Ege Üniversitesi kampüsünden 5 otobüs ile hareket eden 250 öğrenci, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan ile birlikte sabahın erken saatlerinde Çanakkale Şehitliğini ziyaret etti.
Ellerinde Türk Bayrağı ve Ege Üniversitesi Bayrağı ile geziye başlayan Egeli gençlere kısa bir konuşma yapan Ege Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi yönetimi olarak, Kurtuluş Savaşı'nın milletimizin nihai zaferiyle sona erdiği güzel İzmir'imizden, 250 gencimizle birlikte, bazısı daha bıyığı terlemeden vatan savunmasına koşan ve can veren ecdadımızın huzuruna, kahramanlar diyarı Çanakkale'mize geldik. İmkanlarımız elverse 60 bin öğrencimizin tümünü buraya getirirdik. Çünkü ne yaparsak yapalım bizler o ecdadın hakkını ödeyemeyiz” dedi.
Ege Üniversitesi Rektörlüğünün organizasyonu, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert’in rehberliğinde gerçekleştirilen ziyarette deniz ve kara savaşının yapıldığı yerleri ve şehitlikleri gezen öğrenciler, tarihi gerçekleri dinlerken duygularını gizleyemediler. Çanakkale Zaferinin kolay kazanılmadığını görme fırsatı bulduklarını ifade eden öğrenciler, Çanakkale Zaferini tarih kitaplarında okuduklarını, ancak tarihi mekânları yerinde görünce daha çok etkilendiklerini belirttiler.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bugün 12 Mart 2018. Mehmet Akif Ersoy tarafından, yemin eder gibi bir imanla kaleme alınan İstiklal Marşı'mız, bundan 97 yıl önce kabul edildi. Kutlu olsun! O marş ki "Korkma" diye başlıyor ve neredeyse bir asır sonra bile bugün aynı iman ve azimle bizlere yön gösterip, ortak vicdanımızın susturulamayan sesi olmaya devam ediyor. Gerek Çanakkale ve gerekse İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.
103 yıl önce Çanakkale’de olduğu gibi bugün de, her türlü şer ittifakı ve tuzak, milletimizin kararlılığı, imanı ve uyanıklığı karşısında iflas etmeye mahkum olacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türk milletine kefen biçmeye kalkanların sonu her zaman hicranlı olmuştur. Bu vesile ile bir kez daha, göğsünü vatana siper eden yiğit Mehmetçiklerimize Çanakkale Gelibolu'dan; 57. Alay'dan, Conkbayırı'ndan, Anafartalar'dan, Alçıtepe'den, Seddülbahir'den, Arıburnu'nundan selam yolluyoruz. Nusret Mayın gemisinin, Seyid Onbaşı'nın, Yahya Çavuş'un, Kazım Karabekir Paşa'nın, Gazi Mustafa Kemal'in ve binlerce isimsiz kahramanın selamlarını yolluyoruz, Allah hepsinin gazasını mübarek, bileğini bükülmez eylesin” dedi.
Dünyanın en kahraman alayı olarak bilinen 57. Alay’ın şehitliğini ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şarapnel parçasıyla yaralandığı Conkbayırı’nı ziyaret ederek güne başlayan Egeli gençler, Anzak Koyu’na giderek Çanakkale Savaşı’nın gelişim sürecini detaylarıyla dinlediler. Seyit Onbaşı’nın Ocean zırhlısını batırışıyla ilgili detaylı bilgi alan Egeliler, top mermilerinin de sergilendiği batarya ve tabyaları gezdi. Çanakkale Zaferinin kazanılmasında önemli rol oynayan Kilitbahir Köyü ve Kalesi, Seyit Onbaşı Anıtı, Mecidiye Tabyaları, Soğanlıdere Şehitliği, Çanakkale Şehitler Abidesi, Seddülbahir Köyü, Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi, Namazgah Tabyası, Meçhul Asker Anıtı, Yahya Çavuş Anıtı ve Şehitliği, Sargıyeri ve Hastane Şehitliği, Anzak Koyu, Mehmetçiğe Saygı Anıtı, Kanlı Sırt Anıtı ve Kitabesi, 57. Alay Şehitliği, Kesikdere Şehitliği, Conkbayırı, Atatürk Anıtı, Siperler ve Kitabeleri ziyaret ettiler.