Yağışların artması ile birlikte daha çok tüketilen bir besin haline gelen mantara karşı önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı vatandaşları zehirlenme tehlikesine karşı uyardı. Mantar zehirlenmesi ile ilgili bilmek istediklerinizi sizler için derledik, göz atmadan geçmeyin.
Zehirlenme oranı yüksek
Doğal ortamda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantara karşı uyarılarda bulunan Sağlık Bakanlığı, bu mantarların konserve, taze ya da kurutulmuş biçimde tüketilmesinin zehirlenme için bir engel oluşturmadığını belirtti. Açıklamalara göre mantarı çiğ ya da pişmiş biçimde tüketmek de bir fark yaratmıyor.
Hangi illerde fazla?
Zehirli mantarın görülme olasılığının fazla olduğu iller arasında İstanbul, Çorum, Erzurum, Yozgat, Ankara, Niğde, Sakarya ve Kütahya ilk sıralarda yer alıyor.
Zehirlenme belirtileri neler?
Mantarın yenmesinden sonraki 2 saat içinde şu belirtiler görülüyor:
-Sersemlik
-Uyku hali
-Tansiyon düşüklüğü
-Bulanık görme
-Bulantı ve kusma
-Terleme
Mantarın yenmesinden sonraki 6 saat içinde görülen belirtiler ise şöyle:
-Bulantı ve kusma
-İshal
-Karın ağrısı
-Ateş ve çarpıntı
-Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında sorunlar
Bakanlıktan uyarı
Sağlık Bakanlığı şu açıklamalarda bulundu: ‘’ Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi hâlinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. İhtiyaç halinde mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehir, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından Türkiye’de 20 stok merkezinde kullanılmak üzere hazır bulundurulmaktadır. Ulusal Zehir Danışma Merkezi zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunmaktadır, ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşlar 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabilirler.
Bandrollü kültür mantarları tercih edilmeli
Doğada yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı bu mantarları çiğ değil hafif pişirilmiş biçimde tüketilmesini önerdi. Çiğ tüketildiğinde mide ve bağırsak problemlerine yol açan kültür mantarlarını pişirerek tüketmek ise çok daha faydalı.