Salihli Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen panele, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Mehmet Alşen, Belediye Başkan Yardımcıları Mahmut Süreyya Karaoğlu ve İbrahim Karaca, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Murat Dağıstanlı, Akademisyen ve Bilim Adamları, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Kültürel Mirası Koruma Lisansüstü Programı Öğretim Üyeleri, Büyükşehir Salihli Koordinatörü Ali Rıza Ünveren, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Daire Müdürleri, Mimarlar Odası Üyeleri ile sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Harun Ürer, Salihli’de mimari dokunun korunarak gelecek nesillere aktarılması konusunda yapılacak çalışmaları anlatarak, Kırsal Turizm projelerinde desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Belediye Başkanı Zeki Kayda’ya teşekkür etti.
Kırsal turizme katkı sağlayacak her türlü projeye destek verdiklerini ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Kayda, “Göreve geldiğimiz günden beri ortak aklı ortaya koyarak hareket ettik ve bu çerçevede çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Şehrimizi güzelleştirmek ve daha çağdaş bir şekilde geleceğe hazırlamak için gece gündüz ekibimiz ile çalışıyoruz. Yollarımızı, köprülerimizi yapıyoruz. Salihlimize fakülte kazandırdık. Doğalgazı Salihlimize getirdik. Görevimizi layığı ile yapmaya çalışıyoruz. Bunların yanında kültürel değerlerimizi unutmayarak, Salihlimizin tarihi dokusunu tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu çerçevede Kula Belediyemiz ve Manisa Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte Türkiye’nin ilk Jeopark Belediyeler Birliği’ni kurduk. Jeoparkın içinde neler var; Kula’nın tarihi değerleri var, Sindel Mahallemiz, Adala Kanyonumuz ve kanyonun bittiği yerde tarihi Atatürk Evi var. Maalesef tarihi mirasımız olan Atatürk Evi çok harap bir durumda eskimeye bırakılmış. Bizde ekip arkadaşlarımız ile birlikte bu tarihi mirasımızı ele alarak restorasyon işlerine başladık. Manisa Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte Gölmarmara çevresindeki köylerimize yönelik kırsal turizmi canlandırmak amacıyla da projeler gerçekleştiriyoruz. Tekelioğlu, Pazarköy, Kemerdamları ve Kemer Mahallemizi kırsal turizm ile tanıtmak istiyoruz. İlk etapta bu dört mahallemizi ele aldık. İhale aşamasında olup önümüzde günlerde projemiz hayata geçecek. Kemer mahallemizin tarihi mirasını korumak ve tanıtmak için geçtiğimiz aylarda Kemer Köy Pazarı açılışını yaptık. Oradaki halk kendi ekmeğini ürettiklerini satarak kalkınmaları için böyle bir çalışma gerçekleştirdik. Her hafta sonda ücretsiz halkımızı köyün zenginliğini görmeleri için. köyü gezerken üretilen buğdayın una döndüğü bir değirmen gördük. Hemen o değirmeni satın alarak restore ettik. Yine Belediyemize ait olan Durasıllı Mahallemizdeki arazimizde ve kemerde Karakılçık buğdayımızı yetiştireceğiz. Geçtiğimiz yıl burada 8 üniversitenin katılımı ile 3 günlük Altın Ülke Sardes sempozyumu gerçekleştirdik. Tarihte ilk altın paranın kullanıldığı ve Lidya Medeniyeti’nin uzun yıllar başkenti olan Sart Mahallemize sahibiz. Bütün bu değerlerimizi bizim için çok önemli. Salihli Belediye Başkanı olarak ben ve ekip arkadaşlarım bunun bilincinde. Salihli için genç arkadaşlarım 10 gündür yaptıkları çalışmalarla emek harcadılar. Böyle teknik bir ekibin burada çalışma yapması ve yolumuza açmasından çok mutluyum. Bizde bu tarihi yerlerimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Başta değerli arkadaşım Doç. Dr. Harun Ürer olmak üzere değerli Akademisyen ve Bilim Adamları ile ODTÜ’den gelen öğretim üyelerine ve genç arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.
Salihli’de düzenlenen Tarihi Kırsal Yerleşimlerin Değerleri, Sorunları ve Korunması Paneline katılan Akademisyen ve Bilim Adamlarına Belediye Başkanı Zeki Kayda tarafından katılım belgesi takdim edildi.