Sümerkan, Türk tarımını ancak “İzmir Modeli” kurtarır

S.S.Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, İzmir’de kooperatifçilik çalışmalarının çok önemli bir aşama kaydettiğini belirtti.

S.S.Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla oluşturulan “İzmir Modeli”nin Türkiye’ye örnek olması gerektiğini, Türk tarımının İzmir modelini uygulaması halinde önemli kazanımlar elde edileceğini söyledi. Gazeteci Müslüm Karaaslan’ın Egetürk TV’de hazırlayıp sunduğu “Kamuoyu” programına konuk olan Başkan Sümerkan, pek çok konuda birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.


Kooperatifçilik sisteminin Türk tarımı için önemine vurgu yapan  S.S.Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kooperatifçiliği önemsediği ve ona inandığı için kırsal kesimde tarımda kalkınma modelini hayata geçirdiğini, kooperatiflerle alım garantili sözleşmeler yapıldığını, üreticilerin emeğinin değer kazandığını söyledi. Oluşturulan İzmir modelinin kırsal kesimden kente göçü durduğunu, söz konusu bölgelerin ekonomik olarak güçlendiğini de belirten Başkan Sümerkan,  İzmir modelini diğer illerdeki belediyelerin ve Tarım Bakanlığı’nın da örnek alması gerektiğini söyledi. 
 

İthal eden değil, ihraç eden ülke oluruz
 

Sümerkan, “Bu model bölgelerin kalkınmasına öncülük eder. Görünen köy kılavuz istemez. Ülkemiz,  ithalata dayalı politikadan vazgeçerek İzmir Modeli’ni uygulasa tarımda dışa bağımlılık biter, köyden kente göç durur, üretim artar, gıda fiyatları düşer, enflasyon önlenir. Ülke kaynakları ithalata, başka ülke çiftçilerine gitmez. Türkiye, tarımda ithal eden ülke değil, ihraç eden ülke konumuna gelir. Ben de bu anlayışa katılıyorum. Kooperatifçiliğe inanan bir insan olduğu için Aziz Başkan bizim elimizden tuttu. İlk defa bizim kooperatifimizle başlayan bu süreç daha sonra diğer kooperatiflerle devam etti.” Dedi. 
 

Devlet destek olursa Bayındır uçar
 

Çiçekçilik sektöründe ülke genelinde 400 bin kişinin çalıştığını belirten Başkan Sümerkan, bu kadar insanın istihdam edildiği bir sektörün Genel Müdürlüğü’nün bile bulunmadığını, tarımda pek çok alanda teşvik olmasına rağmen çiçekçilere teşvik verilmediğini  ifade etti. Sümerkan, “Her şeye teşvik var,  bize yok. Bayındır'a özel projeler yapılması lazım serayla ilgili, çiçekçilikle ilgili. Bu memleketi Hollanda konumuna getirmek istiyorsak,  Ankara'dan destek şart. Destek olursa Bayındır uçar,  Hollanda’daki devlet desteğine bir bakın.  Daha bizi sektör olarak tanımıyorlar. Benim Ankara'da bağlı olduğum genel müdürlük yok. Beni yönlendirecek resmi kurum yok.” Diye konuştu.
 

Ekonomiye yıllık 100 milyon liralık katkı
 

Başkan Sümerkan çiçekçilik sektöründe yüzde 18’lik KDV oranının da düşürülmesi gerektiğini savunarak bunun gerçekleşmesi halinde satışların en az yüzde 10 artacağını dile getirdi. Çiçekçilik sektörünün Bayındır ekonomisine yılda 100 milyon lira civarında katkı sağladığını da vurgulayan Sümerkan, çiçekçilik sayesinde Bayındır’dan İzmir’e göçün durduğunu, her geçen gün daha fazla insanın sektörde istihdam edilmeye başladığını ve dışarıdan yeni yatırımcıların Bayındır’a gelmeye başladığını söyledi. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri