Renk körlüğü, erkeklerde daha sık görülüyor

Renk körlüğü hakkında bilgi veren Op. Dr. Tuncay Sezgin, genellikle genetik olarak doğuştan geçen renk körlüğünde erkeklerin kadınlardan 16 kat daha şanssız olduğunu belirtti.

Çok sayıda tanınmış ismin göz kapağı estetiği ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Tuncay Sezgin, bu kez renk körlüğü hastalığı hakkında bilgilendirdi. Renk körlüğünün; renklerin veya arasındaki farkların algılanamadığı bir görme bozukluğu olduğunu söyleyen Sezgin, “Sıklıkla kırmızı-yeşil gibi renklerin karıştırılması şeklinde ortaya çıkan renk körlüğü, nadiren de olsa tüm renklerin gri ve tonlarındaymış gibi algılandığı şekilde de görülebilmektedir” şeklinde konuştu.

GENETİK FAKTÖR ETKEN

Renk körlüğü iki farklı şekilde meydana geldiğini açıklayan Op. Dr. Tuncay Sezgin, “Bunlardan birincisi kalıtsal sebeplerle oluşan renk körlüğü, diğeri ise sonradan meydana gelen, edinilmiş renk körlüğüdür.

Doğuştan olan renk körlüğü sıklıkla x kromozomu olarak bilinen cinsiyet kromozomuyla aktarılmaktadır” diye konuştu. Bu noktada erkeklerin kadınlara göre daha şanssız olduğunun altını çizen Sezgin, “Erkeklerde tek, kadınlarda iki adet X kromozomu bulunması sebebiyle renk körlüğünün erkeklerde görülme sıklığı daha fazla. Kadınlarda binde 5 oranında görülürken, bu durum erkeklerde yüzde 8 olarak gözlemlenmektedir. Edinilmiş renk körlüğü ise retina veya beynin görme merkezinde sorun olması veya görmeyi etkileyen bölümlerin hasar alması ve ilaçların yan etkileri gibi çeşitli sebeplerle oluşur” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri