Ege Üniversitesi ile ilgili bildi veren Rektör Prof. Dr. Budak, “Türkiye’de uluslararasılaşabilecek potansiyele sahip pilot üniversiteyiz. Bu kapsamda Balkanlar’dan, Türk Cumhuriyetleri’ne, Ortadoğu’dan, Afrika’ya öğrencilerimize Türkçe öğretiyoruz ve diploma programları sunuyoruz. Sağlık turizmi alanında da atılım içerisindeyiz. Her alanda işbirliğine hazırız” dedi.
Sırbistan Eğitim ve Bilim Bakanı Mledan Sarcevic ve beraberindeki heyet, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı ziyaret etti. Bakan Sarcevic, Ege Üniversitesi ile her seviyede iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarını söyledi.
Ziyarette konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak “Yaklaşık 12 bin çalışanımız var. Biz, Türkiye’de uluslararasılaşabilecek potansiyele sahip pilot üniversiteyiz. Bu kapsamda Balkanlar’dan, Türk Cumhuriyetleri’nden, Ortadoğu’dan, Afrika’dan öğrencilerimize Türkçe öğretiyoruz ve diploma programları sunuyoruz. Hükümetimiz nezdinde Sırbistan’la yapılan siyasi anlaşmalar çerçevesinde işbirliğine açığız. Özellikle Avrupa Birliği projelerinde ortak hareket edebiliriz. Balkanlar’dan ve Avrupa’dan ameliyat olmak için bize hastalar geliyor. Sağlık turizmi alanında da bir atılım içerisindeyiz. Tıp alanında hizmet verme konusunda da işbirliğine açığız. İşbirlikleri üniversiteler nezdinde de olabilir, bakanlık nezdinde de olabilir. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
Sırbistan Eğitim ve Bilim Bakanı Mledan Sarcevic ise “Türkiye’de kaliteli eğitime önem verildiğini bildiğim için sizlerle birlikte bulunmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Özellikle Tıp alanında gelişmiş olduğunuzu bildikleri için Sırbistan’dan pek çok kişi tedavi için Türkiye’ye geliyor. Burada bulunma amaçlarımdan birisi de yeni Milli Eğitim Bakanınızla görüşmek. Kendisiyle konuşma fırsatı bulabilirsem pek çok konu değerlendirebileceğimizi düşünüyorum. Bu, her iki ülke için de önem arz ediyor. Sırbistan küçük bir ülke olabilir ancak eğitim kalitesi açısından büyük bir potansiyele sahip. Belgrad Üniversitesi, yıllardır dünyada en başarılı üniversiteler arasında yüzde 2’lik dilimde yer alıyor. Pek çok alanda ilk 100 içerisinde yer alıyoruz. Özellikle Avrupa Birliği projelerinde yüzde 50 oranında gerçekleştirme potansiyeline sahip eğitim alanlarımız var. Bu da bizi çok memnun ediyor” dedi.
Sırbistan ve Türkiye arasında çok iyi ilişkiler var
Bilişim alanında çok büyük yatırım ve reformlar yaptıklarını ifade eden Bakan Sarcevic, “Bu kapsamda bilişim eğitimi konusunda ilerleme kaydediyoruz. 1 buçuk yıl önce 10 yaşındaki çocuklar için programlama dersi koyduk. Üniversitenizle iş birliği bizim için önem arz etmekte çünkü öğrencilerinize Sırbistan’daki eğitim imkânları hakkında bilgi vermek istiyoruz. Ayrıca bizim öğrencilerimizin de sizler gibi kıymetli bir üniversitede eğitim alabileceklerini anlatmak istiyoruz. Siyasal anlamda Sırbistan ve Türkiye arasında çok iyi ilişkiler var. İkili anlaşmalar, gümrük anlaşmaları gibi imtiyaz sağlayan anlaşmalarımız var. Vize muafiyeti ile birlikte iki ülke arasında Turizm alanında büyük değişiklikler meydana geldi. Sırbistan’ın; Çin, Amerika ve Rusya gibi çok değerli ülkelerle ikili anlaşmaları var. Türkiye ile de özellikle eğitim alanında işbirliği anlaşmalarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bizde Türkoloji bölümü mevcut. Aynı şekilde Sırp dili eğitimi verilecek bir bölümün açılması bizleri mutlu eder. Bakanlığımız, okul öncesi eğitimden başlayarak yüksek eğitime kadar her alanda eğitim seviyesini kapsamaktadır. Bu nedenle her seviyede iş birliğini geliştirmek boynumuzun borcudur. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belgrad ziyareti esnasında kendisiyle fikir alışverişi yapma şansı bulduk. Kültürel ve tarihsel anlamda bağlarımız olduğu kadar genetik ve yapı olarak da bağlarımız var” diye konuştu.