“Sosyal Kooperatifçilik” Eylem Planı Oluşturuldu

Hani bazı anlar vardır, yüreğimiz koşar, ayaklarımız uçar ve gözlerimiz umut saçar. İşte böyle anlarda, varlığını dahi görmediğiniz hayatlara dokunmak üzere yola çıkarsınız.

Bu yol bazen bir masal gibi başlar, yaşandıkça birikir, anlattıkça çoğalır. Ve siz, hayatın hiç yaşlanmadığını düşünürsünüz. Hiç yaşlanmayan hayatlara ‘Genç İşi’ heyecanlar katar ve geleceğe akarsınız...
 
Gençi İşi Kooperatif de, Sivil düşün AB programının desteğiyle 11-12 Kasım tarihlerinde İzmir’de geleceğe aktı ve katılımcıları hiç yaşlanmayan bir kavramla buluşturdu: Sosyal Dayanışma İşbirliği.
 
Katılımcılar, kooperatif kurucuları ve üyeleri olunca toplantının odağı da, Sosyal Kooperatifçilik Birliği Girişimi oldu. Toplantı süresince, toplumsal kaygıların elbirliği ettiği dayanışma heyecanı, önce kooperatifler arasında iletişim ağının güçlendirilmesi ve işbirliği modellerinin geliştirilmesine yönelik önerilerle doruğa çıktı. Sonrasında ‘söz uçar yazı kalır’ atasözü sahne aldı ve Sosyal Kooperatifçilik Birliği Girişimi, Çalıştay başlığı ile taçlandı.
 
Çalıştay, emeğin, umudun ve demokratik katılımın güçlü savunucuları olan kooperatiflerin, yenilikçi fikirler ve dayanışma ağı ile daha güçlü bir yapıya kavuşması yönünde önemli bir adım oldu.
 
Genç İşi Kooperatif’in internet sitesinde yayınlanan raporda çalıştay katılımcılarının %70’i halihazırda bir sosyal kooperatif ortağı, %13’ü bir sosyal kooperatif girişimi ortağı ve %17’si belediye ve vakıf temsilcilerinden olduğu belirtildi. Katılımcı kooperatifler Türkiye'nin dört bir yanından İzmir'e geldi, Antalya Engelliler ve Engelli Anneleri Kadın Girişimi Kooperatifi, Antalya Turizm Kadın Girişimi Kooperatifi, Kazova İşçi Kooperatifi Girişimi, Harmoni Kadın Girişimi Kooperatifi, Akeka Kadın Girişimi Kooperatifi, Şanlıurfa Mezopotamya Kadın Girişimi Kooperatifi, Muğla Gökova Kadın Girişimi Kooperatifi, İhtiyaç Haritası Kooperatifi, Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifleri İzmir, Ayvalık ve Eskişehir oluşumları katılımcılar arasındaydı. 
 
 
Yurtdışı Çalışma Ziyaretlerine Yer Verildi
 

Rapora içerisinde öncelikle Genç İşi Kooperatif’in İtalya, İspanya ve Belçika’da gerçekleşen çalışma ziyaretlerine yer verildi. 
 
Genç İşi Kooperatif ortakları Kooperatifler Dayanışma Ağı desteği kapsamında Sivil Düşün AB Programı desteğiyle İtalya’da kooperatifler ve sosyal girişimleri temsil eden Confcooperative, bu ulusal birlik bünyesinde yer alan, kooperatiflerle çalışarak kalkınmayı destekleyen Coopermondo Derneği’ni, kooperatifler arasındaki ekonomik ve dayanışma ilişkilerini desteklemek ve kooperatif değerlerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla hareket eden, 1886 yılında kurulmuş LegaCoop’u, merkezi Brüksel’de yer alan Avrupa sosyal kooperatifler birliğini de kapsayan  CICOPA’yı,  İspanya İşçi (işgören) Kooperatifleri Birliği’nin Müdürü Paloma Arroyo (Confederación Española de Cooperativas de Trabajo Asociado – COCETA) ve İspanya Sosyal Ekonomi İş Konfederasyonu Dış İlişkiler Koordinatörü Carlos Lozano (Confederación Empresarial Española de la Economía Social – CEPES) ile görüşmeler yapmıştır.
 
Genç İşi tarafından yayınlanan kavramsal çerçevede ise kırılgan grupları iş yaşamına yeniden entegre etme çabalarıyla, sosyal korumanın genişlemesi yönlü çalışmalar dayanışma ekonomisi kapsamında değerlendirilmesi belirtilerek “sosyal ekonomi, yatırımcılar, iş sahipleri ve kamuya ait işletmelere bir anlamda alternatif olarak görülen ekonomi biçimidir” olarak açıklandı.   
 
Ankara'dan Güçlü Katılım
 

İzmir'de gerçekleşen çalıştaya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdür Arif Sami Seymenoğlu, örgütlü toplumun öneminden ve kooperatifçiliğin sosyal ilkeler çerçevesinde yaygınlaşması için daha fazla ortağa ulaşacak yapıların destekleneceğini vurguladı. Genel Müdürlüğün, sosyal kooperatifçiliğin gelişimi için özel bir çalışma yaptığını da belirten Seymenoğlu, tüm katılımcıları 7-10 Aralık 2017 tarihinde Ankara'da gerçekleşecek 'Türkiye Kooperatifler Fuarı'na davet etti. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Uzmanlarından Gökçen Korkmaz ve Uzman Yardımcısı Nilayh Özmen iki gün boyunca çalıştayın tüm oturumlarına katılım gösterdi, katılımcılarla birebir iletişim ortamı sağlandı. 
 
Çalıştay açılışına katılan İzmir Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak ise sosyal kooperatifçiliğin gelişimi için meslek mensupları olarak sonuna kadar aktif rol alacaklarını, sosyal ve dayanışmacı ekonominin gelişimine katkı sunacaklarını açıkladı. 
 
Belediyelerden Tam Destek
 

Çalıştaya Konak Belediyesi, Karabağlar Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi temsilcileri katıldı. Sosyal kooperatifçilik için mücadele veren tüm katılımcılara selamlarını ileten Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ilettiği mesajda Belediye olarak her zaman gelir adaletsizliğinin önlenmesi, sosyal ve ekonomik hakların adil bir düzen içinde toplumda yaygınlaşması için sosyal alanda faaliyet gösteren kooperatifleri destekleyeceklerini belirtti.
 
Çalıştay sonunda Sosyal Kooperatifler Birliği’nin oluşumunda dikkate alınması gereken ilkeler tüm katılımcılar tarafından yaygın eğitim yöntemleri kullanılarak belirlendi. Ayrıca tüm katılımcı kooperatiflerin sürecin aktif paydaşı olabilmesi için bir eylem planını benimsemesi kararlaştırıldı. Raporun ayrıntılarına ulaşmak için www.gencisi.org internet sitesini ziyaret edilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri