Yaşlısı, genci, erkeği, kadını herkes seviyor, yiyor.
Tatlısı, tuzlusu yapılıyor, kapışılıyor.
Bilim adamları, “ çok faydalı” dedikçe, fiyatı artıyor.
Memleketin ağaçları yetmeyince…
Yabancılara el açılıyor..
Üretim, tüketimi karşılamıyor.
Dolayısıyla ihracat yok, ithalatla dışarı döviz akıtılıyor.
***
Ceviz.
Vazgeçilmez meyvemiz.
Ülkemizde en çok tüketilen yiyeceklerden.
Ağacın yaprağı ilaç, gövdesi pahalı mobilya, meyvesi sağlık deposu.
Çin, ABD, İran’dan sonra en fazla üretildiği yer Türkiye ama rağbet çok, talep fazla olunca rakamlar şaşırıyor.
Fiyatı her geçen gün artıyor.
Pazarda kabuklusu 17 TL, aktarlarda 28.
İç ceviz markette 39 TL. Daha iyisini istersen fiyat daha yukarı çıkıyor.
***
Bu gerçekler ışığında…
Orman ve Su işleri Bakanlığı; ihracatı durdurmak, ihtiyacı karşılamak için “Ceviz Eylem Planı” hazırladı.
2012-2016 arası 4 milyondan fazla ceviz fidanı dikildi.
Kamu bir yandan, özel sektör diğer yandan hala devam.
***
Teşvikleri, hibe kredileri devam ediyor.
Bozuk orman alanları ceviz dikilerek, ekonomiye kazandırılıyor.
Toprağı uygun olanlara, dikimi-sulaması-toplanması için geri ödemesiz veya cazip faizli kredi veriliyor.
Fırsatı değerlendirmek isteyenler; tarım ilçe müdürlüklerine başvuruyor, ziraat odasına kaydını kaptırıyor, çiftçi kayıt
sistemine bağlı olarak ceviz üreticisi oluyor.
***
Ege’de bozuk, eski zeytinlikler ceviz alanlarına dönüşüyor.
Şu anda Ege bölgesi ceviz dikiminde açık ara birinci.
Çünkü…
Üretimi kolay ve hızlı, maddi getirisi yüksek.
İçeride, dışarıda müşterisi bol.
Zamanlı sulama, kontrollü ilaçlama ile her dönem ürün alınıyor, riski az.
Devlet desteğiyle, bugün ağlayan tarımımızın en kazançlı yatırımı.
Hem toprağı değerleniyor, hem ürünü.
***
Diyorlar ki…
Cevizin yapısı beyine benziyor.
Yakıştırıyorlar…
Beyni olan, ceviz dikimine dönüyor.
Peki, olmayan?
Patlıcan gibi tarlada kalıyor!