Uzmanlar ; günümüz yorucu hayat koşullarına karşı kaliteli ve de sağlıklı yaşam için dikkat etmemiz gereken 10 altın kuraldan devamlı bahsediyorlar .. Bakımlı , olduğumuzdan daha fit , iyi görünmek için olmazsa olmazlar listesinde bakın neler var ....
1- DENGELi BESLENMEK : Güne sağlam , bir o kadar dengeli kahvaltı ile başlamak çok önemli . Özellikle de mevsimsel sebze / meyveleri tüketmenin yüzde yüz faydalı olacağı görüşündeler ... Günde 3 ana öğün , 3 ara öğün yenmeli .. Bol su içilmeli .. Yağ oranı düşük , protein ve de karbonhidrat oranı orantılı besinler tercih edilmeli.
2-SiGARASIZ & ALKOLSÜZ YAŞAM : Sigara içilmemeli , gerekliyse bırakılması için yardım alınmalı .. Ne de olsa dolaşım / solunum bozukluğu , kanser gibi birçok tehlikeli hastalığın en büyük nedeni..Alkol de aynı şekilde.. bırakamıyorsanız yardım alınmalı..
3-DÜZENLİ UYKU : Bağışıklık sistemimizin dinlenmesine izin vermeliyiz . Bağışıklık ve de kaliteli uyku birbirine bağımlı olduğu için , kronik uykusuzluk durumunda bağışıklığımızın zarar göreceğini önemle vurguluyorlar . Aynı zamanda birçok hastalıkla savaşmamızı engelleyeceğini de ...
4-SPOR : Her zaman yapılabilse de vücudun en çok hazır olduğu spor vaktinin akşam olduğunu biliyor muydunuz ? Bacak , karın , kol , göğüs , bel kaslarımızı geliştirecek hareketler bu anlamda önemli.. Haftada 3 kez spor yapıyorsanız 20 dk , daha az yapıyorsanız 45 dk zaman ayırmamızı söylüyorlar ... Bunun yanı sıra hayatımız boyunca devam edeceksek günde 10 dk hafif koşu da tercih sebebi olabilir ..
5-GÜNEŞE DiKKAT ! : “D Vitamini” kaynağı olan ancak dikkat edilmezse kanser ve yaşlanmaya da sebep olabilecek güneş ışınlarına karşı uzmanların önerisi sabah yada akşam saatlerine doğru çıkılması . Bunlara dikkat edildiği takdirde D vitamininin müthiş bir antioksidan olduğu unutulmamalı ..
6-BEYNiMiZİ AKTiF TUTMALI : Bulmacalar , zeka oyunları , zeka soruları , hafıza tekniklerinin hepimiz için çok faydalı .. Her gün okuyacağınız 20 sayfalık kitap , yemeklerde kullanılan baharatlar ( özellikle zerdeçal , safran , tarçın ) beynin aktif kalmasına yardımcı ...
7-KENDİ KONTROLÜNÜZÜ KENDİNİZ YAPIN : Vücudumuzu tanımak , kendimizde farklı gördüğümüz bir durum varsa ; örneğin yeni yumru / benler varsa kontrol amaçlı doktorumuzu en kısa zamanda ziyaret etmek mühim ve de zaman geçmeden dikkate alınması gereken bir durum .
8- VÜCUT TEMİZLİĞİ : Haftada en az 2 yada 3 kere banyo yapılmalı . Tuvalet temizliğine özen gösterilmeli . Eller muhakkak sabunlanmalı . Her geçen çoğalan hastalıklara karşı önlem olarak muhakkak bunları yapmalı.
9-AŞI TAKVİMi : Yanlış duymadınız.. tıpkı küçükler de olduğu gibi yetişkinlerin de bir aşı takvimi var . Uzmanlar ; kronik hastalıkları olanlara pnömoni aşısı , zona aşısı öneriyor . Bunun yanı sıra her 10 yılda bir tetanoz aşısı olmak gerekir . Rahim ağzı kanserinden korunmak için de HPV aşısının yapılması gerektiğini söylüyorlar .
10-STRESLE BAŞA ÇIKMAYI ÖĞRENİN : Birçoğunuzun daha bunu okurken “ stressiz hayat mı var sanki “ dediğini duyar gibiyim.. günümüz dünya şartlarında maalesef ki böyle ... ama en azından bununla başa çıkabilmeyi öğrenebilirsek bir nebze de olsa yaşamımızı kolaylaştırmış oluruz . Bu sebepten araştırmalı , kendimiz için en sağlıklı olanını bulmalıyız . Aksi durumda stres hormonları bağışıklık sistemine çok zararlı .. Sevdiğiniz bir spor dalı , müzik dinlemek , bolca gülmek , masaj gibi kendimize iyi gelebileceğini düşündüğümüz farklı seçenekleri değerlendirip hayattan daha çok keyif almayı başarabiliriz . Ayrıyetten sevdiklerimizle vakit geçirmek , sosyal hayatımızın iyi olması , onlara sarılmak , birlikte kaliteli zaman geçirmek strese karşı en başarılı çözümler.. sevildiğini bilmek ise ; mutluluğun en güzel hali..