İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu örnek çalışmalarının ardından “İlham Veren Buluşmalar” etkinliği ile bu yıl öğrencilere vizyon katacak örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor.
Karabağlar Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen “İlham Veren Buluşmalar” etkinliği kapsamında iş adamı ve akademisyen Doç. Dr. Murat Yalçıntaş, Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi, Gaziemir Kipa 10. Yıl Anadolu Lisesi, Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi ve Karşıyaka Atakent Anadolu Lisesi’nden 600 öğrenciyle bir araya geldi.
“Sandıklar Dolusu Hazine Yerine Gelecek Vadeden Bir Gençlik”
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi “İlham Veren Buluşmalar etkinliğinde böylesi güzel bir eğitim çalışmasında gözümüzün aydınlığı kıymetli öğrencilerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” diyerek konuşmasına başladı. Yahşi, bir bilgine, “Sandıklar dolusu hazine mi yoksa gelecek vadeden bir gençlik mi diye, sorduklarında onun insanı tercih ettiğini belirterek İzmir’den geleceğe ümitle baktığını ifade etti.
“Türkiye’nin böyle değerli öğrencilere sahip olması bizlerin geleceğe ümitle bakmasını sağlıyor. Elbette ki öğrencilerimizi akademik, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal anlamda en iyi şekilde yetiştirmek için çabalıyoruz. Tüm bunların yanında belki üniversitede karşılaşabileceğiniz akademisyenlerimizden bilim adamlarımıza, iş dünyasından, kürsü başkanına, dünyanın dört bir köşesinde ülkemizi başarıyla temsil eden rol model kişileri sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Böylece daha yolun başında, 9. sınıfta sizlerin yolunuzu çizmenize yardımcı olmak istiyoruz. Varımız, yoğumuz, her şeyimiz olan siz değerli öğrencilerimizin ileride ülkemizi başarıyla temsil edeceğinize olan inancım tamdır. Sizler en değerli varlığımızsınız, sizler varsanız her daim bu bayrak dalgalanacaktır. Sadece ailelerinizin değil hepimizin bu ülke adına sizlerden beklentimiz var, umudumuz var. Zihniniz keskin, bahtınız açık olsun.” diye sözlerine devam eden Yahşi, öğrencilerden büyük alkış aldı.
Ardınızdan “O iyi Bir İnsandı” Desinler
Geleceklerini planlarken öğrencilerin farkındalıklarını artırmak üzere kendi hayat hikâyesini ve hayattan ne öğrendiğini aktaran Doç. Dr. Murat Yalçıntaş, “Şu hayatta elde edebileceğiniz en büyük kazanım, ardınızdan o, iyi bir insandı denmesi. Bunu demiyorlarsa, çok zengin, şöhretli, ünlü bir kişi olmanın hiçbir anlamı yok.” diyerek her şeyden önce iyi bir insan olmanın önemini vurgulayarak konuşmasına başladı.
“Kırma kalbin kimsenin, nazargâhı İlah’tır.”
“ Her biriniz tek tek çok kıymetlisiniz ve ayrı değerlersiniz. Her birinizin düşüncesi, doğrusu, bakış açısı farklı olabilir. Bize düşen karşımızdakine saygı duymaktır.” diyen Yalçıntaş, dedesinin “ Kırma kalbin kimsenin, nazargâhı İlah’tır. İnsanların kalbi, Allah’ın baktığı yerdir, o nedenle kimsenin kalbini kırmayın.” sözünü paylaşarak onun nasihatini tekrarladı.
Sevdiğiniz işi Yapın
“İşinizi seçerken en önemli kıstasınız o işi sevip sevmediğiniz olsun.” diyen Yalçıntaş meslek seçiminde para, şan, şöhret, prestij için meslek edinilmemesi gerektiğinin altını çizdi. “Hayatta neyi seviyorsanız onu yapın, sevdiğiniz işi yaparsanız, o işe dört elle sarılırsınız; dört elle sarıldığınız iş her ne olursa olsun en iyisini yaparsanız.” diyerek gençlere başkaları istediği için veya itibarlı olmak için kendinize meslek seçmeyin uyarısında bulundu.
Lübnanlı felsefe yazarı, Halil Cibran’ın “Ermiş” adlı kitabından alıntı yapan Yalçıntaş, “Alın teri ile çalışmada Allah’a ulaşan bir yol vardır: ‘Her işi kendin için, sevdiğin için yapıyormuş gibi’ çalışmak. Bu noktada mermeri yontmakla tarla sürmek arasında hiçbir fark yoktur. İnsan işini aşkla yapmalıdır, kerhen çalışmamalı ve işi yarım yamalak yapmamalıdır.” diyerek işini severek yapmanın öneminden bahsetti.
Başarının Anahtarı Çalışmak ve Azmetmektir
“Başarının anahtarı çalışmak ve azmetmektir.” diyen Yalçıntaş ruh, akıl ve beden sağlığının bir arada olması gerektiğini de ifade etti. “Eğer inanıyorsanız, ruh sağlığınız bozulmaz.” Diyen Yalçıntaş, inancını kaybedenlerin mücadele azmini de kaybedeceğinin altını çizdi. “Akıl sağlığı için bol bol okumalı, özellikle de klasikleri okumalı.” diyen Yalçıntaş, beden sağlığı içinse beslenme ve sporun ne derece önemli olduğunu vurguladı.
“Sakın ümitsizliğe kapılmayın, moralinizi bozmayın. Hepimiz kadere inanıyoruz, ancak hangi seviyede olursanız olun insanoğlu kafasına koyduğu her şeyi yapabilir.” diyen Yalçıntaş, 49 yaşına kadar spor yapmadığını ve o yaşında Boğaz Köprüsü Halk Koşusuna katılarak sporu hayatına dâhil ettiğini söyledi.
Lise ve üniversite yıllarında en az bir yabancı dili iyi seviyede öğrenmenin önemini vurgulayan Yalçıntaş, bildiği iki dil sayesinde Brüksel’de yüksek lisans yaparken aynı zamanda Avrupa Topluluğu’nda da staj yapabildiğinin altını çizdi.
Denemekten Korkmayın
Doç Dr. Yalçıntaş, “Diego Velázquez’in 1656’da yaptığı ‘Nedimeler’ adlı tabloyu Picasso 1957’de tekrar yorumlamış ve bambaşka bir eser ortaya çıkarmıştır. Bu iki resim karşılaştırıldığında, iki kişi aynı noktaya baksa da bambaşka şeyler görebiliyor.” diyerek herkesin bakış açısının farklı olabileceğini ifade etti.
“Denemekten korkmayın, başaramamaktan korkmayın. Bir şeyi denemek istiyorsanız, mutlaka deneyin, asla utanmayın, çekinmeyin, çünkü denemeden başarıp başaramayacağınızı bilemezsiniz.” diyerek korkaklığın en büyük utanç kaynağı olduğunu vurguladı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çevre duyarlılığı ve doğaya saygı kapsamında değerli konuşmacılarımıza plaket takdim etmek yerine 5 fidan bağışlaması kararının alınması nedeni ile, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Yazar, program sonunda fidan bağışı sertifikasını Doç. Dr. Yalçıntaş’a takdim etti. Program İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin Doç. Dr. Murat Yalçıntaş’a değerli sunumları için teşekkür etmesiyle sona erdi.