İçişleri Bakanlığı'nın hükünete sunduğu taslak ile, göçmenlerin "vasıflarına göre" puanlandırılarak daha kolay oturum izni almasına yönelik yeni bir uygulama gündemde.
Hükümete teklif edilen yeni plan, "puan sistemi" öneriyor. Bu sisteme geçilmesi durumunda, bazı temel kriterleri karşılayan yabancıların, bürokratik "sıkı" şartlardan muaf tutularak, daha kısa ve kolay yoldan oturum izni hakkına sahip olması teklif ediliyor.
RBK ajansının haberine göre Rusya İçişleri Bakanlığı, bu uygulama sayesinde bürokratik prosedürlerin hafifletilerek, kalifiye göçmelerin ülkeye daha kolay çekilebileceğini savunuyor.
Puan sistemine, yaş, eğitim, Rusya’da iş tecrübesi ve “adaptasyon seviyesi” gibi kriterlerin dahil edilmesi planlanıyor. Kriterlerin tamamının daha sonra netleştirileceği belirtiliyor.
Gerekli puan sayısına sahip olan yabancı ülke vatandaşlarına, Rusya’da bir yıl geçici oturum izniyle bulunma şartına tabi tutulmaksızın, doğrudan oturum izni verilmesi teklif ediliyor.
Taslağın gerekçesi, "Ülkenin ekonomik ve demografik durumu ve çıkarlarına uyacak kriterler belirleyerek, Rusya’da daimi yaşamak ve çalışmak isteyen vasıflı yabancı ülke vatandaşlarını çekmek” diye tanımlandı.
KANADA-AVUSTRALYA SİSTEMİ
Uzmanlar, üzerinde çalışılan sistemin bir yönüyle Kanada ve Avustralya'nın göçmenlik sisteminde esinlendiğine vurgu yapıyor. Bu ülkeler yıllardır, göçmenlik başvurusunda bulunanları vasıf, yaş, dil dahil değişik kategorilerde puanlayarak değerlendiriyor. Mevcut uygulamaların Rusya için örnek teşkil etmesi gerektiği vurgulanıyor.
Rusya'nın azakan nüfusu ve kalifiye iş gücü sorunu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global'in son raporunda da "tehlike sintali" olarak ele alınmıştı.
Rusya'nın kredi notunun büyük olasılıkla 1 veya 2 yıl daha yatırım yapılabilir seviyenin altında kalacağını söyleyen raporda, "Rusya, uzun süreden bu yana ekonomide dinamizm ve çeşitlilik yokluğu problemi ile karşı karşıya. Ayrıca büyüme potansiyelinin düşüren azalan bir nüfus sorunu var” deniliyor.
RUSYA'YA UYARI
Rusya'ya ululsrarası kurumlar, yaklaşan büyük demografik tehlikeye karşı ekonomik canlılık ve klalkınmayı sürürebilmek için "kalifiye göçmenlere" daha fazla kapıyı açma ve sistemi liebaralleştirme tavsiyelerini sık sık yineliyor.
Bu arada Rusya'da göçmenlerin büyük kısmının "vasıfsız" olmasının sorun yarattığı ve yasal düzenleme ile "vasıflı göçmenlere" kapı açılmasının hayati önem taşıdığı vurgulanıyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets, ülkede çalışan düşük vasıflı göçmenlerin, Rusya’nın kalkınmasını olumsuz etkilediğini söylemişti. Golodets, ülkede çalışan yaklaşık 7 milyon göçmenin büyük oranda düşük vasıflı olduğunu, bu nedenle Rusya’nın kalkınmasının da olumsuz yönde etkilendiğini ileri sürdü. Golodets, ülkedeki şirketlerin gelişiminin de düşük vasıflı göçmenler nedeniyle sekteye uğradığını belirterek, “Düşük verim ve iş gücü politikalarının karşısına set çekmemiz gerekiyor.” dedi.
Uzmanlar bu değerlendirmeye katılmakla birlikte, "Hükümet vasıflı göçmenlerin yasal oturma ve çalışma izni almasının önünü açacak düzenlemeleri hızla yapmzsa, vasıfsız göçmen akını kesilmeyecek" değerlendirmesiniş yapıyor.
VASIFLI RUSLAR GİDİYOR...
Diğer yandan Rusya kendisi kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyarken, ekonomik ve sosyal şartların kötü olması yüzünden mevcut kalifiye elemanlarını da kaybetmeye devam ediyor. Örneğin AB'nin oturma ve istihdam düzenlemesi 'Mavi Kart' uygulamasının yürürlüğe girdiği 2012 Ağustosundan 2016 Aralık ayına dek Almanya'ya 53 binden fazla kalifiye göçmen gelirken, bunların başında Rusya ve Ukrayna kökenliler olduğu vurgulanıyor.
Birleşmiş Milletler, 2050 yılında Rusya nüfusunun yüzde 10'luk bir kayıpla 143 milyonluk nüfusun 129 milyona düşmesinin beklendiğini açıkladı. Amerika Birleşik Devletlerinin nüfusunun büyüyeceği, 322 milyondan, yüzde 20'lik artışla 389 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Almanya'nın nüfusu 81 milyondan yüzde 7 oranında bir azalma ile 75 milyona düşerken, Fransa'nın nüfusunun ise 64 milyondan yüzde 11 oranında artarak 71 milyona çıkacağı öngörülüyor. Birleşik Krallık nüfusu da yüzde 15 artış göstererek 65 milyondan 75 milyona çıkacak.