GL Platform tarafından 27-30 Nisan tarihleri arasında Burdur Kapalı Pazaryeri'nde düzenlenecek Teke Yöresi 8. Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı, tarımdaki son yenilikler ile teknolojik gelişmeleri dört gün boyunca sektör temsilcileriyle buluşturacak.
Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, kent ekonomisine yön veren sektörlerin başında tarım, hayvancılık ve mermer sektörünün geldiğini belirterek, şehir nüfusunun yaklaşık yüzde 75’inin tarım ve hayvancılıkla geçindiğini, bu doğrultuda gerçekleşecek olan fuarın son derece anlamlı olduğunu söyledi. Burdur'un büyük potansiyeli ve çağın gereklerine uygun vizyonu dikkate alındığında, bu fuarın Türkiye'nin en önemli bölgesel fuarlarından biri olduğunu vurgulayan Gündüzalp “Fuarımız yeni teknolojilerin, ürünlerin, bilgilerin ve yeni ilişkilerin adresidir. 16 bin metrekarelik fuar alanımız, katılımcı ve ziyaretçilerimizle daha da canlılık kazanacak. Bereketli geçmesini diliyor, başta üreticilerimiz olmak üzere tüm halkımızı fuarımıza davet ediyorum” diye konuştu.
“LOJİSTİK ALT YAPIMIZ YETERSİZ”
Burdur’un lojistik alt yapısının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gündüzalp “Burdur, başta tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi olmak üzere, mevcut potansiyelini, lojistik alt yapı yetersizliği nedeniyle henüz hak ettiği düzeyde üretime dönüştüremiyor. Duble yol ile başlayan ve Antalya, Denizli, Aydın gibi illere komşu olan Burdur ve yöresi, bu illerin arasında sıkışıp kalmıştır. Burdur, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi için hayvancılık alanlarına şiddetle ve acil ihtiyaç duyacaktır. Ekonominin aktörleri olarak, sosyal sorumluluk göreve taşıyan sivil toplum yöneticileri olarak, siyaset kurumlarımızdan ve bürokrasimizden beklediğimiz daha fazla istikrar, huzur ve ilgidir. Burdur kendisine doğru atılan en küçük yapıcı adıma, en güzel karşılığı verecektir” dedi.
TÜRKİYE'NİN HOLLANDASI
Hayvancılıktaki konumu nedeniyle ‘Türkiye'nin Hollandası’ olarak anılan Burdur’da küçük ve büyükbaş hayvan sayısının giderek arttığını belirten Gündüzalp, “Burdur'da 202 bin büyükbaş, 350 bin civarında da küçükbaş hayvan varlığı bulunuyor. Yılda ortalama olarak 10 bin civarında damızlık hayvan satışı yapıyoruz. Hayvancılıkla ilgili çalışma yapan işletme sayımız 28 bin civarında. Günlük bin 100 ton, yıllık ise 400 bin ton civarında süt üretimi yaparak, süt üretiminde Türkiye'de 10’uncu sıradayız” dedi.
“MODERN TARIM”
Ekonomik olarak daha verimli olan kültür ırkı 220 bin büyükbaş hayvanla 26’ıncı, 430 bin küçükbaş hayvanla 39’uncu sırada olduklarını ifade eden Gündüzalp; "Bunların dışında 190 bin kanatlıya ve 39 bin arılı kovana sahibiz. Ülkemizdeki alabalık üretiminin yüzde 5’i de yine ilimizde gerçekleştiriliyor. Burdur bu üretim rakamıyla Türkiye'de ilk 7 il içerisinde yer alıyor. Modern tarım araçları kullanıyor, sulama, suni gübreleme ve ilâçlama yapıyoruz. İlimizde bulunan şeker fabrikası ile şeker pancarı üretimini de artırıyoruz” dedi.
“REZENE VE ANASON ÜRETİMİNDE BİRİNCİYİZ”
Türkiye’de gülyağı üretiminin yüzde 15’inin Burdur’dan temin edildiğini söyleyen Gündüzalp; "Mermer sanayimiz ise önemli bir katma değer ve istihdam sektörü. Rezene üretiminin yüzde 91’ini (2.239 ton) karşılayarak birinci, anason üretiminin yüzde 41’ini (3.927 ton) karşılayarak yine birinci, kültür mantarı üretiminin yüzde 15’ ini (5.838 ton) karşılayarak ikinci. haşhaş üretiminin yüzde 11’ini (1.922 ton) karşılayarak beşinci, seracılıkta 10 bin (da) alan üzerine kurulu 1.330 üreticiye ait sera ile dördüncü sırada yer alıyoruz” diye konuştu.
“KALİTELİ ÜRÜN”
Daha kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet edebilecek ürün elde edebilmenin yollarınının aranması gerektiğini vurgulayan Gündüzalp; "Bakanlığımız, modern tarım teknolojilerinin uygulanması için üretimin her aşamasına destek vermeli. Tarıma dayalı sanayinin, tarımsal teknolojinin gelişmesi için üreticilerimize zaman zaman Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığı ile hibe destekler vermektedir. Verilen bu hibe desteklemelerini, üreticilerimiz en iyi şekilde değerlendirmelidir” şeklinde konuştu.