Suphi Toros, 'Türkiye'nin çelik üretimi arttı'

Ege Toros Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, Türkiye'nin çelik üretim, tüketim ve ticareti hakkında açıklamada bulundu.

Ege Toros Şirketler  Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, açıklamasında şunalara değindi;

2020 yılında Türkiye, dünyada ham çelik sıralamasında 7.sırada yer almıştır. Nisan'da dünya çelik üretimi %23.3 iken artan taleple birlikte Türkiye'nin çelik üretimi %46.6 artmıştır. Türkiye’nin ham çelik üretimi tüketimini karşılayabilmektedir. Türkiye Mart ayında nihai mamul üretiminin tüketimini karşılama oranı %117,7 olmuştur. 2021 yılının ilk üç ayında geçen seneye göre %10 daha fazla ham çelik üretimi ile birlikte ilk 3 aylık tüketimi ise % 16 artmıştır. 2021 yılının ilk 3 ayında toplam 4.581.039 ton çelik ürün ihracatı gerçekleştirmiştir. En çok çelik ürün ihracatını %29 pay ile AB’liğine daha sonra %19’luk kısmı ile Orta Doğu ülkelerine gerçekleşmiştir.

Hurda Pazarı

Türkiye'de deep sea hurda fiyatları Ocak ayına yukarı yönlü bir seyirle başladı. Bu dönemde arzdaki daralma piyasada endişelere neden oldu. ABD'de yerel hurda fiyatları; yükselen ihracat fiyatları, hızlanan yerel talep ve mevsimsel etkilerin yanı sıra Covid-19 salgınının da etkisiyle azalan hurda akışından fiyatlar arttı. Asya'da ise ithal hurda fiyatları Türkiye piyasasında fiyatların gerilemesinin ve arzın artmasının etkisiyle ay boyunca 80-90$/mt düştü. 
Şubat ayının başında Türkiye'de hurda fiyatları 380-399$/mt CFR bandına geriledi. Türk üreticilerin yeni kargolar için piyasaya dönmesiyle fiyatlar yükselerek ayı 448-455$/mt CFR aralığında kapattı. Bu artışa 18 Şubatta tatilden dönen Çin'in belirsizliğinin ortadan kalkması da destek oldu. Diğer taraftan Türk üreticilerin nihai çelik ihracat satışları iyi düzeyde gerçekleşti. Piyasayı olumsuz etkileyen Covid-19 salgınına karşı aşılama çalışmaları başlatıldı. Kış mevsimi hem sevkiyatlar hem de toplama faaliyetlerini olumsuz etkiledi ve navlun yükseldi.

Mart ayında ABD'li tedarikçilerin piyasaya girmesiyle Türk üreticiler bir adım geri çekilerek fiyatlar üzerinde baskı kurdular. Asya pazarında ithal hurda fiyatları 40$/mt düştü. Çin'de ithal hurdaya olan talep düşük fiyatlı yerel alımlara odaklanmasıyla zayıf kalırken, Tangshan'daki yeni çelik üretim kısıtlamaları da hurda talebini olumsuz etkiledi. Japonya’da ise yaptıkları sevkiyatlarda gemi bulmak konusunda sıkıntılar yaşandı ve yerel piyasalarında talep kötüye gitti.

Nisan’da aya Türkiye hurda fiyatları yükseliş ile başladı. Ancak ayın ikinci haftasında teklif edilen deep sea kargo sayısının artması, fiyatları olumsuz etkiledi. Çin'in ihracatta vergi iadesi politikasından vazgeçtiğini duyurması Türkiye'deki havayı aniden değiştirdi. Deep sea HMS 80:20 hurda fiyatları yükselerek ortalama 451,5$/mt CFR seviyesine ulaştı. Aynı dönemde ortalama short sea hurda fiyatları da 385$/mt CFR seviyesinden 418,5$/mt CFR'a yükseldi.

Türkiye HMS 80:20 hurda fiyatları 21 Mayıs'ta 510.50 $ / mt CFR seviyesine yükseldi. Endeks, Nisan 2010'dan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Yükselen fiyatlar bir miktar dirençle karşılaşsada üreticiler Temmuz ayı sevkiyatlarını almaya devam ettikçe kısa vadede yükseliş bekleniyor.

Demir Cevheri Pazarı

Demir cevheri fiyatlarında görülen ani artışların ardından pazar güçlü bir aşağı yönlü fiyat baskısı bekledi. Çoğunluk piyasanın geleceğine yönelik temkinli davranmaya başladı. Mayıs ayında iyi hava koşulları Çin'deki inşaat faaliyetleri için olumlu oldu ve bu da, çelik talebi üstünde olumlu bir etki oluşturarak demir cevheri fiyatlarını destekledi. Ancak, çoğu ürüne yönelik ihracat vergisi iadesinin ve pik demir, hurda ve kütük gibi hammaddelere yönelik ithalat vergisinin kaldırılmasının yanında Çin hükümetinin yüksek fiyatlandırma hakkındaki açıklamaları demir cevheri fiyatları üzerinde baskı oluşturdu. Mayıs ayında demir cevheri fiyatları, çelik fiyatlarını takiben yükselişe geçmiştir. Bu seyrini koruması beklenmektedir.

HRC Pazarı

Ocak ayında Türk HRC üreticileri alternatif tedarikçilerle yaşadıkları rekabetten etkilendi. Başlarda Türkiye iç pazarda üreticilerin fiyatları 810-830$/mt fabrika çıkışı aralığında yer aldı. Çin tüccarlar tarafından verilen agresif sıcak sac teklifleri piyasadaki görünümü kötüleştirdi. Ay sonunda ArcelorMittal'in fiyatlarını tekrar yükselttiğinden ihracat piyasalarındaki durum Türk çelik üreticileri için destek sağladı.

