CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in şans oyunlarıyla ilgili soru önergesine yanıt veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yıl satılan piyango bileti ve şans oyunlarından, 1 milyar 394 milyon 191 bin TL vergi ve kamu payı kesildiğini açıkladı. 64 milyon 828 bin 430 adet piyango bileti satıldığını bildiren Bakan Ağbal, satılan hemen kazan bileti sayısının ise 256 milyon 839 bin 500 olduğunu söyledi.
ŞANS OYUNLARINDA USULSUZLUK SÖYLENTİLERİ DOĞRU MU?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde ‘Şans oyunlarında hile’ iddialarına TBMM gündemine getirdi. Ömer Fethi Gürer, Devlet eliyle oynatılan şans oyunlarda (Milli Piyango, İddia, Sayısal Loto, Şans topu) büyük ikramiyelerin, 15 Temmuz öncesinde belirlenen kişilere çıkarıldığı yönünde söylentilerin olduğunu ifade ederek, “Kurumların bu yönde yaptığı inceleme var mıdır? Oyunlarda istenen kişiye ikramiye çıkarılması olası mıdır? TRT kanalında yapılan çekilişlerin farklı nedenlerle yapılmadığı ifade ediliyordu. Bu tür kişiye özel işler için kaldırıldı yönünde iddialarda incelenmekte midir? Yargıya intikal eden şans oyunlarına yönelik davalar var mıdır? Ülke genelinde şans oyunlarını oynayan 2017 yılında kişi sayısı kaç olmuştur? Sağlanan vergi geliri ne kadardır? Hangi kurumlara kaynak aktarılmıştır?” şeklinde sorular yöneltti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresinin bütün işlemlerinin; İdare Müfettişleri, Sayıştay ve TBMM KİT Komisyonu tarafından denetlendiğini belirterek 20.000 TL ve üzeri ikramiye kazanan talihlilere ait kimlik bilgileri Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına düzenli olarak bildirilmekte olduğunu ifade etti.
KAZANACAK NUMARALAR ÖNCEDEN BELİRLENEMEZ
Milli Piyango İdaresi tarafından düzenlenen şans oyunlarına ait çekilişlerde herhangi bir numarayı ya da sayı grubunu belirleme ihtimalinin olmadığını anlatan Bakan Ağbal, tamamen tesadüfe dayalı rakamların düşmesiyle ikramiye kazanacak numaralar belirlendiğini açıkladı.
Bakan Ağbal, “Çekilişler, halkımıza ve medyaya açık olarak çekiliş heyeti tarafından Noter gözetiminde gerçekleştirilmekte ve çekilişe ilişkin tüm işlemler baştan sona kayıt altına alınmaktadır. Çekiliş işleminin sonuçlanmasını müteakip, çekiliş sonuçları anında basın yayın kuruluşlarına bildirilmekte, ayrıca İdarenin internet sitesinde de canlı olarak yayınlanmaktadır” dedi.
YARGIYA İNTİKAL ETMİŞ DAVA YOK
Milli Piyango İdaresinin kurulduğu 1939 yılından bu güne kadar gerçekleştirdiği binlerce çekilişi hiçbir problem olmadan, şeffaf bir şekilde gerçekleştirdiğin ve hiçbir çekilişinde usulsüzlük tespit edilmediğini alan Bakan Ağbal, Yargıya intikal eden şans oyunlarına yönelik herhangi bir davanın da bulunmadığını belirtti.
VATANDAŞ ŞANS OYUNLARINA YÖNELDİ: 1 YLDA 1.4 MİLYAR KOLON SAYISAL LOTO OYNANDI
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “2017 yılında; sayısal oyunlarda oynanan kolon sayısı 1.419.156.582, satılan piyango bilet adedi 64.828.430 ve hemen kazan bilet adedi 256.839.500'dür.
2017 yılında; Katma Değer Vergisi 466.497.663 TL, Şans Oyunları Vergisi 261.198.368 TL, Hazine (Ayget) 12.593.987 TL, Kamu Payı 653.901.869 TL olarak gerçekleşmiştir.
5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun "Kamu payının dağıtımı" başlıklı 7 nci maddesi kapsamında, gerçekleşen Kamu Payı, Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birim hesabına yatırılarak bütçeye gelir kaydedilmektedir.
Yıllık kamu payı tahmini dikkate alınmak suretiyle Savunma Sanayii Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarılmak üzere Bakanlık bütçesine ödenek konulmaktadır. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun yılı bütçesine ödenek ayrılırken bu paylar dikkate alınmaktadır” açıklamasında bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hükümetin şans oyunları ile yoksul dar gelirli halkı sömürdüğünü ve artan yokluk ve yoksulluğun şans oyunlarına talebi yükselttiğini belirtti. Gürer, “Şans oyunlarını bir gelir kapısına çeviren hükümet bu yolu kullanıp gelir sağlarken fakir fukara kimi zaman ekmek parası ile ya çıkarsa diye bu alana yönelmektedir. Olay şans olayı boyutunu aşmış durumdadır. Hükümet bu alanda da işine geldiği gibi davranmaktadır. Şans oyunu günah diye ahkam kesenlerin elinde şans oyunları zirve yapmıştır. İşlerine geldiği gibi davranan hükümet döneminde şans oyunları çeşitlendirip yurttaşa daha çekici gelecek uygulamalar yaratılmıştır. Fuhuş, uyuşturucu, kumar, kadın cinayeti ile karnesi bozuk hükümet şans oyunları ile de yoksulların umutlarını kullanmayı ve sömürmeyi yaygınlaştırmıştır. Bu oyunlar varlıklılar için değil cebinde son kuruşunu ya çıkarsa diye bir umut yatıranlara oynatılmaktadır. Devlet fabrikaları satıp kurumları yok ederken nedense şans oyunlarını çok sevmiştir. Bu oyunlar öncelikle büyük tutarlara ulaşan ve katlamalı olanlar için düzenlemeye gidilmelidir” dedi.