Sosyal medyada dolandırıcılık nasıl önlenir?

Bu makale size sosyal medya dolandırıcılarından nasıl korunacağınıza dair temel ipuçlarını gösterecek. Onları takip edin ve korunmaya devam edin!

KENDİNİZİ SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILIKLARINDAN NASIL KORURSUNUZ?

Çoğu kişi "gölgeli" siteleri ziyaret etmedikleri sürece internette güvende olduklarını düşünür ve bu bir dereceye kadar doğrudur: Güvenliğiniz konusunda endişelenmenize gerek kalmadan SeaStar gibi lisanslı slot sitelerinde oynayabilirsiniz. . Ancak bazen en güvenli olduğunu düşündüğünüz sitelerde bile dolandırıcılığa maruz kalabilirsiniz. Sosyal medya platformları dolandırıcılıkların en yaygın olduğu platformlardır ve güvenliğinizi riske atmamak için kendinizi bunlardan nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz gerekir. Kendinizi sosyal medya dolandırıcılıklarından korumak için bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

ACELE ETMENİZİ İSTEYEN MESAJLARI DİKKATE ALMAYIN

Sosyal mühendislik tekniklerini kullananlar hedeflerinin fazla düşünmeden harekete geçmesini isterler. Bu nedenle dolandırıcılıklarında her zaman bir “uyarı” bulunur. Örneğin sosyal medyada banka bilgilerinizin çalındığını ve bu bilgileri kurtarmak için hemen belirli bir siteyi ziyaret etmeniz gerektiğini belirten bir mesaj alabilirsiniz. Bazen korkutmak yerine cesaretlendirmek tercih edilebilir: örneğin, sizden "acele etmeniz" ve bir ünlünün "çok gizli" fotoğraflarını görüntülemek için hemen bir bağlantıya tıklamanız istenebilir. Eğer bir sosyal medya mesajı sizden anında belli bir şeyi yapmanızı istiyorsa, konu ne olursa olsun şüphelenmelisiniz. Bu tür mesajlar "tıklama tuzağı" olarak bilinen bir tür dolandırıcılıkta kullanılıyor.

BİR TEKLİF GERÇEK OLAMAYACAK KADAR İYİYSE…

Piyango dolandırıcılıkları buna en iyi örnektir: “Şanslı” kişi olarak yüzbinlerce dolar kazandığınızı söyleyen bir mesaj alabilirsiniz. Aynı şekilde evden çalışarak binlerce dolar kazanmanın “sırrı” da sizlerle paylaşılabilir. Bunlara genel olarak "çekiliş dolandırıcılığı" adı verilir ve size bu mesajı gönderen kişilerle iletişime geçtiğinizde öncelikle sizden "ücretleri" ödemeniz istenir. Örneğin kazandığınız 10.000 USD'yi alabilmeniz için öncelikle 750 USD vergi ödemeniz gerekecektir. Aynı şekilde evden para kazanmanızı sağlayacak iş için de öncelikle bir "kit" satın almanız gerekiyor. Bir şey kazandığınızı iddia eden ve ödülü almak için önce ödeme yapmanızı isteyen hiçbir mesaja inanmayın.

SİZE MESAJ GÖNDEREN KİŞİ ARKADAŞINIZ OLMAYABİLİR

Bu tekniğe “kimliğe bürünme dolandırıcılığı” denir. Örneğin, aslında arkadaşınız olan Jonathan size Instagram'dan bir mesaj gönderiyor ve "beğendiği" bir videoyu izlemek için bir bağlantıya tıklamanızı söylüyor. Bu bağlantıya tıkladığınızda bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım yüklenecektir. Bu dolandırıcılığın varyantlarında, gerçekten arkadaşınız olan kişiler sizden kendilerine küçük miktarlarda para göndermenizi isteyebilir. Zaten bu mesajları gönderen kişiler sizin arkadaşlarınız değil, onların hesaplarını hacklemiş kişilerdir. Arkadaşınız sizden birdenbire para istiyorsa veya çok fazla ayrıntı vermeden bir bağlantı gönderiyorsa şüphelenin. Kontrol ettiğiniz bir cihazı kullanarak o arkadaşınıza ulaşın ve o mesajı gerçekten gönderdiğinden emin olun.

KENDİNİZ HAKKINDA ÇOK FAZLA ŞEY PAYLAŞMAYIN

Kendiniz hakkında paylaştığınız her türlü bilgi sizi veya bir arkadaşınızı dolandırmak için kullanılabilir. Yukarıda kimliğe bürünme dolandırıcılığının bir örneğini vermiştik: Bu tür dolandırıcılıkta saldırgan, paylaştığınız bilgileri kullanarak hedefini gerçekten arkadaşınız olduğuna ikna edebilir. Kişisel bilgileriniz, hesabınızı ele geçirmek veya hakkınızda bir profil oluşturmak için de kullanılabilir. Örneğin romantik dolandırıcılıklarda saldırgan, hedefin paylaştığı bilgileri kullanarak aşık olacağı bir kişilik yaratır ve bir süre mesaj attıktan sonra para talep eder. Bu dolandırıcılık özellikle Tinder'da oldukça yaygındır. Sosyal medyada aşırı paylaşımlardan kaçının.

SOSYAL MEDYADA ALIŞVERİŞTEN KAÇININ

Halihazırda fiziksel ve çevrimiçi mağazaları olan bir markaya ait olmadığı sürece hiçbir şey satın almak için herhangi bir sosyal medya mağazasını kullanmayın. Instagram binlerce “mağaza” ile dolu ve ilk bakışta hepsinin çok sayıda takipçisi var. Bu takipçiler ayrıca satın alma işleminden ne kadar memnun kaldıklarına dair yüzlerce mesaj gönderdiler. Üstelik satılan ürünlerin fiyatları da “nedense” piyasaya göre çok daha uygun. Tüm bunlara kanıp sipariş vermek isteyebilirsiniz ama bu büyük bir hata olur. Çünkü kendinize ait çok önemli kişisel bilgilerinizi (adınız, adresiniz, hatta kredi kartı numaranız) kime ait olduğunu bilmediğiniz bir Instagram hesabına gönderiyorsunuz. Instagram takipçi satın almak oldukça kolay olup olumlu yorumlar toplu olarak da satın alınabilmektedir. Hiçbir durumda, ne kadar güzel görünürse görünsün, sosyal medyadan bir ürün satın almamalısınız.

GÜVENLİK YAZILIMINI KULLANIN

Bilgisayarınızda en azından bir antivirüs programının kurulu olması gerekmektedir. İdeal olarak, internet güvenlik yazılımı kullanmak en iyisi olacaktır. Bu tür programlar bilgisayarınızı korur ve çevrimiçi güvenliğinizi artırır. Hemen hemen tüm güvenlik programlarında, tıkladığınız her bağlantıyı izleyen ve zararlı içerik içermediğinden emin olan eklentiler bulunur. Bu özellik tek başına sizi çoğu tıklama tuzağı ve kimlik avı dolandırıcılığından koruyacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri