Varyant Rotary Kulübü Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü etkinlikleri kapsamında halka temel yaşam desteği ve kalp masajı eğitiminin verilmesi amacıyla Agora Alışveriş Merkezinde ani kalp durması ve acil müdahale durumlarında mobil defibrilatör cihazı kullanımı eğitimleri verdi.
Ani kalp durması konusunda ilk müdahalenin öneminin herkesçe bilinmesi gerektiği düşüncesiyle yola çıktıklarını dile getiren Varyant Rotary Kulübü Başkanı Ali Ziya Tunçel, “İzmir Resüsitasyon Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç.Dr.Şule Özbilgin sorumluluğunda ve İzmir Varyant Rotary Kulübü işbirliği içinde ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Uzman Doktorları,Tıpta Uzmanlık Öğrencileri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ve hemşirelerinden oluşan “Hayata El Ver” yani HEV gönüllü grubu tarafından gerçekleştirilen eğitimlerde ani kalp durması durumunda mobil defibrilatör cihazının kullanımı konularında eğitimler verildi. İzmir Agora AVM ye konulacak olan bu cihaz ile sağlık personeli ve ilk yardım kursu almış olan kişilerce hastaya müdahale edilecektir. Amacımız kullanım kolaylığı olan bu cihazın örnek teşkil ederek her yerde yaygınlaşmasın sağlamaktır” dedi.
Rotary 2440. Bölge Federasyonu Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi Komitesi Başkanı aynı zamanda Varyant Rotary Kulübü Üyesi Doktor Mustafa Kemal Nas ise ani kardiyak ölümün, sanayileşmiş dünyada en sık karşılaşılan önlenebilir ölüm nedenlerinden birisi olduğunun altını çizerek, “Avrupa’da ‘Hastane-Dışı Kalp Durması’ vakaları her 100.000 kişi için yılda 67-170 arasında bildirilmiş olup bu olgularda sağ kalım oranları ortalama % 8’dir. Ülkemizde bu konuda yapılmış yeterli istatistik olmamasına rağmen ani kalp durması görülme oranlarının Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ile benzer sıklıkta olduğu düşünülmekte, ani kalp durmasına bağlı ölüm oranlarının ise daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Ani kalp durması meydana geldiğinde beyne ve vücudun geri kalanına giden kan akışın durur ve kişi yere yığılır. Ani kalp durmasına tanık olan eğitimli kişiler derhal ‘Temel Yaşam Desteği’ni başlatabilirse sağ kalım oranları artırılabilir. Profesyonel yardım gelene kadar doğru uygulanan kalp masajı ve ortamda varsa gerektiğinde Otomatik Eksternal Defibrilatör kullanımı ile her yıl 50 bin’in üzerinde kişinin hayatını kurtarmanın mümkün olacağı tahmin edilmektedir.” dedi.