Günümüz kent yaşamının getirdiği en zorlu problemlerden birisi ulaşım olarak karşımıza çıkıyor. Şehirlerde hızla artan nüfus yoğunluğuyla beraber motorlu taşıt sayısının artması sonucu trafik problemlerinin yarattığı yaşam zorlukları, hava ve gürültü kirliliği, insan sağlığını, şehir hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Bu sorunun çözümü için dünya ülkelerinin kullandığı en başarılı ve en pratik yöntemlerin başında bisiklet kullanımının artırılması göze çarpıyor. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Onur Oral, “Ekonomik, sağlıklı, güvenli, doğal hayatla barışık ve kolay erişilebilir bir ulaşım türü olan bisiklet kullanımı dünya ülkelerinde her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır” dedi.
Bisiklet kullanımının sağlık üzerindeki faydaları hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Oral, “Bilim adamları bisiklet sporunun dikkat ve beyinsel yoğunlaşmayı artırarak orta yaş ve ileri yaşlarda bireyler için Alzheimer Hastalığı riskini ve çocuklarda ise ‘Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği Sendromu’ tehdidini azalttığını ifade ediyorlar. Aynı zamanda bazı kas ve iskelet sorunlarında bisiklet sporunun fizik tedavi ve rehabilitasyon benzeri katkılar verdiği de gözden kaçırılmamalıdır. Spor ve düzenli fizik aktivitenin hormon dengesine olumlu katkılar sağladığı gerçeğinden yola çıkarak, bisiklet sporunun adeta bir antidepresan etki yaratabileceğini söylemek de mümkün görünüyor” diye konuştu.
Bisiklet kullanımın kalp ve damar sağlığında da önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Oral, “Dünya ülkeleri arasında kalp hastalıklarına bağlı erken ölümler, ölüm nedenleri sıralamalarında genellikle en üst sıralarda yer almaktadır. Bilimsel klinik araştırmalar spor ve fizik aktivitenin kalp krizini ve diğer kalp ve damar hastalıklarını önlemekte etkin rol üstlendiğini gösterirken, bisiklet sporu da egzersiz metabolizmasına katkıları nedeniyle, kardiyovasküler hastalıklarının önlem ve tedavisinde özellikle önerilmektedir” dedi.