'Sakin Şehir'de Akıllı Sayaç Dönemi

Başkan Soyer, tasarruflu su kullanımının iklim değişikliğiyle mücadele ve doğayla uyumlu yaşamanın en temel koşullarından biri olduğunu söyledi.

Seferihisar Belediyesi ve DSİ İzmir Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokolle yapımına başlanan “Seferihisar Sulaması Rehabilitasyon Planlama Projesi” akıllı sayaçların kullanımını da beraberinde getirdi. Yapılan çalışmayla Beyler Barajının 5 kilometrelik  isale hattı, 6,5 milyon liraya yenilendi. Projenin maliyeti Seferihisar Belediyesi tarafından DSİ’ye 25 yılda sıfır faizle ödenecek.

Seferihisar sulamasında yeni modern bir dönemin başlayacağını söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, çiftçilere hayırlı olmasını diledi. Başkan Soyer; Bütün dünya,  giderek azalan yağışlar ve global ısınma denilen, kısaca “İklim Değişikliği”  tehdidiyle karşı karşıya. Seferihisar’da yaşanan kuraklıklardan payını aldı ve sıkıntılı dönemler yaşandı. Denizin dipten Seferihisar merkeze kadar yürüdüğü, kuyuların tuzlandığı günleri biliyoruz. 4 yıl boyunca, bunların tekrar yaşanmaması için hazırlık çalışmaları yaptık. Öncelikle Beyler Baraj suyunu Seferihisar’a taşıyan isale hattının yenilenmesi gerektiğini düşündük. Çünkü 5 km hat boyunca çok büyük kaçaklar vardı. 30 yılı aşkın bir zaman önce döşenen sistem bugün için kullanılmayacak bir duruma gelmişti. Borulardaki çatlak ve kırıklar, bir yandan büyük kayıplara yol açarken, bir yandan da  çamurla karışıp damlama hortumlarının tıkandığı  bir boyuta ulaşmıştı. Sadece isale hattının yenilenmesinin yeterli olmayacağını, sorunun kalıcı bir şekilde çözümü, adil ve tasarruflu su kullanımının mümkün olabilmesi için, baraj çıkışına filtre konmasının, ardından da tüm bahçelere sayaç  bağlanmasının gerektiğini tespit ettik. Bu üç adımının aynı anda atılması gerektiğini anladık. Hem isale hattının yenilenmesine hem filtrasyon sistemi kurulmasına hem de tüm bahçelere sayaç konulmasına karar verdik” dedi.

Yeni sistemle birlikte nelerin değişini de açıklayan Başkan Soyer şunları söyledi: Seferihisar Barajı isale hattının yenilenmesiyle birlikte projeyle 5042 m’lik iletim hattı son teknoloji ürünü olan HDPE 100 borularıyla yenilerek su kaçağının önüne geçilmiş oldu. Kaçağın engellemesiyle birlikte su havzasında tasarruf sağlamaya başladık. Baraj çıkışına konulan tam otomatik yıkamalı filtrasyon sayesinde üreticilerimizin damlama hortumlarının tıkanması engellendi. Tüm kullanıcıların bahçelerine, kart okumalı akıllı sayaçlar takıldı, böylelikle adil su tüketimi sağlanmış oldu. Çiftçiye yaz-kış su verilebilecek. Filtre sayesinde damlama sulama malzemeleri zarar görmeyecek, sayaç sayesinde tüketimde adalet sağlanacak ve  herkes kullandığı suyun bedelini ödeyecek. Sürekli sulama imkanı olması nedeniyle ürün çeşitliliği ve verim artacak, en önemlisi ciddi bir tasarruf sağlanmış olacak ve iklim değişikliği ile mücadelede doğanın dengesini koruyan, çok değerli bir adımı atmış olduk.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri