Buğday çekirdeği ya da buğday meyvesi olarak bilinen rüşeym, buğday tohumunun çimlenmesini sağlayan kısımdır.
Zengin lif kaynağı olan rüşeym tüm gelişmiş ülkelerde yaygın olarak bilinir.
Buğday tohumu ağırlığının yaklaşık % 2,5'luk kısmını kapsayan rüşeym, 1 ton buğdaydan yalnızca 1 kg elde edilebildiğinden oldukça değerlidir.
Buğdayın özü olan rüşeym, maalesef beyaz unun elde edilme aşamasında rafine edilmekte ve undan ayrılmaktadır.
Her gün tükettiğimiz en temel besin maddelerinden biri olan ekmeğin lif, vitamin, mineral ve antioksidanlarca zengin rüşeymden uzak kalmasının nedeni,
unun daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesini sağlamaktır.
Rüşeymin yapısındaki sağlıklı doğal yağlar kullanıldığı ürünün raf ömrünü kısalttığından buğdaydan ayrıştırılır.
O halde rüşeymi beslenmemize sonradan dahil etmemiz gerekiyor.
Rüşeymin Faydaları Nelerdir? Buğdayı büyüten tohum, yani rüşeym ihtiyacımız olan temel besin maddeleriyle doludur.
2 yemek kaşığı çiğ rüşeym 1,5 gram doymamış yağ, yaklaşık 1,5 gram karbonhidrat, 9 gram karbonhidrat, 4 gram protein, 2 gram diyet lifi ve 2 gram şeker içerir.
Buğdayın kalbi olan rüşeym bu besin değerlerine rağmen sadece 60 kaloridir ve kesinlikle kolesterol içermez.
Bitkisel kökenli 'Alpha-tocapherol' isimli E vitaminince zengin rüşeym, kompleks karbonhidrat yapısıyla enerji verirken, bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Günlük olarak alınması gereken niasin, folat, tiamin ve B6 vitaminlerini içeren bünyesinde barındıran rüşeym, kalp hastalıklarından kas sağlığına, kanserden yaşlanmaya kadar geniş bir etki mekanizmasına sahiptir.
İşte sağlık deposu rüşeymin faydaları:
Rüşeym yapı olarak fitosterol grubundaki kolesterolle benzer özellikler gösterir.
Bu fitosteroller, kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini düşürerek kalp sağlığını destekler.
1992'de Fransa'da gerçekleştirilen bir çalışmada 14 gün boyunca 30 gram, yani yaklaşık 1 su bardağının çeyreği kadar pişmemiş rüşeym tüketen kişilerin toplam kolesterol seviyesinde % 7,2'lik bir düşüş meydana gelmiştir.
Aynı çalışma rüşeymin, LDL ve trigliserid seviyelerinde % 15,4, vücuttaki yağ ve şeker seviyelerinde de % 11,3'lük bir azalma sağladığını ortaya koymuştur.
Rüşeymde bulunan orjinal fitosteroller bağırsaklardaki kolesterol emilimini % 42,8 oranında azaltmaktadır.
Bu da rüşeymin kalp ve damar sağlığı açısından ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Kalp Sağlığı Rüşeym bol miktarda içerdiği B grubu vitaminler, folat ve tiamin sayesinde kan akışını hızlandırarak damarlarınızı besler.
Bununla birlikte rüşeymde bulunan 'oktakosanol' yine kötü huylu kolesterol olarak tanımlanan LDL seviyesini düşürür.
Bu nedenle zengin besin kaynağı rüşeym tüketmek kalp krizi, felç gibi ciddi sağlık problemlerine karşı alınacak en etkili önlemlerden biridir.
Bununla birlikte rüşeym, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde sinir sistemini rahatlatarak beyin aktivitelerinin sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.
Bağışıklık Sistemi Rüşeymin yapısında doğal olarak bulunan 'hidrolizat'lar kanser ve kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok ciddi hastalığa neden olan serbest radikallerin en büyük düşmanı, antioksidanları destekler.
Antioksidanlar serbest radikallerle olan mücadelenin yanında bakteri ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklarla da savaşır.
Ayrıca rüşeymde bulunan omega-3 enfeksiyonlara karşı vücudunuzu güçlendirir ve stresi azaltır.
Güçlü bir bağışıklık sistemi sağlığınızı koruyacak en önemli savunmadır.
Siz de rüşeym tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Kan şekeri Lif içeren besinler tüketmenin önemini sıkça dile getiriyoruz.
Çünkü lif sadece kötü huylu kolesterol seviyesini düşürmekle kalmayıp kan şekerini de dengeliyor.
Bununla birlikte etkili bir detoks etkisi gösteren bol lifli rüşeym, özellikle diyabet hastaları ve hiçbir hayvansal gıda tüketmeyen veganların gözbebeği.
Metabolizma Rüşeym demir, çinko, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve manganez içeren çok güçlü bir mineral kaynağıdır.
Vücutta gerçekleşen kimyasal reaksiyonların aksamadan gerçekleşebilmesi ve hücrelerin yenilenebilmesi için koşulsuz olarak bu temel minerallere ihtiyaç duyarız.
Bununla birlikte, tükettiğimiz besinlerin kullanılabilir enerjiye dönüşmesi hızlı bir metabolizmanın temelidir.
Rüşeymde bulunan B grubu vitaminler, folat, tiamin ve niasin besinlerin hücre metabolizmasına katılması ve enerji olarak kullanılmasında görevlidir.
Hızlı çalışan bir metabolizma, sağlıklı şekilde kilo vermek ve güçlü bir bedene sahip olmak demektir.
Vücutta gerçekleşen biyokimyasal olayların düzenlenmesi ve metabolizmanın hızlandırılması için rüşeym tüketmek oldukça önemlidir.
Kas sağlığı Zengin protein yapısına kıyasla fazla kalori içermeyen rüşeym, kas sağlığı açısından önemli bir besin maddesidir.
Rüşeym hasar gören dokuların kısa bir süre içerisinde onarılmasını sağlar.
Özellikle sporcuların tüketmesi gereken rüşeym gücünüze güç katacak.
Düzenli tüketildiğinde yağ oranını en aza indirir!