TAHTALAR AKILLANDI, KİTAPLAR FERNUS Z-KİTAP İLE DİJİTALLEŞTİ

Eğitimde dijital reform başladı. Dijital reform kapsamında, tahtalar akıllandı, öğrenciler akıllı tabletleri derslerinde kullanmaya başladı.

2000’li yıllarda doğan ve Türkiye’nin yüzde 30’unu oluşturan Z kuşağı ya da diğer bir deyişle dijital çocuklar, teknolojiyle dünyaya adım attılar. Dikkat süreleri kısa olan ama aynı zamanda beyinlerini çoklu olarak kullanabilen Z kuşağı için geleneksel öğrenme yöntemleri ve ortamları yetersiz kalabiliyor. Bu doğrultuda 2011 yılından bu yana Türkiye’de eğitimin zenginleştirilmesi adına yapılan çalışmalar, ülkemizin eğitimde çağı yakalamasını sağlayan önemli bir reforma dönüştü. Şu anda devlet okullarının yüzde 80’inde ve özel okulların neredeyse tamamında geleneksel tahtalar yerini akıllı tahtalara bıraktı. Dijital eğitim reformunu destekleyen en önemli adım da Fernus Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Sıtkı Can Şahin tarafından geldi. 20 yıllık dijital altyapı ve geniş know-how’unu tüm profesyonelliği ve güçlü ekibi ile eğitim sektörüne yönlendiren ŞahinFernus Z-kitap (zenginleştirilmiş kitap) adında yeni bir oluşuma imza attı. 8 yıldır sürekli geliştirilen ve 6 yıldır kullanımda olan Fernus Z-Kitap, çok kısa bir süre içerisinde bugün özel okullarda eğitmenlik görevi üstlenen öğretmenlerin yüzde 70’ine ulaşmayı başardı.

Dünyada bir ilk!

Dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanan Fernus Z-Kitap ile ilgili olarak Sıtkı Can Şahin: “Zenginleştirilmiş kitaplar; Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla basılmış kitapların, akıllı tahtalarda, bilgisayarlarda, mobil cihazlarda ve tabletlerde kullanılmasını sağlayan ve bu ortamlar için üretilmiş, içerisinde video, ses, eğitici oyun, animasyon ve uygulamalar barındırabilen yazılımlardır. Z-Kitap kavramına ‘Z’ harfini veren ‘zenginleştirilmiş’ kelimesi; kitap içerisindeki ses, video, animasyon, konu anlatımları, interaktif uygulamaları anlatmaktadır. Bugün Fernus Z-Kitap ile Sınav Yayınları, Kültür Yayıncılık, Okyanus Yayıncılık, ODTÜ Yayıncılık, Fen Bilimleri, Esen Yayınları, Bilfen Yayıncılık gibi Türkiye’nin en önemli ders kaynak yayıncılarının aralarında bulunduğu 100’e yakın yayıncı ile çalışıyoruz ve geliştirdiğimiz sistemle kendi alanımızda lider konumdayız.” açıklamalarında bulunurken, özellikle ülkemizi referans alan MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerine, bu teknolojiyi ihraç eder konuma geleceklerini belirtiyor.

Eğitimde çıtayı yükseltiyor

Kitapların dijital hali Fernus Z-Kitap’ın tüm öğretmenlerin kolayca kullanabileceği bir yapıda tasarlandığını belirten Sıtkı Can Şahin, öğrenciler ve öğretmenlerin Fernus Z-Kitap sayesinde evde, okulda ya da istedikleri her yerde ve her an, Android ve IOS işletim sistemli tablet ve akıllı telefonlar üzerinden, ders içeriklerine ulaşabildiklerini belirtiyor. Fernus Z Kitap’ın kullanım alanlarıyla ilgili olarak ise Şahin: “Fernus Z-Kitap ile sayfalar arasında hızlı geçiş yapmak, istenilen alanları büyütüp küçültmek, kitap üzerinde çizim ve işaretleme çalışmaları yapmak mümkün. Bunun dışında Fernus Z-kitap ile kitabın herhangi bir yerine içeriği zenginleştirmek amacıyla, ilgili konuya ve soruya uygun ses, video, animasyon ve etkileşimli uygulama eklenebiliyor.  Öğretmenler test sorularını akıllı tahtaya yansıtarak çözebiliyorlar. Öğrenciler tabletleri üzerinden, akıllı tahtaya bağlanabiliyorlar. Ayrıca öğretmenler istedikleri an öğrenci tabletlerinin ekranını kilitleyebiliyor ve akıllı tahtadaki görüntüyü, öğrenci tabletine yansıtabiliyorlar. Böylece öğrenci, akıllı tahtadaki dersi takip ederek ilgi alanı dağılmıyor. ” diyor. Fernus Z Kitap’ın öğretmeni fiziksel olarak daha özgür kıldığının da altını çizen Şahin, kullanılan görsel materyaller aracılığıyla görsel öğrenme, eklenen ses efektleri ile işitsel öğrenme, tahtada uygulama yapıp, etkili kinestetik duyulara hitap ederek dokunsal öğrenme gerçekleştiği, bu yolla da Fernus Z-Kitap’ın klasik eğitim metotlarından daha etkili bir eğitim çözüm sunduğunu belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri