Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine çeşitli servis hizmetleri sunan Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar türbinlerindeki enerji verimliliğinin sürdürülebilirliği için bakım ve onarım hizmetlerinde kullanılan robot teknolojilerinin önemine dikkat çekiyor. Aydın, özellikle otonom drone teknolojisinin servis hizmetlerini kat kat daha hızlı, diğer çözümlere nazaran ucuz ve güvenli hale getirdiğini de vurguluyor.
Robotik Teknolojilerin Potansiyeli Çok Büyük
Rüzgar enerjisi sektörü her geçen gün gelişirken, türbinler de giderek daha büyük formlarda ve daha yüksek kapasitelerde çalışmak üzere üretiliyor. Günümüzde karada ya da denizde uzunlukları yaklaşık 200 metreyi bulan rüzgar türbinlerinin kurulum, bakım ve onarım hizmetlerinin de geleneksel unsurlarla gerçekleşmesi de bir o kadar zorlaşıyor. Rüzgar türbini endüstrisi bu zorluğu aşmak, kazaları azaltmak, üretkenliği artırmak ve sonuçları iyileştirmek için robot teknolojilerinden yararlanıyor. Özellikle yapay zeka desteği ve otonom drone teknolojisinin bir arada kullanıldığı sistemler, türbinlerin kanat yüzeylerindeki ya da yıldırım koruma sistemlerindeki hasarlarla ilgili doğru, hızlı ve insan hatasından arınmış bir inceleme ile raporlama gerçekleştiriyor. Rüzgar enerjisi sektörünün, dünya genelinde robotik teknolojilerle iş birliğinden oldukça önemli faydalar elde ettiğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, birden fazla işlemin insan emeği yerine tek bir araçla gerçekleştirilerek verimliliği ciddi oranda artırdığını aktarırken operasyon sırasında kendi kendine karar verebilen robot teknolojilerinin gelecek için de potansiyelinin çok büyük olduğunu vurguluyor.
Rüzgar Türbinlerinin Durma Süresi Verimliliği Doğrudan Etkiliyor
Fiziksel ve dijital nesneler arasındaki uyumun getirdiği dinamizm, rüzgar enerjisinde de yüksek değer ortaya koyuyor. Örneğin rüzgar türbinlerinin kanat ya da kule inceleme süreleri geleneksel yöntemlerde teknisyenlerin yaklaşık 1 gününü alırken yararlanılan akıllı drone teknolojileri, mobil bakım atölyeleri ve raporlamadaki yapay zeka desteği sayesinde bu süre türbin başına yarım saate kadar düşebiliyor. Böylelikle santrallerin kapasite faktörü doğrudan etkileniyor. Tüm bakım, onarım ve inceleme işlemleri sırasında rüzgar türbinlerinin durma süreleri minimize edilerek maksimum enerji üretimine destek sağlandığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar türbinlerindeki en ufak arızaların bile verimliliği ciddi oranda düşürdüğünü vurguluyor. Aydın, robot teknolojilerinin türbinlerde oluşan arızalardaki öncelik durumuna göre oluşturduğu kategorizasyon sayesinde servis hizmetlerinin kat kat daha hızlı gerçekleşmesini sağlayarak enerji sürekliliğini sürdürülebilir hale getirdiğini aktarıyor.