Alaşehir’de atıl durumdaki alkol fabrikasında yenileme yatırımlarına başlayan Tariş Üzüm Birliği, yılda bin 200 - bin 300 ton etil alkol üretecek.
Etil alkol üretiminde şeker pancarı melasını kullanacak olan Tariş Üzüm Birliği, yerli ve milli üretimle milyonlarca dolar döviz kaybının önüne geçmiş olacak.
Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, birliğin yeni sezon hedef ve beklentileri ile yatırım kararlarını Toprakla Gelen'e açıkladı.
ABD ile Çin arasında başlayan ticaret savaşlarının Çin'i her alanda arayışa yönelttiğini kaydeden Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, "ABD'nin Kaliforniya bağlarında üretilen ve Thompson tipi denilen koyu renk kuru üzümü, Çin piyasasında çok tutuluyor. Ancak, son yaşanan gelişmelerin ardından Çinliler, Thompson tipi üzüm yerine Türk üzümünü tercih etme noktasında, Tariş Alaşehir Entegre Tesisleri'ne bir ziyaret gerçekleştirdiler. İşletmemiz, tam puan aldı. 17 Eylül'de Ankara'da Çin'den gelen bir heyetle yeniden temasımız olacak" dedi.
BUTİK ÜRETİMLE PİYASAYA GERİ DÖNÜŞ
Ali Rıza Türker, ayrıca BİM ve ŞOK mağazaları raflarında yer alan sirke ve sos gruplarında açık ara lider tedarikçi olduklarını, ketçap, turşu ve konserve sektörünün önemli oyuncuları Tat, Tukaş, Tamek, Yonca ve Penguen gibi markalara alkol sirkesi tedarik eden pazarın en büyük oyuncusu olduklarını ifade ederek, "Yılda yaklaşık 16 milyon litre alkol sirkesi üretimimiz var. Alkol sirkesi, turşu, ketçap ve konserve sektöründe koruyucu olarak kullanılan bir madde. Bunu üretmek için yıllık bin 200- bin 300 ton civarında etil alkol ithalatımız var. Türkiye'nin bu sektördeki en büyük alkol alıcısıyız. Alaşehir fabrikamız açıldıktan sonra ihtiyacımız olan alkolü kendimiz üretelim hedefindeyiz. Bu üretimle döviz kaybının da önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.
Türker, şöyle devam etti: “Koç Grubu ile anlaştık. Mercan, Fasıl markalı butik, maksimum 250 tonu geçmeyecek bir rakı üretimimiz olacak”
İRANLILAR'A RED
Ali Rıza Türker, ayrıca Türk kuru üzümünün en büyük rakipleri arasında yer alan İran'ın, ABD'nin uyguladığı ekonomik ambargoyu delmek için Türkiye'ye yöneldiğini belirterek, sezonun açılmasıyla birlikte İran kuru üzümünün, yurtdışında pazarlaması için nabız yoklayan şahıslar olduğunu dile getirdi. Tariş Üzüm Birliği ile de temas etmek isteyen bu kişilere olumsuz yanıt verdiklerini aktaran Türker, "Yerli ve milli ürünümüz kuru üzüme sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.
10 LİRA FİYATIN NEDENİ BELLİ
Tariş'in kuru üzüm fiyatını 10 TL. olarak açıklamasıyla ilgili tepkilere de değinen Türker, "Neden 10 lira diye soranlar, gübre fiyatlarını bilmiyor mu? Üretici, kazanmazsa ne ekecek? ABD'nin kuru üzüm ihraç fiyatı 2 bin 800 dolar, Türk kuru üzümünün bin 400 dolar. Böyle bir ortamda, üreticinin ürüne küsmemesi, üretimin sürdürülebilir kılınması için, piyasa şartlarını gözeterek bu fiyatı açıkladık" ifadesini kullandı.