Şanghay’daki otomobil fuarında gerçekleştiren Skoda, tasarımını bir kez daha gözden geçirdiği aracıyla Frankfurt’ta şov yapacak. VISION E, markayı dijital geleceğe bir adım daha yaklaştırırken, araç içinde farklı bağlantı imkanları sunarak bu konuda da öncülük ediyor.
Alışılmışın dışında bir görünüme sahip olan ve Skoda’nın bundan böyle elektrikli araçlarında kullanacağı tasarım dilinin belirgin özelliklerini taşıyan VISION E, farklı bir ön görünüme kavuştu. Birbirinin tam zıt yönünde açılan kapılara sahip oluşu ve ortada B-sütununun bulunmayışıyla dikkati çeken araç, bununla birlikte her bir yolcuya “dönebilme” özelliğine sahip koltuklarla konfor ve pratiklik sunuyor. Yan aynaların tarihe karıştığı konseptte, aracın etrafını içerideki ekrana yansıtan kameralar kullanılıyor.
Aynı zamanda Skoda’nın tarihinde geliştirdiği, otonom sürüşe elverişli ve tamamen elektrikli ilk araç olan VISION E, markayı dijital dünyaya bir adım daha yaklaştırıyor. Bağlanabilirlik konusunda da önemli özelliklere sahip olan araç, gösterge paneli ve orta konsolda bulunan dokunmatik ekrana ek olarak diğer yolculara da kendilerine ait birer ekran sunuyor. Bu dokunmatik ekranlarla aracın çeşitli donanımlarına ve eğlence sistemlerine erişim mümkün hale geliyor.
Aracın her bir kapısında bulunan ve “Phonebox” adı verilen bölüm, bir yandan akıllı telefonları şarj etmeyi mümkün kılarken, aynı zamanda da yolcuların kendi cihazlarındaki kişisel bilgi, data ve ayarları önlerindeki ekrana aktarabilmelerine olanak tanıyor. Ayrıca VISION E’de, tüm yeni Skoda modellerinde olduğu gibi, yolcuları sürekli bağlantıda tutacak kablosuz internet ve LTE modülü de mevcut.
“Dijital doktor"
Bununla birlikte aracın bilgi sistemlerini ses ve hareketlerle kontrol etmek mümkün olabilirken, araçtaki kameralar, sürücünün hareketlerini “Eye Tracking” adı verilen ve göz kontrolü sağlayan sistem yardımıyla sürekli denetleyerek, sağlığı ve tepkilerinin yerinde olup olmadığını saptıyor. “Sürücü Uyarı Sistemi” yorgunluk saptadığını sürücüyü uyarıyor. VISION E, aynı zamanda bir de “dijital doktor” fonksiyonuna sahip. Araç, sürücünün kalbinin yavaşladığını fark ederse, sağlık problemleri yaşadığını anlayarak otomatik olarak aracı durdurabiliyor.Uzun dingil aralığı sayesinde konforlu ve geniş bir iç mekan sunan VISION E, şanzıman tünelinin de olmayışı sayesinde ön ve arkada ciddi genişlik yaratıyor.
VISION E’de, toplam gücü 306 PS’yi bulan ve dört tekerleğe de yerleştirilmiş birer elektrik motoru sayesinde hareket ediyor. Kablosuz olarak şarj edilebilen aracın tek şarjla menzili 500 km’yi bulurken, azami hızı da 180 km/s. 3. Derece otonom sürüş kabiliyetine sahip olan VISION E’nin otomatik pilot fonksiyonu, istenirse otoyollarda aracı kendiliğinden hızlandırıyor, direksiyona ve fren pedalına kumanda ediyor, hatta engellerden kaçabiliyor. Bununla birlikte araç, boş park yerini kendisi bulup, yine otomatik olarak park edebiliyor.