" Tasarımla Daha Güvenli Kentler " Projesi kapsamında Guadalajara (Meksika), Sao Paolo (Brezilya) ile birlikte dünyada seçilen 3 kentten biri olan İzmir, bu konuda düzenlenen çalıştaya ev sahipliği yapıyor.
WRI (Dünya Kaynakları Enstitüsü) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve FIA Foundatıon işbirliğinde düzenlenen “Tasarımla Daha Güvenli Kentler” çalıştayı, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı uzmanların katılımı ile İzmirliler için daha erişilebilir, güvenli ve yaşanabilir bir kent oluşturmanın yollarının masaya yatırıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, çalıştayın konusunu çok önemsediklerini, bu konunun Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları ile ilgili bir çok içeriği bir arada barındırdığını vurguladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılından bu yana yürüttüğü İzmirTarih projesi ile çalıştay konusunun bağlantısına dikkat çeken Gökçe, “Bir taraftan Tarihi Kemaraltı Çarşısı’yla bizi ilgilendiriyor, diğer taraftan tasarım ve daha güvenli kentler ile ulaşım anlamında, bizim çalışma alanımızla ve görev alanımızla yakın ilişkisi var. İzmir kenti ölçeğinde kentsel yaşam kalitesini yükseltebilecek uygulamaları hem bilimin hem de meslek alanlarının tarif ettiği süreçleri doğru izleyerek yapmaya ve kenti tasarımla daha yaşanabilir ve daha güvenli hale getirmek için çalışıyoruz. Özellikle toplu taşımı özendirecek, çevreci uygulamaları desteklemeye çalışıyoruz. Deniz ulaşımının toplu ulaşımdan aldığı payı artırmak için çalışmalarımız var. Lastik tekerlekli araç kullanımının kent içi ulaşımda yarattığı sıkıntıları da azaltabilecek önemlerin üstünde çalışıyoruz. Diğer taraftan da bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi.
Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, devam eden raylı sistem yatırımları ile 2020 yılına kadar karbon salınımının yüzde 20 düşürülmesi hedefi üzerine yoğunlaştığını da sözlerine ekledi.
Masada Kemeraltı var
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler - Kentsel Gelişim Erişebilirlik Projeleri Yöneticisi Çiğdem Ç. Öztaş, İzmir'in dünyada seçilen 3 kentten biri olduğunu, Kemeraltı'nı pilot bölge olarak değerlendirmeye başladıklarını söyledi. İki günlük çalıştay süresince Kemeraltı bölgesine özel çözüm önerilerinin masaya yatırılacağını anlatan Öztaş, burada belirlenen stratejilerin çalıştay sonuç bildirgesi halinde yayınlanacağını ifade etti. Çalıştay kapsamında Kemeraltı'nda saha ve inceleme gezisi de gerçekleştirildi.
Yollardaki ölüm oranları azaltılmalı
FIA Foundation Kurumsal İletişim Direktörü Avi Silverman da, dünya genelinde yolların gelişmesini ve ölüm oranlarının yüzde 50 azaltılmasını hedeflediklerini söyleyerek, “Biz bu noktada her türlü işbirliğine hazırız ve önemli bir işbirlikçiyiz. Türkiye, bu konuda en ciddi hedeflere sahip olan bir ülke. En riskli yolları bile en az üç yıldızlı güvenlik kategorisine çıkarmak için uğraşıyoruz. Savunmasız yol kullanıcıları ve başta çocukları güvene almak için çalışıyoruz” dedi.
Guadalajara, Sao Paolo ve İzmir
WRI (Dünya Kaynakları Enstitüsü) uzmanları, 2015 yılında kentlerin erişilebilirliğini ve güvenliğini iyileştirmek için tasarım ve planlama ilkelerinin yer aldığı bir kılavuz hazırladı. “Tasarımla Güvenli Kentler” adı verilen bu kılavuz, tüm dünyada yerel yönetim temsilcileri ve şehir plancılarına yol gösterici bir kaynak işlevi görüyor. Kılavuzda paylaşılan ilkelerin hayata geçmesi amacıyla Londra merkezli FIA Foundation desteğiyle Guadalajara (Meksika), Sao Paolo (Brezilya) ve İzmir olmak üzere dünya çapında üç kent belirlendi.
Neden İzmir ?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Fevzi Paşa Bulvarı’nın güneyindeki 1.-2. ve 3. derece arkeolojik ve kentsel sit alanları ile Kadifekale kentsel dönüşüm projesinden oluşan yaklaşık 250 hektarlık bir alanda, İzmirlilerin tarihle ilişkisini güçlendirecek İzmir-Tarih Projesi’nin geliştirilmesi konusundaki çalışmalarını başlatması, bu projeye katılımında en önemli etkenlerden bir tanesi. İzmir’de gerçekleştirilen çalıştay ile yapılması planlanan projeye yönelik farkındalık çalışması gerçekleştirilmiş olacak. Çalıştay ile yüksek kaliteli, güvenli ve erişilebilir ulaşım modları ve güzergâhlarının oluşturulması için kriterlerin belirlenmesi ve önerilerin geliştirilmesi, kamusal alanlarda herkes için erişilebilirlik seçeneklerinin sunulması, ilgili dünya örneklerinin paylaşılarak kentlilere ve uygulayıcılara yön gösterici olunması planlanıyor.