Rüzgar enerjisinde Abk Çeşme RES'e tam not

Nordex Acciona Windpower, İzmir Çeşme'de gerçekleştirdiği Nordex Technology Insight etkinliği kapsamında Abk Çeşme RES'in Ovacık'ta bulunan şalt merkezi ve rüzgar türbinlerini misafirleri ile birlikte ziyaret etti.

Lansman kapsamında gerçekleştirilen saha ziyaretine, yatırımcı ve danışman grubunun da aralarında olduğu çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Ziyaretçiler Abk Çeşme RES'in santral sahasında ürettiği bal ve peynirden tadarak, doğal yaşam adına yapılan çalışmaları da yakından inceleme fırsatı buldu.
 
Saha ziyareti kapsamında ziyaretçilere santral sahalarını tanıtan ve uyguladıkları faaliyetleri anlatan Abk Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
 
Santral sahasında çok sayıda yeniliğe imza attıklarını vurgulayan Kaya, özellikle “rüzgar türbinlerinin doğaya zarar verdiği” şeklinde yayılmak istenen önyargıya karşı büyük bir mücadele verdiklerine dikkat çekti.
 
ÇEVRE VE SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ
 
Santrallerinin inşaatına başladıkları tarihten bu yana çevre ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini belirten Abk Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, santral bünyesinde bal arısı, inek ve keçi yetiştirilmesine ağırlık verdiklerini söyledi.
 
Geçen yıl 9 olan arı kovanı sayısını bu yıl, ortamı çok uygun bulan arıların doğal üremesiyle birlikte 16'ya yükselttiklerini hatırlatan Kaya, iddia edilenin aksine canlıların rüzgar türbinlerinden herhangi bir şekilde olumsuz etkilenmediği gibi, tersine verimli bir şekilde üretim yaptıklarını ortaya koyduklarını vurguladı.
 
Bal kovanlarının yanında santralde 3 inek ve 30 keçinin de bulunduğunu kaydeden Erman Kaya, ''Elde ettiğimiz bal ve sütün kalitesi çok yüksek. Bu da doğal yaşamla enerji üretiminin iç içe yürütülebileceğinin ülkemizdeki en güzel örneğidir. Ayrıca bölgenin doğal dokusunu kaybetmesinin önüne geçmek için 14 bin adet fidan diktik ve yeni fidan dikimiyle çevre yeşillendirmesi için çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
 
30 BİN TON KARBON EMİSYONU
 
Santrallerinde 18 MW mekanik, 16 MW elektrik güç ürettiklerini ve bunun yıllık toplamda 60 milyon kWh elektriğe karşılık geldiğinin de altını çizen Kaya, “Bu 18 MW, yıllık 90 bin ağacın yapmış olduğu karbon salınımını engelliyor. 30 bin ton karbon emisyonu sağlıyor. Dünyamızın ve insanlığın geleceği için temiz enerji üretmenin ve bunu doğayla barışık bir şekilde gerçekleştirmeyi başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadesini kullandı.
 
YAPILAN ÇALIŞMALAR EN GÜZEL CEVAP 
 
Saha ziyaretinde konuşan Nordex Türkiye Genel Müdürü İbrahim Özarslan ise Abk Çeşme RES'in santralde başardıklarının sektör için çok önemli ve anlamlı olduğunu vurguladı. 
 
Santralin kurulum aşamasında belirli grupların art niyetli çalışmalar yaptıklarına, ancak Abk Çeşme RES'in, santral alanında ürettiği bal, süt ve diğer çalışmalarla bu gruplara en iyi cevabı verdiğine dikkat çeken Özarslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Abk Çeşme RES'in santral sahasında doğal yaşamı desteklemek adına yaptığı çalışmalar rüzgar enerjisinin doğaya zarar vermediğinin en güzel kanıtı. Sektörümüz adına çok önemli bir başarı. Şalt merkezleri ve santral sahaları da örnek gösterilecek nitelikte. Kendilerini kutluyor ve diğer santrallere örnek gösteriyoruz.'' 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri