Reel sektör temsilcileri olarak Üretim Reform Paketi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’ye teşekkür ettiklerini kaydeden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, 77 maddenin henüz son halini bilmemekle birlikte, kamuoyu ile paylaşılan kısmı kadarı için yaptıkları değerlendirmede sanayiciyi destekleyen adımların atılmış olmasını çok önemsediklerini vurguladı. Yorgancılar, “Öncelikle bizim yıllardır dile getirdiğimiz ve neden bizden kesinti yapıldığını anlamakta zorlandığımız elektrik tüketimlerinden yüzde 2’lik TRT payının kaldırılıyor olmasından büyük mutluluk duymaktayız. Her şeyden önce bizleri psikolojik olarak rahatlatan bir adım olup, sesimizi duyan Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyorum.
Diğer yandan; emlak vergisinin kaldırılması, şehir içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması, OSB’lerin demiryolları ile bağlanması için çalışılacak olması bizim çok uzun yıllardır altını ısrarla çizdiğimiz taleplerimiz arasındadır. Gecikilmiş adımlar olsa da umutlarımız artmıştır” dedi.
Hafta sonu çalışma izninin kaldırılması ile toplamda sanayicinin üzerinde oluşan maddi yüklerde meydana gelecek azalmanın yeniden yatırım ve üretim iştahını artırmasını ümit ettiklerini ifade eden Yorgancılar, “Yine yıllardır Bakanlarımıza verdiğimiz dosyalarımızda “Yerli üreticiye fiyat avantajının yüzde 25 oranında sağlanmasının zorunlu hale getirilmesini talep ettik. Bugün bu avantaj zorunlu yapılsa da oran yüzde 15’de bırakılmıştır. Biz yine kararlı bir şekilde talebimizi tekrarlayacağız. Önceliklerimiz arasında gördüğümüz Sanayi 4.0 sürecinde üniversite-sanayi işbirliğinin desteklenmesi, nitelikli işgücü yetiştirilmesinde uygulamalı eğitime geçilmesi, mesleki liselerinin desteklenmesi çok önemlidir” diye konuştu.
Kapsamlı bir teşvik paketi ile desteklenmeli
Yorgancılar, taleplerini dile getirirken o da kaldırılsın bu da kaldırılsın şeklinde değil, rakiplerimiz karşısında bizleri haksız rekabete uğratan, rekabet etmemizi güçleştiren yüklerin kaldırılmasını talep ettiklerine dikkat çekerek şunları söyledi, “Bu anlamda baktığımızda tek tek küçük yüklermiş gibi görünen ve alt alta toplandığında oldukça yüksek bir meblağ tutan bu maliyetlerin kalkmasını önemsiyoruz. Çünkü, gerek bürokratik zorluklar açısından gerekse katlanmak zorunda olduğumuz maliyetler açısından üretimden, ticaret ve hizmetler sektörüne bir geçiş olduğunu son yıllarda çok net görmekteyiz. O nedenle, Üretim Reform Paketi ve devamında hazırlanmasını beklediğimiz kapsamlı bir teşvik paketi ve reformlar üretimin sürdürülebilirliğini dolayısıyla Türkiye’nin sağlıklı büyümesini ve kalkınmasını hızlandıracaktır. İçerde ve küresel ekonomide yaşanan olumsuzluklardan ötürü yeterince vakit kaybettiğimizi ve artık çalışma zamanının geldiğinin altını bir kez daha çizmek isterim.”