Yenilenebilir enerjide çok önemli potansiyeli barındıran Türkiye, 2023 yılında toplam kurulu gücünün yüzde 30’unu bu kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor. Bu alanda yapılacak yatırımlara, beşinci bölge teşviklerinin veriliyor olması ise yatırımcıları cezbeden bir başka etken… Vizyonunu “Yenilenebilir ve Temiz Enerji Yatırımlarının, Ana ve Yan Sanayisinde Türkiye’nin Merkez Üssü Olmak” olarak belirleyen Bergama Organize Sanayi Bölgesi (BOSBİ), altyapı sorunlarının çözülmesinin ardından yatırımların adresi olmaya başladı.
VESTAS’A YATIRIM DAVETİ
BOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever, geçen yıl Temmuz ayında 40 Milyon Euro tutarındaki yatırımının temellerini atan Danimarka’nın dünyaca ünlü kanat üreticisi LM Wind Power şirketinin Haziran ayında faaliyete başlayacağını hatırlattı. LM’in ardından bir başka Danimarkalı dünya devi Vestas firmasını da BOSBİ’ye kazandırmak için kapsamlı bir plan hazırladıklarının altını çizen Vatansever, “Vestas 33 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor ve bugüne kadar ülkemizde 1500 Megavat’ın üzerinde rüzgâr enerjisi kurulumu yaptılar. Vestas, 2016 yılı Ekim ayında Türkiye’de yatırım yapma isteğini Grup Başkanı seviyesinde beyan etmişti. Bu ay içinde de CEO’su Anders Runevad’dan benzer yönde açıklamalar duyduk. İzmir, üç kanat fabrikasına sahip olan Türkiye’deki tek şehir ve bugüne pek çok Danimarkalı şirketin yatırımına ev sahipliği yaptı. Bergama OSB olarak Vestas’a ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacağız. Rüzgârımız hazır, altyapımız hazır, teşviğimiz hazır, biz hazırız” dedi.
MORAL BOZMAK YOK
2016 yılında Türkiye ekonomisinde hedefin altında büyüme kaydedilmesine rağmen, yenilenebilir enerji yatırımlarında çok olumlu gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Vatansever,
“Yatırımcı için en önemli unsur sağlıklı işleyen bir demokrasi ve ülkedeki moral motivasyon seviyesidir. Ülke olarak moralimizi bozmamamız gerekiyor. 2016 yılında Türkiye'de elektrik enerjisi kurulu gücü 5.350 Megavat (MW) artış kaydederek 78.500 MW seviyesine ulaştı. Bu artışın yüzde 44'üne karşılık gelen 2.360 MW güç yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırken, rüzgar enerjisinde 1248 MW gücünde santral yatırımları devreye alındı. Bu rakamlar alkışlanması gereken bir başarıyı ifade ediyor. Yenilenebilir enerji yatırımları için çok büyük potansiyel taşıyoruz, önümüz çok açık. Bu yatırımları destekleyecek yan sanayimiz de hazır. Temiz enerji yatırımlarının merkez üretim üssü BOSBİ oluyor.” dedi.
BOSBİ’DE HEDEF 2023’TE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI
Türkiye’nin 2023 yılında 100 bin MW’a ulaşacak kurulu gücü içinde yenilenebilir ve temiz enerjinin payının %30’a ulaşmasının hedeflendiğini hatırlatan BOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sadece İzmir’in ve sadece rüzgâr enerjisinde taşıdığı potansiyelin 12 bin MW olduğunu dikkate alırsak, henüz yolun başında olduğumuz ve iyi bir planlama ile %30’luk hedefin çok üzerine çıkabileceğimiz görülüyor. Enerji Bakanlığı’nın Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası’na göre ülkemizin rüzgâr enerjisi potansiyeli 48 bin MW, yani mevcudun dokuz katı. BOSBİ olarak, bu kapasiteyi dolduracak yatırımlara ev sahipliği yapmaya hazırız. Türkiye’de 5350 MW RES kapasitemizin yaklaşık yarısına karşılık gelen 2644 MW kurulu güç İzmir, Balıkesir ve Manisa illerinde bulunuyor. BOSBİ ise bu üç ilin tam ortasında konumlanmış durumda. 1.8 Milyon metrekare yüzölçümümüzün 1.1 milyon metrekaresi 76 adet sanayi parselinden oluşuyor. BOSBİ olarak 2023 yılına kadar doluluk oranımızı yüzde yüze çıkarmayı, ana ve yan sanayi arasında sinerji merkezi olmayı hedefliyoruz.”
RAKAMLARLA VESTAS
Dünyanın önde gelen rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas,1898 yılında Danimarka’da kuruldu.
1979 yılından itibaren rüzgar türbinleri üretmeye başlayan Vestas, bugüne kadar dünya genelinde 77.000 MW gücünde rüzgar santrali kurdu.
Türkiye’de 1984 yılından bu yana faaliyette olan ve 33 yılda 1550 MW kurulu gücünde RES kurulumu yapan Vestas, 3 ayrı noktadan servis ve bakım hizmeti veriyor.
Danimarka, yenilenebilir enerjiyi dünyada en iyi uygulayan ülkelerin başında geliyor. Ülkede 2020 hedefi, elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılamak. 2015 sonunda elektrik üretiminin yüzde 42’sini rüzgârdan karşılayan Danimarka’nın 2050 hedefi elektrik üretiminde yüzde 100 yenilenebilir enerji…