Siyasetin dilini iyi kullananlar kazandı

Konuşma eğitimi uzmanı Ali Kayadibi, son seçimlerde siyasal örgütler için yeni iletişim teknolojilerinden yararlanma olanaklarının adil; ancak dili kullanma becerisine sahip siyasi aktörlerin ise üstün bir avantaj yakaladığını söyledi.

İletişim eğitimi uzmanı, konuşma koçu Ali Kayadibi, 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin ardından siyasetçilerin kullandığı sözlü ve sözsüz iletişim dilini değerlendirdi. Kayadibi, “Siyasetin özünde çekişme, yarış, rekabet ve kazanma arzusu vardır. En etkili ve değişmez kuralı da retorik, söz söyleme sanatıdır. Siyaset, uygarlık tarihi boyunca etkili söz söyleyenlerin gücünü gösterdiği alan olmuştur. Özellikle siyaset dilini iyi kullananlar bu seçimde de kazandı” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Medya İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi, iletişim eğitimi uzmanı Ali Kayadibi, yaşadığımız son 50 yılda bile kullanılan dilin yarısının değiştiğine işaret ederek, insanlar arasındaki iletişimin dil aracılığıyla kurulduğunu, özellikle siyasetçilerin güncel, özgün, hassas, gönüllerde ve zihinlerde yer tutacak dil seçmesi gerektiğini söyledi. “Konuşuyorum O Halde Varım” adlı bir kitap çıkaran Kayadibi, siyasal aktörlerin ideolojik amaçlarını, kitlelere ulaştırmak ve kabul ettirmek gibi temel hedefleri olduğunu anlatan Kayadibi konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Siyasetçinin son hedefi seçimi kazanmaktır. Bunun için siyasetçinin konuşma üslubu, siyaset dili tercihi ve siyaset iletişimi becerileri sonucu tayin ediyor. Son seçimde televizyonlarda ve meydanlarda izlediğimiz politikacılarda en belirgin eksiklik akıcı konuşma eksikliğiydi. Gerisi teferruat olarak kalıyor. Yani zihni ne kadar güçlü fikirlerle, bilgilerle dolu olsa da bunu ifade edecek bir siyaset dili olmayanlar kaybetmeye mahkumdur. Nitekim öyle oluyor. Kimi siyasetçiler, ağdalı, anlaşılmaz veya başka bir gezegenden gelmiş izlenimi veriyor. Hitap ettikleri kişilerin dünyasına uzak kaldığı için de silinmeyecek olumsuz izler bırakıyor” dedi.  

MESAJ DİLİNE DİKKAT!

Siyasal içerikli mesajların hazırlanması, yazılması, söylenmesinin uzmanlık gerektirdiğini anlatan Ali Kayadibi, siyasal iletişim dili ve kullanımıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Türkçenin yazım ve konuşma kurallarına hakim olmayan danışmanların yanlış yönlendirmesi de siyasi liderleri ve siyasal aktörleri olumsuz duruma sokuyor. Siyasetçi izleyenler üzerinde olumlu tutum ve davranış değişikliği yaratabilmelidir. Bunun için öncelikle siyasi mesaj verilirken kullanılan dille hedef kitlenin anlayacağı dilin örtüşmesi gerekir.  Mesajlara yüklenen simgeler, anlamlar, hedef alıcı kitlenin dil dağarcığında yoksa sözler boşa gidecektir. Tarih boyunca insanlar arasındaki iletişim dil aracılığıyla kurulmuştur. Bilgi, duygu ve düşünceler dille aktarılır. İletişim teknolojilerinden yararlanma açısından bütün siyasi partiler eşit avantaja sahip. Ancak kullanma biçimi; yani dili iyi seçemeyen siyasi aktörler olumsuzluklarını ifşa ediyor. Bunun için siyasal aktörün dili çok iyi kullanması gerekir. Anlaşılır ve basit dil kullanılmalı. Kültürel farkların dikkate alınarak, kırsal kesimde verilecek mesaj diliyle ulusal düzeyde verilecek mesaj dilinin farklı olması gerektiğinin bilinmesinde yarar var.”
 
BEDEN DİLİ

Eğitimci Ali Kayadibi, iletişimde beden dilinin yüzde 55 etkili olduğunu hatırlatarak, bedenimizin sözlerden önce iletişime geçtiğini söyledi. Kayadibi, beden diliyle ilgili de şunları kaydetti: “Konuşmaya bütünlük katan, siyasetçinin samimiyetini onaylayan beden dilidir. ABD’de politikacılar seçim kampanyalarındaki programlarını dizayn ederken, uzman danışmanlardan yararlanıyor. Televizyon programlarında neyi konuşup neyi söylememesi gerektiğinden, ne giyeceklerinden, nasıl davranacaklarına kadar öğrenip uyguluyorlar.

Silik, ezik, kendine güvensiz politikacının kafası ne kadar bilgiyle dolu olsa da beden dilini yeterli ölçüde kullanamadığı için zavallı duruma düşmekten kurtulamaz. Yarattığı ilk olumsuz görüntüye yıkmak da mümkün olmuyor. Bir seçim geçirirken gördüğümüz her liderin ve parti mensuplarının farklı figürler olduğunu da gördük. Kalıcı bir etki bırakmak için dil ve beden bütünlüğü içinde kurulacak güçlü bir siyasal iletişim becerisi gerekiyor. Bunun için de siyasete gireceklerin özellikle aylar, yıllar öncesinden etkili ve güzel konuşma, beden dili, siyaset iletişimi eğitimleri alması kaçınılmazdır.”

Ali Kayadibi Kimdir?

Gazetecilikte aktif olarak 35 yıl muhabir, haber müdürü, yazı işleri müdürü ve yazar olarak çalıştı. Gazete ve televizyonlarda yönetici, spiker ve sunuculuk yaptı. TRT’de seslendirme, metin yazarlığı, yapımcılık ve sunucu olarak programlar hazırlayıp sunuyor. Özel sektör ve kamu kuruluşlarında kurumsal verimliliği arttırma, sözel beceri geliştirme, radyo televizyon kuruluşlarında yayıncılık teknikleri, spiker ve sunuculuk eğitimleri veriyor. Ege Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak konuşma eğitimi ve etkili iletişim dersleri veriyor. TRT Kent Radyo İzmir’de Kente Dair kuşağında “İşte Fırsat” adıyla hazırlayıp sunduğu programda da meslek tanıtımı kariyer planlamayla ilgili bilgi ve birikimlerini paylaşıyor. Geçtiğimiz yıl sonunda, “Konuşuyorum O Halde Varım” adlı sözel iletişim kitabı çıktı. Ali Kayadibi Kişisel Gelişim Akademisini kurdu, uzman ekip arkadaşlarıyla eğitimi destekleyici faaliyetlerini sürdürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri