve Yenilikçi Üniversite 2020 Endeksi genel sıralamasında on birinci, devlet üniversiteleri arasında ise yedinci sırada yer aldı. Ülkemiz üniversiteleri arasında bir ilki başaran üniversitemiz, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Türkiye’de 5 yıl süre ile tam akreditasyon beratı alan ilk üniversite oldu. Başta yaşam bilimleri ve sağlık alanları olmak üzere İzmir ve Bölgede diğer paydaşlar ile iş birliği halinde çalışan Ege Teknoparkımız, Ar-Ge ve inovasyon potansiyelini her geçen artırıyor.
Teknoparkımız, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve nitelikli istihdamın artmasına öncülük ediyor. Bundan sonra da Ege Üniversitesi Teknoparkı ve diğer akademik birimleriyle sahip olduğu akademik ve teknik alt yapı zenginliklerini; ülkemizin 2023 yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olma hedefi doğrultusunda seferber etmeye devam edecek. Bu vesileyle maddi ve manevi destekleri ile her zaman yanımızda olan Sayın Mustafa Varank başta olmak üzere bölgemizin sanayisine ve teknolojik gelişimine güç katan Ege Teknopark girişimcilerine, paydaşlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Emre İlker ise alınan ödülün motivasyonlarını artıracağını söyledi.