Şubat ayında AB'ye verilen fiyatlar yaklaşık 710-720$/mt FOB aralığına gerilerken, yerel piyasadaki bazı satışlar 740-760$/mt fabrika çıkışı aralığından yapıldı. Ay sonunda, Türkiye'de sıcak sac fiyatları arttı ve 800$/mt fabrika çıkışı seviyesini aştı. Fiyatlar Çin'deki olumlu görünümden, BDT çıkışlı ürün arzının sınırlı olmasından ve dönemsel olarak iyileşen talepten destek gördü.

Mart ayında Türkiye'de yassı mamul piyasasının genel görünümü iyiydi. Yerel sıcak sac fiyatları ay sonunda 120-140$/mt'luk bir artış kaydetti. Asyalı sıcak sac tedarikçilerinin aktif olmaması ve sadece Hindistan'ın Akdeniz Bölgesi'ne teklif verip satış yapması arz daralmasına neden oldu. AB'ndeki arz eksikliği net ticaret açığına sebep oldu ve yerel fiyatlar 50€/ mt artarken Rusya, Mısır ve Hindistan'dan aktif bir şekilde ithalat yapıldı. Türkiye ise antidamping vergisine rağmen Avrupa'ya satış yaptı. 

Türkiye'de yerel sıcak sac fiyatları Nisan ayında 120$/mt arttı. 1.000$/mt fabrika çıkışı seviyesini geçti. Arz sorununun kötüye gitmesi AB'deki ani fiyat artışlarına sebep oldu. Hem haddeciler hem de boru üreticileri iyi bir taleple karşılaştıkları için sıcak sac stoklarını yüksek fiyatlardan yeniledi. Türk üreticiler AB vergilerine rağmen ihracat yapmaya devam etti. AB, Türkiye'ye uygulanan antidamping vergilerinin asgari oranda azaltıldığını açıkladı. Çin'in vergi iadesini kaldırmasının piyasada olumlu olması bekleniyordu, ancak fiyatlar hala Asya'dan alım yapılabilecek kadar yüksekte kaldı. 

Asya sıcak rulo fiyatları 21 Mayıs tarihinde 983 $ / mt FOB seviyelerindeydi. Çin hükümetinin fiyatlardaki hızlı artışı engellemeye çalıştığına dair haberlerin ardından Mayıs ayının ikinci haftasında fiyatlar düştü. Ancak talebin hala güçlü olması mevcut yumuşamanın geçici olması ve fiyatların yeniden yükselmeye başlaması bekleniyor. Diğer taraftan Avrupa pazarında sıcak rulo fiyatlarının, ArcelorMittal'den gelen tekliflerindeki en son yükselişin ardından Mayıs ortasında yeni zirveleri test etmeye devam ediyor. Avrupa pazarında arz düşüklüğü, çelik talebinin güçlü seyretmesi ve koruma önlemleri Hindistan’ın ithalat kotasını hızla tüketmesine neden oldu. AB'de yassı mamul arzında gözlenen daralmanın kısa vadede hafiflemesi beklenmediği için önümüzdeki dönemde ülkede yerel fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor.

İnşaat Demir Pazarı

Ocak ayında, Türkiye'de nihai mamul fiyatları ithal hurda segmentindeki aşağı yönlü trendi takip etti. İnşaat demiri segmentinde, iç piyasada alımlar yavaşladı. Tüccarlar, ortalama stok maliyetlerini azaltmak için alım tonajlarını düşürdü. Ay boyunca, inşaat demiri fiyatları 25-35$/mt düştü.

Şubat ayına Türkiye inşaat demiri fiyatları 20$/mt düşüşle başladı. Bu düşüşe, düşük hammadde fiyatları ve bazı bölgelerdeki ticari önlemler ile bazı ülkelerdeki Covid-19 önlemleri dolayısıyla gözlenen yetersiz talep neden oldu. Ay sonuna doğru hurda fiyatları artmaya başladığı için inşaat demiri fiyatları da yükseldi 650$/mt seviyesine ulaştı. 
Mart ayında döviz kuru dalgalanmaları, Türkiye'de inşaat demiri ticaretine zarar verdi. Mevsimsel olarak toparlanma beklenmesine rağmen genel finansal durum satışları olumsuz etkiledi. Ay boyunca inşaat demiri ihracat fiyatları 20-35$/mt düştü, sadece ay sonunda artan hurda fiyatları ve Asya ile Latin Amerika'ya yapılan satışlar sayesinde 10-15$/mt yükseldi.

Nisan ayında inşaat demiri üreticileri genel olarak ülkedeki ekonomik belirsizlikler, inşaat faaliyetlerinin yavaş ilerlemesi ve Covid-19 salgının daha fazla yayılması sonucu yerel piyasa çoğunlukla durgundu. Çoğunlukla ihracata odaklanıldı. Asya ile Latin Amerika'dan gelen talep uzun mamul üreticilerini desteklendi.

Türk inşaat demiri üreticileri, Çin'in ihracat vergisi iadesini kaldırmasıyla birlikte Asya pazarlarına iyi seviyelerde satışlar yapma konusunda umutlu. Türkiye'de inşaat demiri fiyatları, hurda fiyatlarında yükseliş görülmesine rağmen Çin fiyatlarının zayıflamasıyla, Türkiye inşaat demiri ihracat fiyatlarının önümüzdeki haftalarda hareketli seyrini göstermesi beklenmektedir.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri