SANAL ALEMDE SUÇ & CEZA

Mutlu Çakır

BİLİŞİM SUÇLARININ MAĞDURU DA FAİLİ DE OLMAYIN!

ALEM SANAL OLABİLİR AMA SUÇ GERÇEKTİR!.

SUÇUN FAİLİ  OLMAK DA   MAĞDURU OLMAK DA 1 TIK’A BAKAR. Dikkatli olun sevgili okurlar. Bu bir kamu spotu tadında köşe yazısıdır.

İnternet ortamında işlenebilecek suçlar;
    
Nitelikli hırsızlık 

Madde 142- e). Nitelikli dolandırıcılık  

Madde 158. Bilişim sistemine girme 

Madde 243 . Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme Madde 244(1) 

Haberleşmenin engellenmesi Madde 124( 1). Müstehcenlik 

MADDE 226.AYRICA; 

Bilgisayar sistemlerinin bozulması,

Bilgilerin silinmesi,

İnternet sitelerinin hizmetlerinin aksatılması,

İnternet üzerinde çocuk pornografisi,

Kimlik hırsızlığı,

Kredi kartı şifrelerinin çalınması,

Tehdit, şantaj,

Hakaret sövme,

Özel hayatın ifşa edilmesi,

Terör içerikli siteler,

Zararlı bilgiler veren siteler (Örnek, Bomba yapımı)

İnternet üzerinde kumar oynanması SUÇTUR. 

Sanal alemde, dijital bir parmak iziniz var. Her girdiğiniz sitede ve her yaptığınız işlemde, bu parmak  izinizi bırakıyorsunuz. Bunu unutmayın.

Size gelen bir maili açtığınızda veya girdiğiniz bir sitede art arda açılan pencereleri takip ettiğinizde, hiç istemediğiniz halde bir suçun parçası olabilirsiniz. 

Twitter ve Facebook gibi sosyal mecralarda, yazdıklarınız ve paylaştıklarınızla da kendinizi bir iddianamenin içinde bulabilirsiniz. Burada ifade özgürlüğü ve eleştiriden bahsetmiyorum. Kaş yapayım derken göz çıkarmaktan ve sosyal medyanın sınırsız ve sorumsuz bir bir yer olduğu yanılgısına düşmekten bahsediyorum. 

Birisine gerçek hayatta, ABGARTAFUTTA* demek hakaretse, sosyal medyada ABGARTAFUTTA demek de suçtur. Üstelik, hakareti alenen yani toplum içinde yapmış olursunuz.

Dünyada trend, birisi size ABGARTAFUTTA derse, siz de ona ABGARTAFUTTA deyin, yönünde ama eller mersine giderken bizim  tersine gittiğimizi asla unutmayın. 

Dilin kemiği olmayabilir. Ama yazacağınız ve paylaşacağınız içerik, suç unsuru içeriyorsa, bunun internet üzerind eyapılıyor olması, size bir koruma sağlamaz. Yargı sistemimizin eleştiri sınırlarını dar yorumlama eğilimi ve değişen içtihatları da göz önüne alırsanız, özellikle Facebook hesabınızda yapacağınız paylaşımlar da daha dikkatli olmanız gerekir. 

Twitter, bir dönem, kullanıcı bilgilerini devletlerle paylaşmıyordu. Facebook’a gore daha ketun davranıyor olabilir ama dijital parmak izi ve kişisel verilere ulaşmak teknoloji çağında imkansız değil sadece zaman alır.

Yazının özeti şu; Bilmediğiniz kişilerden gelen maillere, bodoslama atlamayın, crack dosya indirmeyin, korsan program kullanmayın. Bunlar bilgisayarınızı, telefonunuzu zombi haline getirebilir.  Herşeyi tıklamayın, pencerelerin götürdüğü her yere gitmeyin. Kaş yapayım darken, gözünüzü çıkarmayın.

Unutmayın, ALEM SANAL OLSA DA SUÇ VE CEZA GERÇEKTİR. 

www.mutlucakir.av.tr

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.