İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğünce geliştirilen Kadın Destek Mobil Uygulaması'na ilişkin, "Herhangi bir tehlike durumunda uygulamayı tıkladıklarında sisteme bağlanıyorlar ve şiddete maruz kalmış olan kadınların ihbarı tek tuşla güvenlik güçlerine ulaşıyor. Otomasyon sistemine alarm olarak düşüyor, aynı anda yardım isteyen kişinin konumu bildiriliyor. En yakın kolluk birimi oraya sevk ediliyor" dedi.
Şiddete maruz kalan veya maruz kalma ihtimali olan kadınların ihbarları daha hızlı bir şekilde iletmelerini sağlayan Kadın Destek Mobil Uygulaması'nın (KADES) tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlenen toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile iki bakanlık görevlileri katıldı. Programda konuşan Bakan Soylu, İsrail'in Filistin halkına yönelik zulmüne değinerek, sözlerine başladı. Bir insanlık dramını hep birlikte takip ettiklerini, izlediklerini belirten Soylu, Türkiye'nin bu zulme sessiz kalmadığını vurgulayarak, dünyayı da bu konuda sessiz kalmamaya davet etti. Filistin'de yaşananların içinde bulunduğumuz yüzyıla yakışmadığını kaydeden Soylu, "Acımasızca çocukların öldürüldüğü, insanların hayat haklarının ortadan kaldırıldığı ve büyük ülkelerin buna kılıf bulmaya çalıştıkları bir tiyatroyu hep birlikte izliyoruz. 21. yüzyılda yaşananlar insanlığın her birinin vicdanını kanatmaktadır" diye konuştu.
"Kadın emekçidir, fedakarlıktır, vatan sevgisidir"
Bakan Soylu, siyasi hayatı boyunca Türkiye'nin birçok yerini ziyaret ettiğine değinerek, "Tarlalarda alın teri döken kadınlarımızı gördüğümde anladım ki bu topraklarda kadın aynı zamanda emekçidir. Akşam eve geldiğinde her şeyden önce hem ülkeyi hem ailesini çekip çeviren kadınlarımızı gördüğümde anladım ki bu topraklarda kadın aynı zamanda fedakarlıktır. Şehit cenazelerinde dimdik duran kadınlarımızı gördüğümde anladım ki kadın vatan sevgisidir" şeklinde konuştu.
"Dünya düzeyinde öndeyiz"
Kadına yönelik şiddete karşı hassasiyetinin yüksek olduğunun altını çizen Soylu, insanlığın kadına şiddet meselesini çoktan halletmiş olması gerektiğini söyledi. İslamiyet'in kadına verdiği değere değinen Soylu, "Bizim kültürümüz kadınlarımıza siyasal ve sosyal hakları vermesinde hiç geride değildir. Birçok noktada adımlarımızı erken attık ve dünya düzeyinde öndeyiz. Kamu yönetimince şiddete yönelik tedbirler alınmaya devam etmekte" ifadelerini kullandı.
"Kadınların ihbarı tek tuşla güvenlik güçlerine ulaşıyor"
KADES hakkında bilgiler veren Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:
"KADES ile kadına yönelik risk ve tehdit durumlarının önüne geçebilme ve acil durumlarda müdahale süresinin kısaltılması hedeflenmektedir. Bakanlığımıza ait diğer 125 dijital altyapı projesinde olduğu gibi KADES de yerli ve milli bir yazılımdır. KADES ilk olarak 24 Mart 2018 tarihinde kullanılmaya başlandı. O tarihten bu yana da sistemin sağlıklı çalışıp çalışmadığı konusunda testler yapıldı. Bu uygulama sayesinde kadınların herhangi bir tehdit halinde bir dokunuşla en hızlı şekilde kolluk birimlerimize ulaşarak yardım alması, daha sonra da gelişen olayların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına devredilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. KADES bir akıllı telefon uygulamasıdır. Bu uygulamayı kadınlarımız telefonlarına indiriyorlar ve ardından T.C. kimlik numaralarını ve diğer bilgilerini girerek sisteme dahil oluyor. Herhangi bir tehlike durumunda uygulamayı tıkladıklarında sisteme bağlanıyorlar ve şiddete maruz kalmış olan kadınların ihbarı tek tuşla güvenlik güçlerine ulaşıyor. Otomasyon sistemine alarm olarak düşüyor, aynı anda yardım isteyen kişinin konumu bildiriliyor. En yakın kolluk birimi oraya sevk ediliyor."
"24 bin 584 kişi indirdi"
KADES'in uygulamaya konduğu tarihten itibaren indirilme ve ihbarda bulunma istatistiklerini açıklayan Soylu, KADES'in bugüne kadar 24 bin 584 kişi tarafından indirildiğini, acil durumda kalan 31 kadın tarafından da ihbarda bulunulduğunu bildirdi. Soylu, ihbarın düştüğü andan itibaren olaya müdahale süresinin yalnızca 5 dakika olduğunu vurguladı.
Elektronik kelepçe uygulaması
Kadına yönelik şiddete karşı aldıkları tedbirin sadece KADES ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Soylu, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde polis arkadaşlarımız da bulunuyor. Şiddet mağduru kadınlarımızın daha etkin korunması amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 2016'da imzalanan protokol kapsamında bazı şehirlerde elektronik kelepçe pilot uygulaması gerçekleştirildi. 2018 yılının ilk 4 ayında 51 bin 361 kadının müracaatı alınmış, 27 bin 400 şiddet mağduru kadın hakkında koruyucu tedbir, 37 bin 147 şiddet uygulayan erken hakkında ise önleyici tedbir alındı" dedi.
Kadına şiddete dayalı ölümlerde yüzde 39 azalma
Soylu, 2017'nin ilk 4 ayı ile 2018 aynı dönemleri değerlendirildiğinde polis sorumluluk bölgesinde kadına şiddete dayalı ölümlerde yüzde 39 azalma yaşandığına dikkat çekerek, "Bu sorunu çözeceksek toplumun bütün kesimleriyle birlikte çözeceğiz. Bu işin sosyal, psikolojik ve eğitim yönü olduğu gibi kolluk yönü de var. İnsanı değiştirmek için, kadına yönelik şiddetin görülmeyeceği bir toplum oluşturmak için gayretle çalışacağız. Bunu sağlayana kadar da güvenlik tedbirlerimizi en iyi şekilde alacağız" diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise, KADES ile birlikte kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve en hızlı şekilde müdahalenin sağlanmasında yeni bir aşamaya geçtiklerine inandıklarını vurguladı. Kaya, dünya geneline baktıklarında bu tür uygulamaların pek çok ülkede bulunmadığını belirterek, bu anlamda Türkiye'nin farkındalık oluşturduğunu söyledi.
"Gazze'de yaşanan insanlık dramı uykularımızı kaçırıyor"
"Gazze'de yaşanan insanlık dramı uykularımızı kaçırıyor, yüreklerimizi kanatıyor" diyen Kaya, şunları kaydetti:
"Bu zulme ilk tepki gösteren Türkiye oldu. İnşallah biran önce bu zulüm son bulacak. Türkiye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Kadına yönelik şiddet asla ve asla kabul edilemez. Kadına şiddet bir insanlık suçudur, nereden ve kimden gelirse gelsin insan hakları ihlalidir. Şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Şiddete uğrayan kadınlarımız artık susmuyor, susmasın da."
Kaya, nihai hedeflerinin toplumda şiddetin tamamen yok edilmesi olduğunu ifade ederek, kadının güçlü olduğu bir ülkede ailenin, toplumun ve ülkenin güçlü olacağını kaydetti. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırma amacıyla Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgiler veren Kaya, bu kapsamda gece-gündüz çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini söyledi.