Mehmet ÖZDOĞRU - Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) desteği ile ilki 2016 yılında Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (KAZED) ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliğinde gerçekleştirilen “Biz Bunu Yaparız” projesinin ikincisi Bayındır Meslek Yüksekokulunda (MYO) devam ediyor. Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı ile uyumlu olarak fidancılık eğitimi alan 8 genç, toprak harcı hazırlama, tüp doldurma, çelik kesme, saksılama ve dikim gibi pek çok konuda uygulamalı eğitim alıyor. Gençler mezem, lavanta, levantin, kuşdili gibi dış mekân bitkileri üretiyor. 20 Haziran’da mezun olacak gençlerin kamu ve özel sektördeki tarımsal üretim alanlarında istihdama katılmaları hedefleniyor.
Bedensel işgücü olarak yeterli, iş disiplini açısından özverililer
6 aylık projenin üçüncü ayını tamamladıklarını ve çocukları tüm eğitimlerde gözlemleme şansı bulduğunu belirten Bayındır MYO Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş, “Bu gençlerimizin tarımsal çalışmaları gerçekleştirmemeleri için hiçbir neden yok” dedi. Bedensel işgücü olarak yeterli, iş disiplini açısından çok özverili olan bu gençlerin sektörde rahatlıkla iş bulabilmeleri gerektiğini belirten Doç. Dr. Güneş, zihinsel engellilik konusundaki önyargıların yıkılması gerektiğinin altını çizdi.
Zihinsel engelliler de istihdama katılmalı
Engelli kotasında işçi olarak istihdam edilen bireyler içinde zihinsel engellilerin yer bulamadığına dikkat çeken KAZED Başkanı Tülin Topuzoğlu, çalışmanın zihinsel engelli bireyler için de bir hak olduğunu belirtti. “Biz Bunu Yaparız” projesinin zihinsel engelli gençlerin de tarımsal üretim yapabileceğinin göstergesi olduğunu dile getiren Topuzoğlu, “Gerekli ortamın sağlanması halinde tarımsal üretimde bu gençlerimiz özveri ile çalışabiliyorlar. Zihinsel engelli bir gencin sigortalı bir işte çalışması sadece birey olarak gencimizin değil tüm ailesinin bu durumdan olumlu etkilenmesi anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.
“Kabul edildiklerini görmek gençlerimize çok iyi geldi”
Kendilerine kucak açan Ege Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelmenin, onlarla birlikte eğitim almanın ve sosyalleşmenin zihinsel engelli gençlerin özgüvenlerinin artmasını sağladığını ifade eden Topuzoğlu, “Engeli olmayan öğrenciler ile hayatı paylaşıp faaliyet sürdürebilmek onlar için çok önemli. Toplumun onayını aldıklarını ve kabul edildiklerini görmek gençlerimize çok iyi geldi” dedi. Ege Üniversitesi öğrencilerinin engellilik bilinçlerinin geliştiğini ve farkındalıklarının arttığı söylen Doç. Dr. Güneş ise gelecekte yeni projeler ile zihinsel engelli gençler ve Ege Üniversitesi öğrencilerini bir araya getirmek istediklerini sözlerine ekledi.