İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (İZROMDER) Çalışma Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteği ile yürüttüğü “İlle de Bir İş Olsun” Projesi'nin 2'nci ortak akıl çalıştayı Bergama'da düzenlendi. Sürdürülebilirlik temalı ilk ortak akıl çalıştayının ardından 2'nci çalıştayda erişebilirlik konusu işlendi.
Bergama Belediyesi Haluk Elbe Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ortak akıl çalıştayına akademisyenler ve yerel yöneticilerin yanısıra STK temsilcileri katıldı. Workshop etkinliği şeklinde düzenlenen ortak akıl çalıştayında erişebilirlik başlığı altında mekansal ve ekonomik dışlanmayla sağlık hizmetlerine, sosyal yardımlara ve eğitim hizmetlerine erişim konuları ele alındı.
Düzenledikleri ortak akıl çalıştayı ile ilgili bilgi veren İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır, ortak akıl çalıştayları ile bugüne kadar aldıkları mesafeyi değerlendirdiklerini ve çalıştay sonunda hazırladıkları raporlarla varolan sorunlara dikkat çektiklerini belirtti. Romanların sorunlarının çözümünde düzenlenen ortak akıl çalıştaylarının yol gösterici bir harita niteliği taşıdığının altını çizen Cıstır, bu bağlamda hazırladıkları raporları yetkili kurumların temsilcilerine ve STK'lara sunduklarını aktardı.
SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Romanların erişebilirlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını öne süren Abdullah Cıstır, “Çalıştayımızda kurumların Roman mahallelerine nasıl ulaştığına ve Romanlar'la nasıl bir ilişki kurduğuna parmak bastık. Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Bergama yerelinde de gördüğümüz sorunlar birbirine yakın. Romanlar kendileri için belirlenen alanlarda hayatlarını yaşadıkları sürece herhangi bir sorun yok. Ancak Romanlar mahallelerinden çıkıp kent merkezlerine inince kurumlar açısından da sorunlar baş gösteriyor ve rahatsızlık başlıyor. Bu da ayrımcılığın ne kadar derin olduğunun ispatı. Dezavantajlı Romanların sorunlarını gidererek ekonomik ve sosyal hayata entegre olmalarını sağlamaktansa, varolan sorunları görmezden gelerek gözlerde uzak belli bir alana hapsetme anlayışı mevcut” dedi.
Türkiye'de işsizlik rakamlarının yüzde 12-13'lere ulaştığını ve bu rakamların Roman mahallelerinde yüzde 70-80'lere çıktığını iddia eden Cıstır, kayıtdışı çalışmanın en yoğun Romanlar arasında görüldüğünü dile egtirdi. Çalıştay bünyesinde düzenledikleri workshopta erişebilirliği 5 başlık altında ele aldıklarını ve her bir başlığın diğerini tamamlayıcı nitelik taşıdığını ifade eden Cıstır, “Ülekmizde dezavantajlılık maalesef bir vaka olarak önümüzde duruyor. Ortada hiç bir sorun yokmuş gibi davranıyoruz ama aslında ülkemizde Roman olsun ya da olmasın tüm yaşayan vatandaşlarımızın hayatını olumsuz anlamda etkileyen çok sayıda sorun var. Biz bu sorunları görmezden geldikçe de büyüyorlar ve çözümleri daha da zorlaşıyor. Ortak akıl çalıştayımızda, katılımcıların da katkısıyla bu sorunların boyutlarını belirleyerek çözüm adına fikirler üretiyoruz. Bundan dolayı yaptığımız her ortak akıl çalıştayı dezavantajlı Romanlar için çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.
SONUNA KADAR YANINDAYIZ
Ortak akıl çalıştayına katılan SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Meltem Uslu Bolca kurum olarak kayıtdışı çalışmayla mücadeleye çok büyük önem verdiklerini söyledi. Kayıtdışıyla mücadele kapsamında “İlle de Bir İş Olsun” Projesi'nin çok etkili olduğunu ifade eden Meltem Uslu Bolca, kurum olarak projeye destek koyacaklarının sözünü verdiklerini hatırlattı. Meltem Uslu Bolca, projenin her aşamasında başarıya ulaşması için proje ekibiyle beraber kolektif bir çalışma yürüteceklerini söyledi.