New England sağlık internet sitesinde yayınlanan bir araştırmaya göre migren sorunuyla mücadele eden insanlar, ayda 3-4 gün şiddetli baş Ağrısı yaşıyor. Erenumab adı verilen bir ilaç, gönüllü olarak deneylere katılan 1000 kişinin hepsinde denendi ve migren nöbetlerini yarıya indirdi. Bu tedaviyle, antikorlarla beyindeki kimyasalların aktivitesi değiştiriliyor. Uzmanlar tedavinin uzun vadeli etkilerini görmek için yeni klinik deneyler yapılması gerektiğini belirtiyor.
Ortalama olarak her 7 yetişkin insandan birinde görülen migren rahatsızlığı, önemli bir halk sağlığı sorunu. Migren aynı zamanda her yıl milyonlarca gereksiz MR çekimine ve tıbbi müdahaleye neden oluyor.
Erenumab ilacı deneylerinde katılımcı hastalara altı ay boyunca kullanmaları söylendi. Diğer grupta olan hastalara ise plasebo etkisine yol açacak sahte ilaçlar verildi. Plasebo etkisi, tamamen işlevsiz bir ilacın psikolojik olarak işe yaradığını düşünerek alınması.
İlk 4 ila 6 ay arasında bu hastaların yaklaşık %43’üne her ay 70 miligram Erenumab iğnesi yapıldı. Gerçek ilacı alan kişilerdeki migren sürelerinin %50’ye yakın oranda azaldığı gözlemlendi. Plasebo etkisi altında olan katılımcıların ise sadece 4’te 1’i aynı şekilde ağrısız gün geçirdiklerini dile getirdi.
Plasebo etkisi, migren dahil olmak üzere ağrı ile ilgili araştırmalarda yaygındır. İlacın ABD ilaç enstitüsü ve onay kuruluşu olan FDA’dan geçer not alarak piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Kaynak: Milliyet