Rotary Bölge Federasyonu’nun dönem projesi olan “Gerçek Gıda” konusundaki seminerlerin ikincisinde Gerçek Gıda Komitesi Doktor Tamer Güvenir’i ağırladı.
Çocuk doktoru kimliğinin yanı sıra Urla’daki Sevgi Ana Çiftliği’nde zehirsiz gıda yetiştiriciliği ve topluluk destekli tarım yapan BİTOT (Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım) üyesi Tamer Güvenir, topluluk destekli tarım ve gıda topluluklarının doğal ve yerel ürüne güvenli ve aracısız ulaşımdaki rolünü anlattı.
2050 yılında Dünya nüfusunun 10 milyar olacağına yönelik beklentilere işaret eden Güvenir, “Gerçek gıdaya, yereldeki üreticiye ulaşmanın önemini konuşuyoruz. Nüfus her geçen gün artıyor peki tek sebep bu mu? Biz bu yüzden mi bunu tartışıyoruz. Hayır değil, gerçek gıda ile beslenmek sağlıklı yaşamak için de çok önemli çünkü… Sağlıklı yaşamak için paket ürünler kullanmamak, ilaç kullanmamak, mevsiminde gıda tüketmek önemli... Bunlarla birlikte zehirsiz, sağlıklı gıdaya ulaşmak gerekiyor. İşte bu yüzden yereldeki üretim çok önemli. Büyük şehirlerde buna ulaşmak zor olsa da topluluk destekli tarım ve gıda toplulukları ile yakın coğrafyadan ürün alınarak bunu sağlamak mümkün…” şeklinde konuştu.
“Gerçek Gıda’nın Ne Olduğu’nu Fark Edip Fark Ettirmek İstiyoruz”
Gerçek Gıda Komitesinin bu alanda düzenleyeceği seminer dizileriyle topluma Gerçek Gıdanın önemini anlatmak istediklerini dile getiren Gerçek Gıda Komitesi Başkanı Şengül Kavasoğlu, “Biz bu konunun önemini başkanlarımızla birlikte fark edip fark ettirmek istiyoruz. İnsanların aslında zehirsiz gıdalara ulaşması gerektiğinin farkına varmasını ve sağlıklarını koruyarak doğayı koruyarak yetiştirilmiş gıdalar tüketmelerini istiyoruz. İnsan sağlığına zarar vermeyen gıdalar nasıl yetiştirilir? Sağlıklı beslenme nasıl olur? Bu gıdalar sadece zehirsiz olmayacak aynı zamanda sağlıklı nasıl olur? Bunları anlatmak, toplumu bilinçlendirmek istiyoruz. Atalık tohumlarımız, kendi coğrafyamızda yetişen ürünler ve biyoçeşitliliğe önem vermenin önemine dikkat çekmek istiyoruz. Kendi coğrafyamızda yetişen yerel ürünleri yemek ve ne kadar çok çeşitli yersen o kadar sağlıklı olursunu anlatmak istiyoruz” diye konuştu.
Rotary 2440 Bölge Federasyonu Başkanı Nedim Atilla ise, “Biz bölge olarak bu dönem kulüplerimize gerçek gıdanın önemine ilişkin projeler yapmalarını önerdik. Uluslararası Rotary’de de bunun önemini gördük. Üreticiyi düşünen tüketici, tüketiciyi düşünen üretici. Bölgemizde yaklaşık bin 700, Türkiye’de 6 bin Rotaryeniz. Rotaryenlerin yarısını gerçek gıdanın öneminin farkına vardırabilirsek ne mutlu… Burada üretici ile tüketici arasında kopan o ilişkiyi sağlamak çok önemli. Gıda toplulukları, üretici ve tüketicinin gerçeği bulduğu harika topluluklar. Gerçek Gıda için karbon ayakizinin de düşük olması gerek. Gıda toplulukları Rotary Kulüplerinde en kolay kurulan gruptur. Kurulabilecek her gıda topluluğu için destek vermeye hazırım.” diye konuştu.
İlkini Balıkesir Rotary Kulübü’nün Coğrafi İşaret konusuyla Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nu ağırladığı, ikincisini de Göztepe Rotary Kulübü’nün “Gerçek Gıdaya Ulaşma Yolları” konusuyla Dr. Tamer Güvenir’i ağırladığı seminerlerin kapanışında konuşan Göztepe Rotary Kulübü Başkanı, aynı zamanda Beslenme ve Diyet Uzmanı Doktor Gökalp Müstecaplıoğlu, pandemi döneminde gerçek gıda tüketmenin önemi üzerinde konuşarak kulüp olarak bu dönem bu alanda çok önemli çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi.