İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZELMAN A.Ş, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), Mustafa Necati Bey Kültür Merkezi, Konak Metro istasyonu ve Seferihisar Hıdırlık mahallesinde dört Kitap Kafe’yi İzmirlilerin hizmetine sundu. APİKAM Kitap Evi’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sanatı edebiyatı tüketmek değil, üretmek de zorundayız. İzmir buna muktedir. Kitap Kafeler biraz da edebiyat ve sanat üretmek isteyenler için ilham olsun istiyoruz. Burada otursunlar, üretmek için fırsat bulsunlar istiyoruz. Bu daha başlangıç, devamı gelecek. Çok daha güzel bir memleket kurmak istiyorsak daha güzel bir ülkede güler yüzle mutlu olmak istiyorsak başka çaremiz yok. Kitabı büyüteceğiz, çoğaltacağız, artıracağız. Daha çok Kitap Kafe’yi, kütüphaneyi İzmir ile buluşturacağız” dedi.
“KİTAP, SANAT VE EDEBİYAT OLMAZSA YOKSUL VE EKSİĞİZ”
Edebiyatın, sanatın sadece zamanı, parası olanların, entelektüellerin bir hevesi olmaması gerektiğini ifade eden Başkan Tunç Soyer, “8 bin 500 yılık tarihi olan bir kent, Homeros’a ev sahipliği yapmış bir kent, edebiyatın doğduğu kent aslında İzmir. Kısacası bizim edebiyat ve sanat konusunda yapacağımız çok şey var. Namus, dürüstlük, adalet, eşitlik, bunun yolu edebiyat ve sanattan geçiyor. Edebiyat ve sanat bize nefes aldırır, bize umut verir, değişmek için yol gösterir. Geleceği geliştirmek için rehber olur. Dayanma gücü verir sıkıntılara, acılara. Kitap her şeydir. Kitap olmazsa sanat ve edebiyat olmazsa çok yoksul ve eksiğiz” dedi.
“DAHA FAZLA MAHALLEYİ KİTAPLARLA BULUŞTURACAĞIZ”
Başkan Soyer, kitap kafelerin sanatı İzmir’de yayma adımlarından biri olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Projemizin bir diğer kardeşi ise Her Mahalleye Bir Kütüphane Kampanyamız. Bu kampanya ile İzmir’deki herkesin kolayca kitaba erişimini sağladık. Mahallenin çocukları muhtarlıklardan gelsinler kitap alsınlar, erişimi kolay olsun istedik. İzmirliler kampanyamıza 30 binden çok kitap bağışı yaptı. Belediyemiz ise bu kitapları vatandaşlarımıza ulaştırmak için 50 mahalle kütüphanesi inşa ediyor. Bunların 26’sını bugüne kadar tamamladık, diğerleri ise bu yılın sonuna kadar İzmirlilerin hizmetinde olacak. Seneye daha fazla mahalleyi kitaplarla buluşturacağız.”
“ASLA VE ASLA UMUTSUZLUĞA DÜŞMEK YOK”
Toplumun umudu olduğu sürece her şeyin üstesinden gelebildiğini söyleyen Başkan Soyer, “Ne var ki hayallerimiz, umudumuz yoksa bitmişiz demektir. İşte bu yüzden asla ve asla umutsuzluğa düşmek yok. Umudu, küçük gibi görünen sağlam adımlarla çoğaltmaya devam edeceğiz. Tıpkı bugün açılışını yaptığımız kitap kafelerde olduğu gibi” ifadelerini kullandı.
“KİTABIN ZORUNLU TÜKETİM MADDESİ OLMASI GEREK”
Başkan Tunç Soyer ile bundan iki yıl önce “Kayıp Tanrılar Ülkesi” kitabının tanıtımını Bergama’da yaptıklarını söyleyen yazar Ahmet Ümit, “Kitap yoksa uygarlık diye bir şey yoktur. İzmir’de tarihi bir alanda, Cumhuriyet dönemi arşivinin bulunduğu biri yerde bu yapının açılmış olması çok kıymetli. Cumartesi günü de İzmir’in yeni kitap fuarı İZKİTAP’taydım. İzmirlinin ilgisi çok güzeldi. Kitabın gündemde olması çok kıymetli bir şey. Yeni bir Türkiye istiyorsak değişim evde başlar. Kitabın zorunlu tüketim maddesi olması gerek. Nasıl evde yumurtayı çocuklara yediyorsak evde o kitabın da okutulması şart. Kitap Kafe bu açıdan çok önemli bir iş” dedi.
Kitap Kafe, açılışın ardından ilk söyleşisinde Ahmet Ümit’i ağırladı. Sevilen yazar kitaplarını okurları için imzaladı.
KİTAP KAFE’LERDE NELER VAR?
Kitap Kafe’lerde APİKAM'ın yayınları, İZELMAN A.Ş.'nin kendi yayınları ve çeşitli kitapların satışı yapılacak. Kentliler bu kafelerde çay, kahve içebilecek, internete girebilecek ve kitap okuyabilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi İZELMAN A.Ş. işbirliğiyle düzenli olarak yazarları okuyucularıyla buluşturacak. Bilim, kültür ve sanata dair etkinliklerin de düzenleneceği kafeler gençlerin uğrak noktası olacak.