Taşeronda dağ fare doğurdu

Açıklamalar beklentileri karşılamadı, belirsizlikler çoğaldı

CHP Niğde Milletvekili ve CHP Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, taşeronların kadroya alınmasıyla ilgili hükümet kanadından yapılan açıklamaların, beklentileri karşılamadığı gibi belirsizlikleri artırdığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 yıldır kadroya alınmayı bekleyen taşeron işçilerin umudunun karşılıksız bırakıldığını belirterek, “Konuyla ilgili cumhurbaşkanı, başbakan ve Çalışma bakanı ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Açıklamalar birbirleriyle örtüşmüyor. Taşerona kadro vaadi isim değişikliğinden öteye gitmedi” dedi.

Belediyelerde çalışan 450 bin taşeron işçinin beklentilerinin karşılanamadığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, belediyelerin alt yüklenici firmalardan alacağı taşeron işçilerin, kendi kuracağı şirkete aktarılacağını ve aynı maaşı almaya devam edeceğini ifade etti. Ömer Fethi Gürer, bu durumda belediyelerde çalışan taşeron işçiler için isim değişikliği haricinde değişen bir şeyin olmayacağını kaydederek İl Özel İdarelerinde çalışanları için de benzer durumun söz konusunu olduğunu bildirdi.

CHP’li belediyelerde çalışan taşeron işçilerin sendikalı olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Mevcut taşeron işçi yasasında zaten kıdem tazminatı ve diğer haklarını alt yükleniciden alamayan taşeronlar bu haklarını belediyelerden talep edebiliyorlardı” dedi. 

Mevsimlik işçilerin kadro beklentilerinin de karşılanmadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, karayolları, şebek fabrikaları ve Çay-Kur’da yılda 5 ay 29 gün çalışan mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin yeni yasayla 9 aya kadar çıkarılabileceğini ifade ederek, “Bu kapsamda olan işçiler için 9 ay çalıştırılacak diye bir ibare kullanılmıyor. 9’aya kadar çalıştırılacağı söyleniyor. Yani iş ne zaman bitirse o zaman kurumlar tarafından bu işçiler yine çıkarılabilecek. Kıdem tazminatı, kadro güvencesi yine yok. İşsizlik fonuna kesilen paralarından da işsiz kaldıklarında faydalanamıyorlar” diye konuştu.

Kızılay’da ve aile hekimlerinin yanında çalışanlar ile yap-işlet-devret uygulaması altında  çalışanların da kapsama alınmadığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Kamuda durum net değil. Özel sektörde çalışan taşeronlar için zaten hiçbir şey söylenmiyor. Yapılan açıklamalar birbiriyle örtüşmüyor. Tasarı, bu haliyle bilinmeyenleri içeriyor. Kamuoyunda iki yıldır yaratılan beklenti kısmen bir iyileştirme içerse de eşit işe eşit kadro ve ücret beklentisinden eser yok” şeklinde konuştu. 

TASARI  MECLİSE DÜZENLEREK GELMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Emek Bürolarının da taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda kapsamlı bir çalışma yapılarak ve yeniden düzenlenerek Meclise getirilmesinden yana olduğunu ifade ederek, “Düzenlemenin kimleri kapsayacağı bir an önce açıklanmalıdır. KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin  durumu netleştirilmelidir. İhale türüne bakılmaksızın, kamudaki tüm taşeron işçileri kapsamalıdır. Açıklamalarda yer alan güvenlik soruşturması ve sınav çalışanlar için gereksizdir. Sözlü sınav çalışanlar için bir ayrımcılık yolu olabilir. Taşeron işçi olarak çalışan, geçim zorluğu çeken  emeklilerin yeni uygulama ile işsiz kalacağı anlaşılmaktadır” dedi.
 
Taşeron iken kazanılmış hakların da korunması gerektiğine anlatan Ömer Fethi Gürer, “ Tasarı üç sendika ve kamu çalışanları platformu ile birlikte tartışılıp değerlendirilmelidir. Görünen o ki CHP ve kamuoyu baskısı ile bunalan hükümet bu bağlamda verdiği sözleri tutuyor görüntüsü vermeye çalışmaktadır ama kamuoyuna yansıdığı kadarı ile beklentilere uzak bir tasarı meclise gelecek. Söz verdiklerini değil günü kurtaracak bir çalışma taşeronun umudunu karşılıksız bırakmaktadır" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri