Yetimhane'de büyümüş bir Roman genci olan 21 yaşındaki Ali (ROM) ile eskiden ünlü bir keman virtüözü olan Beste'nin hikayesini konu alan film Roman kültürünün renkli dünyasını bambaşka bir bakış açısıyla beyaz perdeye aktarmaya hazırlanıyor. Klasik müzik ve roman müziğini aynı çatıda buluşturacak olan 'ROM' filmi'nin aynı zamanda birçok sürpriz ismin beyaz perde de bir araya geleceği cast çalışmaları ise tüm hızı ile devam ediyor. Çekimleri tamamlandıktan sonra yurt dışı festivallerde Türkiye'yi temsil edecek olan ''ROM' filmi daha sonrasında ülkemizde de vizyona girip seyircisiyle buluşacak.
Çekimlerin yapılacağı Roman Mahallelerini; Roman aktivist Bahattin Turnalı , İstanbul Roman Çiçekçiler Derneği Başkanı Metin Salih Şentürk ve Şişli Roman Spor Kulübü Derneği Başkanı Aydoğan Ayvacıoğlu ile birlikte keşfe çıkan filmin senaristi ve yapım ortağı Oğuzhan Yıldız; çekim mekanlarını gezerek oldukça renkli ve sıcak görüntülere imza attı. Aynı zamanda filmin yönetmen koltuğunda oturacak olan Oğuzhan Yıldız 'Bugüne kadar Roman vatandaşlarımızla ilgili çekilen filmler ve diziler genel itibari ile ezilme ve dışlanma üzerine kurulu konular içeriyordu. Biz; filmimizde Romanların yeteneklerini ve başarılarını beyaz perdeye yansıtacağız. Bununla ilgili olarak Roman aktivist Bahattin Turnalı ve yine Romanlara yönelik ayrımcılıkla mücadele ile ilgili yaptığı çalışmaları neticesinde 'Avrupa Konseyi İnsani Yardım Ödülü'ne layık görülen aktivist Elmas Arus gibi isimlerin danışmanlığı ışığında; Romanların daha önce gösterilmeyen bambaşka dünyasını izleyiciyle buluşturacağız.' şeklinde konuştu.
Çekimleri Haziran ayında başlayacak olan film ile ilgili görüşlerini belirten Roman aktivist Bahattin Turnalı 'Bizler uzun zamandır Romanları konu alarak ekrana getirilen dizi ve filmlerle oluşturulan yanlış algı ile mücadele ediyoruz. Dezavantajlı Gruplar dahilinde yer alan , normal vatandaşlık haklarına erişemeyen ve ötekileştirilen Romanlarla ilgili ön yargıların kırılması çalışıyoruz. Danışmanlık anlamında birlikte çalışacağımız 'Rom' filminde Romanlarla ilgili ekrana yansıtılacak atmosferde yapay ve kurmaca bir ortam yerine Roman Mahalleleri'nin gerçek merkezleri kullanılacak ve Romanların yaşamları doğru bir biçimde dile getirilecek . ' açıklamasını yaptı.
ELMAS ARUS: 'ROM' FİLMİ TOPLUMUN AYRIMCILIKLA MÜCADELESİNE KATKI SUNACAK İÇTEN SAMİMİ BİR FİLM OLACAKTIR
Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı olan ve aynı zamanda Roman açılımında aktif rol alan filmin danışmanlarından Elmas ARUS ise; 'Bir kitle iletişim aracı olarak televizyonlar ve sinemada gösterime giren filmler eğitim düzeyi ne olursa olsun aynı anda milyonlarca izleyiciye ulaşıyor.
Gerek diziler, gerekse sinema filmlerinde romanlarla ilgili klişeleşmiş ayrımcılık içeren söylemler içeriyor. Hayatında Romanlarla daha önce hiçbir ilişkisi olmayan birinin ya da bugüne kadar Roman toplumuna ve kültürüne dair hiçbir şey duymamış bir kişinin bu filmleri seyrettikten sonra kafasında oluşacak Roman imgesi ; Romanlar “hayatlarında eğlence ve kavgadan başka hiçbir şey olmayan, vurdumduymaz, kaygısız, kolay yoldan para kazanma sevdalısı, çıkarları için en temel insani değerleri hiçe sayan, temel ahlaki değerlerden yoksun, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi toplumsal etiğe aykırı davranışlarda bulunan insanlardır”. şeklinde olacaktır. Romanların yaşamlarını “sempatik” gösterme iddiasındaki bu filmler bir etnik gruba yönelik ön yargıları ve ayrımcı bakış açısını alenen ekranlar aracılığıyla yaymaktadır.
Romanların yaşamlarını bir fantezi nesnesine indirgeyen bu yapılmış diziler ve filmler tamamen gerçeklerden kopuk olup Romanların gerçek sorunlarını maskelemektedir.
'ROM' filmi bu bakış açısının çok uzağında toplumun ayrımcılıkla mücadelesine katkı sunacak içten samimi sıcak bir film olacaktır.' diyerek filme dair görüşlerini dile getirdi.