HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan, “Hayvanların kısırlaştırılmasının en önemli konulardan birisi. Bir dişi köpek eğer kısırlaştırılmazsa on yılda 64 bin köpek doğurduğu varsayılıyor, bu yüzden en önemli konu kısırlaştırmaktır” dedi.
“Yasayı yetersiz buluyoruz”
Hayvan Hakları Yasası hakkında görüşlerini paylaşan Baylan, “Hayvan Hakları Yasası’nı oldukça yetersiz görüyoruz. Özellikle tehlikeli ırk olarak çevrilen yasaklı ırkları maalesef belediye bakımevlerinden sahiplendirme şansımız olmuyor. Ellerinden alınmış dövüşe karışmamış, diğer hayvanlar gibi olabilecekken, bu hayvanlar maalesef ömürleri hapiste geçiyor” açıklamasında bulundu.
“Hayvanlara karşı hâkimiyetten vazgeçmemiz gerekiyor”
İnsanların kendilerini dünyanın hâkimi olarak görmemesi gerektiğinin altını çizen Baylan, “Kendilerinden başka canlıları yaşam alanlarında istemiyorlar. Örnek verecek olursam, insanlar evinden yılan çıktığını söylüyor. Hâlbuki kendi evini yılanın evinin üstünde yaptığı için, aslında biz onların evlerini ellerinden alıyoruz. Tüm doğaya ve hayvanlara karşı hâkimiyetten vazgeçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Yasaklı günler dâhil besleme desteği verdik”
HAYTAP olarak yapılan faaliyetler hakkında bilgileri aktaran Baylan, şunları söyledi:
“Pandemi süresince HAYTAP olarak hayvanların mama desteği verdik. Onun dışında kurumlarla yaptığımız çalışmalar vardı. İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile beraber ortak çalıştık. Valiliklerin temin ettikleri mamalarla il ve ilçelerde yasaklı günler dâhil besleme desteği verdik. Firmalardan da gelen mamaları mamalarda pandemi süresince destek verdik. Her bölgede de hayvanlardan korkan fobik kişiler olduğu gibi, hayvanları seven onları beslemeye çalışan yaşatmaya çalışan kişiler var. Firmalarla yaptığımız çalışmalarımız var onlarcan bağış alıyoruz. Bağışları direkt olarak belediye bakımevlerine ameliyathane kurmak, röntgen ve ultrason almak gibi çalışmalarımızla destek oluyoruz.”