Sahte sigortalılığın cezası çok ağır

Yavuz KURT açıklamasında geçtiğimiz yıl Türkiye çapında sosyal güvenlik denetmenlerince yapılan denetimlerde 3.230 işyerinin sahte olduğunun belirti

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz KURT, sahte sigortalılığın umut tacirliği olduğunu ve telafisi güç mağduriyetler doğurduğunu belirterek, gerçekte var olmayan hayali şirketler üzerinden sigortalı bildirimlerinde bulunulduğunu ya da faaliyette olduğu halde fiilen işyerinde çalışmayan kişilerin sigortalı bildirimlerinin yapıldığını, bu sorunu ortadan kaldırarak, adil ve hakkaniyetli bir sosyal güvenlik sistemini temin etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Yavuz KURT açıklamasında geçtiğimiz yıl Türkiye çapında sosyal güvenlik denetmenlerince yapılan denetimlerde 3.230 işyerinin sahte olduğunun ve bu işyerlerinden SGK’ye 106 bin 180 kişinin sahte sigortalı olarak bildiriminin yapıldığının ve 36.082 kişinin de kayıt dışı çalıştığının tespit edildiğini söyledi. İzmir’de ise 2021 yılında 483 sahte işyerinin ve bu işyerlerinden 39.878 kişinin sahte sigortalı olarak bildirildiğinin tespit edildiğini belirten Yavuz KURT “İzmir’de bu yıl gerçekleştirdiğimiz denetimlerde, 2022 Ağustos ayına kadar 278 sahte işyeri ve 15.725 sahte sigortalı tespit ederek haklarında yasal işlem yaptık.” dedi.

SAHTE SİGORTALILIK NEDİR?

Bir işyerinde çalışan kişilerin sigortalı olabilmesinde en önemli unsurun işçi ile işveren arasında bir hizmet akdinin olması ve bunun gereği olarak da bu işyerinde fiilen çalışmak olduğunu ifade eden İl Müdürü Kurt “bir kişinin SGK’ ye sadece bildiriminin yapılması ve işverence primlerinin ödenmesi o kişinin sigortalı sayılması için yeterli olmamaktadır. Sahte sigortalılık bir kişinin işyerinde hizmet sözleşmesine tabi olarak gerçekte çalışmadığı halde, yalnızca kayıt ve belge üstünde sigortalı gösterilme işlemidir” dedi.

Çalışma hayatının içinde ve bazı sosyal medya platformlarında, zaman zaman kişilerin fiilen bir işyerinde çalışmadıkları halde sigortalı bildirimlerinin yapılabileceği yönünde girişim ve paylaşımlarda bulunulduğu ve bu amaçla vatandaşlarımızdan para talep edildiği gözlemlenmektedir. Sahte sigortalı ve sahte işyeri bildirimlerinde yaşanabilecek mağduriyetler, olumsuzluklar, cezai müeyyideler ve yargı organları nezdinde yürütülecek işlemler nedeniyle vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz

Yaptığımız analiz ve denetimler sonucunda kişilerin sahte olduğu tespit edilen hizmetlerinin iptali sonrasında aylık şartları ortadan kalkmış ise emekli aylıkları iptal edilerek, yersiz ödendiği anlaşılan aylıklar yasal faizi ile tahsil ediliyor. Yine sahte hizmetlerin iptali sonrasında yararlanma koşullarının kaybedilmesi halinde; ödenen rapor paraları, emzirme ödenekleri gibi her türlü gelir için borç takibi yapılıyor. Diğer Kanunlara göre sağlanan yardımlar örneğin işsizlik sigortasından sağlanan yardımlar hakkında işlem yapılması için Çalışma ve İş Kurumuna bilgi veriliyor. Bu kişilerin kendileri veya bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yapılan hastane, eczane, medikal malzeme gibi sağlık giderleri hakkında yasal takibat başlatılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri