Rusya delegasyonu COP27'de protesto edildi

Rusya delegasyonunun COP27'deki etkinliği, iklim eylemcileri tarafından protesto edildi.

COP27’deki Rusya delegasyonunun düzenlediği bir panel, birden fazla protestocunun eylemleriyle bölündü. Rus yetkililer ülkenin iklim planları hakkında bir panel tartışması yaparken yaklaşık beş kişi ayağa kalkarak ülkenin fosil yakıt politikalarını ve Ukrayna’daki savaşı protesto etti

Panelistlere ‘Savaş suçluları!’ diyen protestocular, delegeleri Ukrayna’daki savaş ve Rusya’nın fosil yakıtları kullanması konusunda eleştirdi. Bir protestocu, “Siz savaş suçlususunuz” diye bağırdı. Bir diğeri, Rus delegeleri “aşağılık” olarak nitelendiren “fosil yakıtlar öldürür” sloganı taşıyan bir pankart açtı.

Protestoların ardından devam eden etkinlikte, soru-cevap kısmına geçildiğinde “Ukrayna’da çevreye verdiğiniz zararı ödeyecek misiniz?” diye soran BBC iklim editörü Justin Rowlatt da odadan çıkarıldı.

Panel başkanı, protestoculara “Olay siyasi gündemle değil, iklim gündemiyle ilgili” diye yanıt verdi. Öte yandan, dünyanın en büyük ikinci petrol ve gaz üreticisi Rusya’nın 75 dakika süren etkinliğinde, The Guardian’ın aktardığına göre, petrol ve gaz üretimiyle ilgili hiçbir şey konuşulmadı.

Rusya Çevre Bakanı yardımcısı Sergei Anoprienko panelde ilk olarak permafrostun erimesinin neden olduğu ekonomik zarar ve çöp depolama alanlarının ortadan kaldırılması hakkında konuştu. Rusya devlet nükleer enerji kurumu Rosatom‘dan Kirill Komarov da Rusya’nın nükleer enerji kapasitesi hakkında uzun bir konuşma yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in bilimsel danışmanı, sera gazlarının izlenmesinden ve büyüdükçe daha fazla karbon emebilen özel bir kavak ağacı türünden bahsetti.

Panelde ayrıca BM Çevre Programı’nın Rusya iyi niyet elçisi, Rus Duma milletvekili ve eski bir buz hokeyi yıldızı olan Vyacheslav Fetisov da suya erişimin korunmasından bahsetti.

Ukrayna’yı işgal ettikten sonra Rusya’ya uygulanan yaptırımları eleştiren Fetisov, “İşbirliğine hazırız, ancak yeşil ve enerji tasarrufu sağlayan teknolojiyi içeren yaptırımlarla karşı karşıyayız. Anlamıyorum” ifadelerini kullandı.

KÖMÜR HALA YAŞIYOR

İzleyicilerden gelen son soru, Cop26’da kabul edilen Glasgow anlaşmasında olduğu gibi sadece “kömürü aşamalı olarak azaltma” yerine, Hindistan’ın Cop27’nin nihai karar metnine “tüm fosil yakıtları aşamalı olarak azaltma” ihtiyacını dahil etme önerisi hakkında Rusya’nın ne düşündüğü oldu.

COP27 BM iklim konferansındaki 600’den fazla fosil yakıt lobicisi arasında Rus oligarklar ve ülkenin Ukrayna’yı işgaline tepki olarak yaptırım uygulanan şirketler de var.

Rus delegasyonu, BAE’den sonra en çok fosil yakıt lobicisi barındıran delegasyona sahip. DeSmog, Rusya delegasyonunda yer alan 33 fosil yakıt lobicisinin yarısından fazlasının ya kendilerine yaptırım uygulandığını ya da yaptırım uygulanan kişi veya şirketlerle bağları olduğunu tespit etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çevre Haberleri