Rotary, Yerli Malı Haftası’nı kutladı!

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Yerli Malı Haftası’nı Bölgeye bağlı pek çok kulüp kutladı.

Düzenlenen etkinliklerde İzmir Fuar Kültürpark Fuar Alanı’nda Alsancak Rotary Kulübü koordinatörlüğünde Dokuz Eylül, Güzelyalı, Kordon ve Varyant Rotary Kulüpleri bilgilendirme semineri düzenleyip Toplum Birliklerinin katılımlarıyla stant açtı. Kuşadası Güvercinada Rotary Kulübü bir ilköğretim okulunda yerli malı ürünler dağıtarak haftayı kutlarken, Mudanya Rotary Kulübü de Belediye ve Sivil Toplum kuruluşlarının desteğiyle Ürünlü Kent Bostanı’nı ziyaret ederek Ata Tohumları’nın çoğalmasına yönelik bir dizi proje başlattı.



Rotary 2440. Bölge Kulüpleri dönem teması olan “Gerçek Gıda”nın dünyanın geleceği olduğuna vurgu yaparak yerli malı haftasına yönelik bir dizi etkinlik oluşturdu. İzmir Fuar Kültürpark'ta düzenlenen programda Rotary Toplum Birlikleri ürettikleri yerli malı doğal ürünlerle stant açtı. Rotary’nin köylerde kurduğu Barbaros Köyü Toplum Birliği, Yeniköy Toplum Birliği, Şaşal Köyü Toplum Birliği, Koca Nine Kooperatifi ve Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım Grubu’nun yerel ürünlerinin yer aldığı etkinlik “Başka Bir Tarım Mümkün” teması ile gerçekleştirildi. Etkinlik boyunca gerçek gıdaya ulaşmanın bir insan hakkı olduğuna dikkat çekilerek, “Ekolojik ve Temiz Gıdaya Ulaşmanın Yolları” hakkında bilgi verildi.
İzmir’deki programı yürüten Alsancak Rotary Kulübü Başkanı Ayşegül Kurtel etkinliğin başlangıcında yaptığı açılış konuşmasında “Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” diyerek büyüdük. Gerçek gıdanın hakettiği değerlere ulaşacağı günleri göreceğimizi umuyorum” dedi. Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Nedim Atilla ise, “Pazar yerlerinden her türlü kadim bilgi öğrenilir. Pazarlarda elimize aldığımız her ürünün, kültür tarihinde bir hikayesi var. Bölgemizdeki 67 Rotary kulübü ile bu hikayeleri ortaya çıkarmak, gerçek gıdaya ulaşmak adına projeler gerçekleştiriyoruz.

Üreticilerinden öğrenecek çok şeyimiz var” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç ise "Kendi kendine yeten bir ülke olabilmek için tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeli gerçek ve yerli gıdaya yönelmeli, üretici ve kooperatifleri desteklemeliyiz. Yaşasın yerli malı, yerli üretim” dedi. Buğday Derneği Ege Koordinatörü Komite Üyesi Pembe Emül ise, “Hem çiftçiye hem de tüketiciye büyük avantaj sağlayan zehirsiz tarım ve sağlıklı gıda için toplumda gerekli olan farkındalığı artırmalıyız” şeklinde konuşurken, Dr. Tamer Güvenir, “Gıda toplulukları olarak buradayız, bu üretici ve tüketici bir arada demek. Böyle bir organizasyonda olduğumuz için mutluyum, emeği geçen herkese çok teşekkürler” şeklinde konuştu. Rotary Gerçek Gıda Komite Başkanı Şengül Kavasoğlu da “Tüketim tercihlerini değiştirmek, gerçek gıdaya ulaşmak ve yerli üreticiyi desteklemek herkesin kendi elinde. Gerçek gıdayı fark edelim, fark ettirelim” dedi. Dr. Füsun Tezcan “Tüm canlıların yaşama hakkını gözeterek de tarım yapılabilir, üstelik de sürdürülebilir bir tarım. Artık insanlar bilinçli, sağlıklı gıda alıcısını buluyor” dedi.

Kuşadası Güvercinada Rotary Kulübü Başkanı Hasene Gür de, “Bizim çocukluğumuzda okullarda kutlanan yerli malı haftasını tekrardan çocuklarla bir arada olarak kutlamak ve bu geleneği yaşatıyor olmak çok güzel bir duygu. Çocukları bilinçlendirerek gerçek gıdanın önemini daha çabuk kavrayacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu. Mudanya Rotary Kulübü Başkanı Ayşe Arslan da “Mudanya Rotary Kulübü olarak , Mudanya’da bulunan kadın dayanışma derneklerinin ve kooperatiflerinin temsilcileri ile birlikte Nilüfer Belediyesi ve NilKoop ( Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi) işbirliğinde Ürünlü Kent Bostanı’na ziyarette bulunduk. Ata tohumlarının çoğaltılmasında ve aynı zamanda hibrit tohum yerine çiftçilerimize “Ata Tohum” kullanımının yaygınlaştırılmasında neler yapabileceğimizi görüştük. Kent bostanında yer alan Kompost üretim tesisini inceleyerek Bostan yetkilisi Arca Bey tarafından evlerde kompost üretiminin nasıl yapılabileceği konusunda yerinde eğitim aldık. Katılımcılar ile birlikte bahçeden taze sebzelerden topladık. Projemizin ilerleyen aşamalarında Ata Tohumunun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.
İzmir Kültürpark Fuar alanındaki etkinlik Dr. Füsun Özcan’ın Börtü Böcek için Ev Yapımı İlaçlar Workshop’u ile sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri