İzmir’in ilk ve tek veteriner fakültesini kurmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Veterinerlik mesleği halk sağlığının korunmasında, hayvancılık sektörünün geliştirilmesinde, gıda güvenliğinin sağlanmasında, çevrenin korunmasında ve ıslah hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında kritik bir öneme sahip. Bu anlamda kendilerinden ve mezunlarımızdan beklentimiz çok yüksek” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Türkiye’de veteriner hekimliği öğretiminin 178. yılı dolayısıyla tören düzenledi. Uzaktan bağlantı yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, İzmir Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Demir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Dünya ve Türkiye’de veteriner hekimlik öğretiminin tarihçesi ve bugün bulunduğu konumun anlatıldığı toplantının açılış oturumunda konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ Veteriner Fakültesinin İzmir’in ilk ve tek, Türkiye’nin ise 29’uncu fakültesi olduğunu ifade etti. Hotar, Veteriner Fakültesinde 75’i kız olmak üzere 125 öğrencinin öğretim gördüğünü belirterek, “Açıldığımız günden bugüne kız öğrencilerimizin daha yoğunluklu olarak bizi tercih ettiğini görüyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Onlar hepimizin evlatları, biz de tüm gücümüz ile onlara sahip çıkıp başarılı birer veteriner hekim olarak topluma hizmet etmesi yönünde tüm desteğimizi veriyoruz” dedi.
KİRAZ DOĞRU TERCİH
Kiraz’ın adeta veteriner hekimliğin laboratuvarı gibi olduğunu anlatan Hotar, “Kiraz, özellikle büyükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin yaklaşık yüzde 10’luk potansiyeline sahip bir ilçemiz. Biz de Veteriner Fakültemizi bu ilçemizde açmayı tercih ettik. Pandemi sürecinde, hastalığın hayvanlara olan etkisi ile ilgili projenin kabul edilmesi gibi çıktılar, bize bu konudaki kararımızın da ne kadar isabetli olduğunu gösterdi. Hem lokasyon olarak hem yerel dinamiklerin katkısı olarak hem de akademisyen ve öğrencilerimizin tercihi ile Veteriner Fakültemizin yerinin de doğru olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Öğrencilerimiz onları kendi evlatları gibi gören bir halk ve yerel yöneticilerle birlikteler” dedi.
KENTE DESTEK
“Üniversitenin gücü, fakültelerin, enstitülerin, yüksekokulların gücünü belirlemektedir” diyen Prof. Dr. Nükhet Hotar şöyle konuştu:
“Covid-19 sürecinde adeta küçük bir şehir ölçeğinde öğrenci nüfusumuz ile hızlıca uzaktan eğitime başladık ve bu süreci devam ettiriyoruz. Görünen o ki yakın gelecekte artık uzaktan eğitim hayatımızın bir parçası olacak. Bu nedenle buna yönelik altyapımızı da destekliyoruz. Üniversitemizin gücünü ve potansiyelini hem yeni kurulan birimlerimiz için hem ülkemiz hem de İzmir’imizin ihtiyaç duyduğu alanlar için kullanmaya ve sinerji oluşturmaya devam edeceğiz.”
BAKANLIKTAN ÖNEMLİ DESTEK
Veteriner Fakültesi’nin yerel yönetimler ve halkın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da desteklendiğini ifade eden Rektör Hotar, “Veterinerlik mesleği halk sağlığının korunmasında, hayvancılık sektörünün geliştirilmesinde, gıda güvenliğinin sağlanmasında, çevrenin korunmasında ve ıslah hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında kritik bir öneme sahiptir. Tarım ve hayvancılık konusunda önemli bir merkez olan Hollanda Wageningen Üniversitesi ile Kiraz’da bir laboratuvar kurmak üzere başlattığımız çalışmalarımıza da devam ediyoruz” dedi.
REKTÖR HOTAR’A TEŞEKKÜR
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu Türk Hekimleri Birliği’nin kendisine bağlı 56 bölge il odası ile ülkemizde sayıları 32 bini geçen Veteriner Hekimleri temsil eden mesleğin en üst çatı kuruluşu olduğunu ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birliğimiz veteriner hekimler arasında mesleki deontoloji ve dayanışmayı koruma, veteriner hekimliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlama ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak amacıyla kurulmuştur. Dünyayı saran Covid-19 pandemisi ile bir kez daha anlaşılmıştır ki insan sağlığına hizmet eden veteriner hekimler yasal olarak temel sağlık hizmetleri kapsamında değerlendirilmeli, sağlık meslek grubunda mutlaka yer almalıdır. Her öğrencimiz ve her veteriner hekim Türk Veteriner Hekimleri Birliği için önemlidir. Bu program için başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar hocamıza ve Dekanımız Prof. Dr. Orhan Özbey’e ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.