Sahte diplomalı yöneticiler, Meclis gündeminde

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “ülkemizin sahte üniversite diploması gerçeğini ve sahte diplomalı devlet yöneticileri ile üst düzey kamu çalışanlarını” Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “sahte üniversite diploması gerçeğini ve sahte diplomalı devlet yöneticileri ve üst düzey kamu çalışanları” ilgili hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. İzmir Milletvekili Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, devlette çalışan memurların ve işçilerin, devlet yönetiminde yer alan bürokratların ve yöneticilerin, üniversitelerdeki akademisyenlerin; görev yaptıkları pozisyona göre ön lisans veya lisans diplomasına sahip olması gerektiğini kaydetti.

“Cumhurbaşkanı olarak atanabilmek için 40 yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış olmak gerekiyor”

Bu şartı taşıyan memurlar ve akademisyenlerin, girdikleri KPSS ve sözlü sınav ile diğer sınavlarda başarılı olmaları halinde görevlerine atandığına; görevlerine devam ederken de gereken şartları taşımaları ve o pozisyona uygun görülmeleri halinde kurumlarında veya başka kurumlarda yönetici olabildiğine işaret eden Av. Kılıç, açıklamasına şöyle devam etti:

“Anayasa’nın 104. Maddesi gereğince ‘devletin başı’ olan, ‘Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milletinin birliğini temsil eden; Anayasa’nın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eden’ ve ‘yürütme yetkisi’ kendisine ait olan Cumhurbaşkanı olarak atanabilmek için; Anayasa’nın 101. Maddesi ile 6271 Sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun 6. Maddesine göre, ‘Kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşı’ olmak gerekmektedir.

Son dönemlerde ‘sahte diploma’ ve para karşılığı istenen üniversitenin diplomasının hazırlandığı ile ilgili çok sayıda haberler basına yansımaktadır. YÖK, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın ‘sahte diplomalı öğretmenler tespit ettik’ açıklamasının ardından 2015 yılında, yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait verilerin toplandığı, ‘Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemini’ kurmuştur. Bilgilerin giriş yılının 1969’dan başladığı sisteme 6 milyonu aşkın mezun öğrencinin bilgileri üniversiteler tarafından girilmiştir. YÖK diploma sahteciliğini önlemek için 6 yıl önce bu sistemi kurup milyonlarca diplomayı kontrol etme yoluna gitse de sahte diploma satışı halen sürmektedir. Türkiye'deki en iyi üniversitelerin diplomalarının sahteleri internette 500 TL'ye satılmaktadır.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, “bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişinin” 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığını belirtti. Diploma da resmi evrak sayıldığından, diploma sahtekarlığı yapanların da bu ceza istemiyle yargılanması gerektiğini dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, memuriyeti iptal edilen “sahteciler” için idarelerin ayrıca o güne kadar aldığı maaş ve özlük haklarının iadesi için dava da açabildiğini bildirdi.

Sahte diploma ile göreve başladığı ve görevlerini sürdürdüğü tespit edilen devlet memurları, yöneticileri ve akademisyenler hakkında idari ve adli soruşturma başlatıldığını vurgulayan CHP Milletvekili Av. Kılıç, bu soruşturma ve mahkeme aşamalarının ardından diplomalarının sahte olduğunun kesinleşmesinin ardından bulundukları görevden uzaklaştırıldığını, hapis cezası ile cezalandırıldığını ve o güne kadar aldıkları maaşların da geri alındığını kaydetti.

“Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya'nın lise diplomasının sahte olduğu mahkeme kararıyla kesinleşmiştir”

TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Kılıç, şu tespitlerde bulundu:

“Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite diplomasının sahte olduğunun tartışıldığı ve gerçek olup olmadığının henüz netleşmediği ülkemizde, Erdoğan’ın Başdanışmanı olarak da görev yapan eski AKP Sivas Milletvekili, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya'nın lise diplomasının sahte olduğu mahkeme kararıyla kesinleşmiştir.

Dönem dönem, memurlar ve devleti yöneten üst düzey bürokratlardan diplomaları sahte olduğu tespit edilenlerin görevlerine son verilmiş ve haklarında soruşturmalar açılmıştır. Üniversite diplomalı birçok gencimizin işsiz olduğu, hatta iş bulamadığı için umudunu keserek iş aramaktan vazgeçtiği, fakirin yiyeceği olan bir simidin bile 3,5 Liraya satıldığı, ekonomide dibi yaşadığımız, Türk Lirası’nın açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerinin para birimlerinden bile değersiz hale geldiği, Dolar, Avro ve altının zirve yaptığı, 16 milyon vatandaşımızın açlık, 50 milyon vatandaşımızın ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkemizde; diploması sahte olan kişilerin, en üst noktasından en alt noktasına kadar devlette ve kurumlarında görev alabilmesi kabul edilemez bir gerçekliktir. Böyle bir durum, kanunlar açısından suç olmasının yanı sıra, etik olarak da doğru kabul edilmemesi gereken bir davranış biçimidir.”

“Ülkemizde liyakatsizlik zirve yaptı”

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, AKP iktidarında “liyakat, etik, hak, hukuk, adalet” gibi kavramların ayaklar altına alındığını ve bunun da iktidarın yaptığı atamalar ve yargılamalarda görüldüğünü bildirdi.

“Liyakatsizliğin zirve yaptığı ülkemizde bir de kamuda memur veya yönetici olarak sahte diplomalı kişilerin görev almasını kabul edemeyiz.” diyen CHP’li Av. Kılıç, bu durumun devletin güvenirliliğini ve itibarını da sarstığını kaydetti.

“Bütün devlet memurları ve yöneticilerin diplomaları gözden geçirilsin”

Meclis Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, açıklamasını “Bu nedenle, her ne kadar YÖK diploma sahteciliğini önlemek için Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemini kurmuş olsa da devlette görev alan Cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili, üst düzey yönetici ve memur olmak üzere bütün kamu çalışanlarının diplomalarının gözden geçirilmesi ve sahte olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda; Cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili, üst düzey yönetici ve memur olmak üzere kamu çalışanlarının diplomalarının gözden geçirilmesi ve sahte olup olmadığının tespit edilmesi, sahte diplomalı kamu çalışanlarının belirlenmesi ve bu kişilerin bir daha devlette görev almaması adına alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Anayasa’nın 98 inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.” sözleriyle tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri