Konak sınırları içinde eğitim veren okullardaki öğrencilere açık olan seminerler beş ayrı semt merkezinde veriliyor. Konak Belediyesi Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürlüğü’nce başlatılan seminerleri müdürlük bünyesinde görev yapan Uzman Psikolog İzel Güleç Karpuzoğlu ile Psikolog Simge Tutucu veriyor. Ayrıca okullardan gelen talep doğrultusunda seminerler okullarda da veriliyor.
Sınava hazırlanan öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği seminerlerden biri de Güzelyalı Ortaokulu’nda düzenlendi. İki ayrı oturumda yaklaşık 400 öğrenciye; sınav kaygısının ne olduğu, belirtilerinin hangi şekillerde ortaya çıkabileceği, neden sınav kaygısı yaşadığı ve yaşanan kaygıyla nasıl baş edeceği anlatıldı. Birer saat süren seminerin sonunda kişiyi sınav öncesinde rahatlatan nefes alma ve gevşeme yöntemleri de uygulamalı olarak gösterildi.
KAYGININ BELİRTİLERİ FARKLI OLABİLİR
Uzmanlar kaygının bilişsel, duygusal ve fizyolojik belirtileri olabileceğini ve kaygı sonucu performansta düşüş olabileceğini belirtti. Uzmanlar; sınavdan bir önceki gece uyumakta güçlük çekmek, heyecanlanıp çok iyi bildiği konularda bile başarısız olmak, sınav sırasında mide, karın bölgesinde veya sindirim sisteminde rahatsızlık olması, sınav sırasında ortaya çıkan soğuk terleme ve baş ağrıları, sınav sırasında bildiklerini unutma düşüncesi, dikkatsizlik yüzünden çok sayıda hata yapılması, zamanı iyi kullanamama gibi sonuçların kaygıya bağlı olduğu dile getirildi.
OLUMSUZ DÜŞÜNCELERDEN KURTULUN
Kaygıya bireyin kendi olumsuz düşüncelerinin neden olduğunu da belirten uzmanlar, “Derslerin zaman zaman fazla yoğun olması ve ağırlaşması, kişinin sorumluluklarının altından nasıl kalkacağını bilememesi bireye bıkkınlık ve usanma gibi duygular hissettirebilir ve bu normaldir. Normal olmayan ise, hissedilen bu duygular karşısında kişinin ümitsizliğe kapılması, kendini çaresiz ve güçsüz hissetmesidir” diyerek kaygı ile baş etmenin en önemli anahtarının olumsuz düşüncelerden kurtulmak olduğu dile getirildi. Uzmanlar, ‘Ya bu sınavı kazanırım ya da hayatım biter/ Yerine/ Bu sınav hayatın sonu değil, başarılı olamazsam bile telafi edebilirim. Sınavı asla kazanamayacağım/ Yerine/ Elimden geldiğince sakin olmaya çalışmalıyım. Sınavı kazanabilmek için çalışma planı hazırlamalıyım’ şeklinde olumlu düşünmeyi öğrenmek gerektiğini söylendi.
DOĞRU NEFES ALMA RAHATLATIR
Düzenli çalışmanın başarıyı artırdığına, kişinin kendine zaman ayırması gerektiğine, sınav için hobilerden uzaklaşılmamasına, düzenli uyku ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizen uzmanlar, sınav öncesi son ana kadar ders çalışmanın kaygıyı artıracağını söyledi. Ayrıca, son bir haftanın boş bırakılmasının, kaygıyı yoğunlaştıran çay, kahve, baharatlı yiyecekler ve şekerden uzak durulmasının daha iyi olacağı uyarısında da bulundular. Seminerin ardından doğru nefes almanın vücudu rahatlatacağını ve bunun son derece önemli olduğunu belirten uzmanlar öğrencilerle birlikte doğru nefes alma çalışması yaptı. Seminer sonunda öğrencilere hazırlanan broşürler de dağıldı.
SEMİNER BEŞ FARKLI MERKEZDE
Seminerler hafta içi 1 Haziran tarihine kadar; İsmetpaşa, 1. Kadriye, Mersinli, Zeytinlik ve Hatay semt merkezlerinde verilecek. Farklı gün ve saatlerde verilen seminer hakkında ayrıntılı bilgi almak için 0232 4253510 numaralı telefonu arayabilirsiniz.