Suriye'de kim daha çok sevindi!

Ali EYCE

Günlerdir yine savaş filmi izler gibi Suriye'de yaşananları izliyoruz.

'Oraya girildi!', 'Şurası alındı!', 'Burası kontrol altına alındı!' vs.

Bu tür bir filmi en yakın zamanda Irak'ta seyretmiştik.

Emperyalist ülkeler, 'Elinde kimyasal silah var!' bahanesiyle girdikleri Irak'ı gece gündüz bombalayıp yüz binlerce insanın ölümüne neden olduklarında.

Irak'ta da demokratik olmayan süreç vardı, Saddam'ın dikta rejimi vardı, belki müdahale edilmesi gerekiyordu ama bunun için 'Kimyasal silah!' yalanına gerek duyulmaması lazımdı.

Neyse konumuz Suriye!

Rusya'nın Ukrayna savaşına odaklanması ve gücünü oraya yönlendirmesi, İran'ın İsrail'in Gazze soykırımına eş zamanlı saldırılarıyla yıpranması, Amerika'da giden başkan, gelen başkanlı topal ördek dönemi, Suriye'de değişim için çok ama çok müsait zamandı.

Muhalif güçler birleşerek, birleşip güçleşerek, adım adım, şehir şehir ilerleyerek Suriye'nin başkenti Şam'a girerek, 57 yıllık azınlık Baas rejimini devirip, devlet başkanı Beşşar Esad'ın ülkeden uçakla kaçmasına neden oldular.

Özgür Suriye temelindeki bu değişimin ana hedefi, Anayasal çoğunlukla devlet kurmak, devleti yönetmek.

İlk iş olarak ülkenin bayrağı değişti.

Suriye'de bu yaşananlar, yıllardır terör saldırılarıyla ülkemize, sınırlarımıza, şehirlerimize tehdit üreten, terör üreten topraklarda, bizim açımızdan da çok ama çok önemli oldu.

Yıllarca terörden korunmak için harcanan maddi imkanların hesabı, giden can kayıplarımız, şehitlerimizin yanında hesaplanması güç şeyler.

Ülkemizde sığınmacı olarak bulunan Suriyeliler, ülkelerinin özgürleşmesine bağlı olarak ülkelerine dönecekleri için çok ama çok mutlular.

Herkesin vatanı!

Ülkemizde terörden çok çekenler de, Suriye'de yaşanan gelişmelerle terörün yok olacağına dair emarelerin de arka arkaya gelişmesinden dolayı çok mutlular.

Herkesin canı!

Bir de son gülenler var ki, onların gülmesi biraz acı olacak sanırım.

Ülkemiz ekonomisinde Suriyeliler'in ülke ekonomisine katmış olduğu düşük maliyetli işçilik durumu.

Özellikle tarım alanında ve sanayi bölgelerinde çalışan Suriyelilerin yok olmasıyla, işçilik maliyetlerinin artmasıyla, ekonomik olarak karşılaşacağımız fiyat artışları da doğal olarak olacak gibi.

Herkesin malı!

Vesselam!