İçmimarlar , mimarlar, sanatçılar ve tasarımcılarının ağırlandığı, 11. Ulusal İçmimarlık Öğrencileri Buluşması, 33 üniversiteden 600 öğrencinin katılımıyla “Tasarım Panayırı” temasıyla Yaşar Üniversitesi’nde yapıldı.
Öğrenciler, akademisyenler ve sektör çalışanlarını bir araya getirerek mesleki bilgi alışverişinin sağlanması ve geleceğe dair neler yapılabileceğinin tartışılması amaçlanan Ulusal İçmimarlık Öğrencileri Buluşması’nın 11.’si Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Tamamını öğrencilerin organize ettiği buluşma, öğrenciler ve akademisyenlerin yanı sıra sektörün önde gelen tasarımcıları, sanatçılar, İçmimarlar Odası yönetim kurulu üyeleri ve 22 atölyede 33 üniversiteden gelen 600 içmimar adayıyla adeta tasarım panayırına dönüştü.
Açılış töreninde konuşan Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, “Öğrenciler tarafından organize edilen bir öğrenci buluşması olması önemli. Bu etkinlik 3. defa İzmir’de düzenleniyor. Tasarım kenti olma hedefindeki İzmir’e bu anlamda da destek verebildiğimiz için mutluyum” dedi.
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, “Var olanın en değerlisi insan için yaşam ortamı yaratıyorsunuz ve tasarlıyorsunuz. Binalar, kültürümüzün en kalıcı öğeleri. İnsanların ruh ve beden sağlığı için de çok önemli. İçmimarların bu konuda çok büyük etkileri var. Bu işleri yaparken kendi kültürünüze ve değerlerinize önem vererek yapın. Onu bir kültür olarak daha sonraki kuşaklara bırakmak, gerçekten çok heyecan verici” diye konuştu.
Tasarım Aşkı konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu ise tasarımı aşka benzeterek, “Aşk yoksa tasarım da yoktur. Tasarım aşkını gözlüğe benzetiyorum. Kimi bazen, kimi hep takar. İnsanın çevreye müdahale tarzıdır tasarım. Tasarım kültürü giderek gelişen ülkemizde, artık iyi tasarım tartışmasını başlatmak gerekli. Bizim için iyi tasarım nedir? Bu kavramı devreye sokmak gerekiyor. Bakmayı, görmeyi, hayatın her alanında bilmek ve tasarımı oradan çıkarabilmek lazım” dedi.
Açılış töreninin ardından 22 ayrı tasarım atölyesine katılan öğrenciler, farklı disiplinler ve mesleklerden yürütücülerle birlikte çalışıp yeni ürünler tasarlama fırsatı buldu. Kimi ahşap, kimi mukavva, kimi ipleri kullanarak tasarladı, kimiyse var olan bisiklet gibi nesnelerden yepyeni tasarımlar üretmeye çalıştı. Ünlü tiyatro ve sinema sanatçılarının katıldığı drama atölyeleriyle de öğrencilerin hem yaratıcılık hem de farkındalık seviyelerinin artması amaçlandı. Gün boyunca kampüs alanında süren etkinlikler sonrası ortaya çıkan ürünler sergilendi.