Resmi Gazete’de 29 Temmuz tarihli ve 30138 sayılı yayımlanan kararla Et ve Süt Kurumu’nun yapacağı canlı büyükbaş, küçükbaş ve et ithalatında, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yapacağı buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatında gümrük vergileri sıfırlandı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, dışişlerinde sıfır sorun politikası izleyerek ülkemizi etrafı düşmanlarla çevrili bir ülke haline getiren AKP iktidarının, sözde milli tarım politikası izleyerek de tarımı, hayvancılığı, üretimi sıfırladığını söyledi. 20 Temmuz’da Bakanlık koltuğuna oturan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, 29 Temmuz’da yayımlanan karardan ne haberinin olduğunu ne de kararda imzasının yer aldığını belirten Sertel, Fakıbaba’nın ilk günden “Faka” bastırıldığını kaydetti.
Alınan kararın “Tarım ve Hayvancılıkta Devrim Yaptık” diyen AKP iktidarının ithalata dayalı tarım politikasının 2019 yılına kadar devam edeceğinin göstergesi olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “İktidar yaptığı açıklamalarda ve Bakanların Meclis’te yaptıkları konuşmalarda ‘üretimi artırdık, ihracatı katladık’ diyor. Ortada bir artış varsa bu ithalat niye? İthalatın olduğu, yerli ürün ve üreticinin kalmadığı bir ülkede millilikten söz edilebilir mi? Gümrük vergilerinin sıfırlanması yerli üreticiyi tamamen yok etmektir. Bu nasıl bir milli tarım politikasıdır? Bu olsa olsa yerli üreticiyi sıfırlayan, ithalata dayalı milli tarım politikasıdır” dedi.
“İTHALAT KRONİK HALE GELMİŞTİR”
Bir ay önce özel sektörün yapacağı tarım ürünleri ithalatında yüzde 130’ları bulan gümrük vergilerinde indirime gidildiğini hatırlatan Atila Sertel, özel sektöre indirim getirilirken devlet eliyle yapılan ithalatta ise vergilerin sıfırlandığını söyledi. Fiyatların düşürülmesine yönelik atılan bu adımların yerli üreticiyi ürküttüğünü ve sektörü terketmeye zorladığını ifade eden Sertel, şöyle devam etti:
“Bir dönem kendi kendine yeten yedi tarım ülkesinden biri iken 15 yıllık AKP iktidarında birçok alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da dışa bağımlı bir ülke haline geldik. Yanlış tarım politikaları çiftçiliği, hayvancılığı bitirdi. Hayvancılığın merkezi Doğu Anadolu’ya dahi binlerce ithal canlı hayvan yığıldı. Tahıl ambarımız Konya’daki un fabrikalarında ithal buğday işlenir oldu. Kurban Bayramı öncesinde ve hasat döneminde alınan bu karar kısa süreliğine de olsa hayvan fiyatlarını düşürür belki ancak üreticiyi de sektörden düşürür! Milli tarım bu değildir. Üretici böyle desteklenmez. Yerli üreticinin sıfır vergi ile ithalat yapan devletle rekabet etme şansı sıfırdır. Ülkemizde her alanda ithalat kronik hale gelmiştir. Halkımız kronik yerli ürün yetmezliği çekmektedir. AKP iktidarının yanlış politikalarının bedelini her zamanki gibi halkımız ve üretici ödeyecektir. Belli bir kesim cebini doldururken diğer bir kesim sektör dışına itilecektir.”
KARAR YENİ İMZA ESKİ
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in imzası bulunduğunu kaydeden Atila Sertel, “Faruk Çelik, 20 Temmuz’da yapılan törenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevini Ahmet Eşref Fakıbaba’ya devretti. 29 Temmuz’da yayınlanan ve yerli üreticiyi yakından ilgilendiren bu kararda ise yeni bakan Fakıbaba’nın imzası yerine eski Bakan Faruk Çelik’in imzası var. Çok önceden alınan bu kararı şimdi yayınlayarak Fakıbaba’yı “Faka” bastırmışlar. Bakan Eşref Fakıbaba, haberi ve imzası olmayan kararı uygulamakla yükümlü hale getirildi. Bu bile AKP iktidarının tarım ve hayvancılığa önem vermediğinin göstergesidir. Böyle lakayıtlık olmaz” dedi.